Mobiltelefon tar en bild av solnedgången.

Ta fantastiska filmklipp med HDR-video på mobilen

Med HDR får du fler detaljer och starkare ljus, och de nyaste mobilerna tar inte bara bättre bilder utan även fantastiskt snygga filmklipp i HDR.

En vanlig kamera förmår inte registrera alla de färgnyanser som finns i exempelvis en solnedgång, med både en mörk förgrund och en ljus himmel. Det brukar innebära att himlen blir helt vit eller att förgrunden blir mycket mörk.

För att få ett resultat som kommer i närheten av vad våra ögon ser, kan man ta flera bilder av motivet, varav några är ljusa och några är mörka. Sedan lägger man ihop dem i ett bildbehandlingsprogram. Resultatet blir en bild som har god detaljteckning i såväl ljusa som mörka områden.

>Läs även: Så tar du den bästa selfien

Med mobilen och dess datorkraft är det mycket lättare. Här sätter du bara på HDR-funktionen i kamerainställningarna, så tar mobilen en rad bilder i snabb följd när du trycker på avtryckaren. Sedan lägger mobilen samman bilderna.

Den färdiga bilden får en mycket bättre detaljteckning på exempelvis himlen och förgrunden. Om din telefon dessutom har en HDR-skärm kan du även se att högdagrarna lyser mycket starkare, vilket kan se fantastiskt ut.

HDR-landskap

Med HDR får du detaljer i både mörka och ljusa delar av bilden.

Gör dina egna HDR-videor

Tidigare kunde du endast ta stillbilder i HDR, men numera finns det även många mobiler som kan spela in filmklipp i HDR, vilket ger fantastiska och mer levande bilder. Det gäller bland annat Apples iPhone 12-modeller och nyare modeller samt mobiler från Samsung och Sony.

Klippen kommer verkligen till sin rätt när du visar dem på en mobilskärm eller en tv som kan visa HDR, men du ska vara medveten om att de kan se mycket matta ut, och färgerna kan kännas artificiella. Vissa spelare kan inte hantera HDR och visar bara en svart ruta.

>Läs även: Så gör du en timelapse-film

Selv om der er flere forskellige standarder til HDR-video, heriblandt HLG, Dolby Vision og HDR10+, så kan du som regel få HDR-oplevelsen på fx en enhed, der understøtter Dolby Vision, selv om optagelsen er lavet med HDR10+. 

Så använder du HDR

På en iPhone sätter du på HDR i mobilens inställningar under Kamera, där du under Spela in video väljer HDR-video. 

På en Android-mobil sätter du oftast på HDR i kameraappen. Öppna inställningsmenyn och gå in under video för att sätta på HDR.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av