De bästa kamerorna för video
© Bonnier Digital FOTO

De bästa kamerorna för video

For 20-30 år sedan använde många en videokamera för att dokumentera livets stora (och små) ögonblick, men i dag har du betydligt fler möjligheter när du vill spela in video i hög upplösning. Här går vi igenom vilken videokamera som passar för dina behov.

Om du är sugen på att spela in video i hemmet, på semestern eller när du idrottar, behöver du en videokamera som spelar in i hög upplösning.

Om vi tittar tillbaka tjugo eller trettio år, var det givna valet en vanlig, handhållen videokamera, men i dag är urvalet betydligt större.

Det finns nämligen ett stort utbud av olika kameror som spelar in video i hög upplösning, så det handlar framför allt att tänka på vad du vill spela in, innan du ger dig iväg och köper en ny videokamera.

Här går vi igenom fyra av de vanligaste videokamerorna på marknaden just nu, samt de olika kameratypernas för- och nackdelar.

Vi går igenom följande typer av videokamera:

GoPro Max

GoPro MAX är en utmärkt videokamera som förenar allt det roliga hos en konventionell actionkamera med klipp i 360 grader. MAX har dessutom röststyrning och klarar sig under vatten ner till fem meters djup.

© GoPro

Actionkameran passar för halsbrytande videoklipp

Om du är på jakt efter en videokamera som kan spela in video i hög kvalitet och som samtidigt klarar lite tuffare tag, bör du välja en actionkamera.

En actionskamera är en videokamera som är konstruerad för att ge lyckade klipp under väldigt besvärliga förhållanden.

Det kan till exempel röra sig om att du spelar in video medan du åker skidor, klättar eller cyklar.

Det speciella med de flesta actionkameror är att de har en otroligt bra, inbyggd bildstabilisering som ger lugna videor även när kameran skakas.

En annan fördel med en actionkamera är att det går att köpa till massor av extrautrustning, så att du t.ex. kan fästa videokameran på bröstkorgen, så att du inte behöver hålla i den medan du filmar.

Du kan även köpa en teleskopstång som kan ge dig drönarliknande videoklipp, eller ett skyddande hus som gör att du kan använda kameran under vatten.

En nackdel är att actionkamerorna har en väldigt liten skärm – om de ens har någon – vilket gör det svårt att se alla detaljerna i dina videor medan du spelar in dem.

Actionkameran är därmed inte något givet val om du vill kontrollera videoklippen in i minsta detalj medan du spelar in.

GoPro Max är ett bra exempel på en fantastisk videokamera. I Fördelszonen kan du också läsa om alla andra actionkameror som vi har recenserat. 

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung har tagit fram en bra videokamera i form av Galaxy S20 Ultra, som imponerar med förnämlig bildkvalitet och video i väldigt fin 8K-kvalitet.

© Samsung

Smartphone-kameran är vardagsfotografens räddningsplanka

Du bör välja en mobil med en bra kamera om du i första hand ska använda videokameran för att spela in videoklipp till vardags.

Den allra största fördelen med en smartphone är ju, som bekant, att de flesta har den med sig hela tiden. Det gör det enkelt att snabbt spela in skeendena direkt, i och med att du inte behöver plocka fram din videokamera och ställa upp den.

En smartphone är med andra ord en bra videokamera som du kan ta med dig överallt.

Nyare mobilkameror har dessutom flera specialfunktioner för bl.a. slowmotion och timelapse, vilket bl.a. ger möjlighet att spela in videosekvenser av solnedgången.

Det största problemet med att använda mobilen som videokamera är att videorna ofta är handhållna, och det syns också tydligt.

Det kan vara ansträngande att titta på skakiga videoklipp, så det kan vara bra att placera mobilen på ett stabilt underlag eller använda en gimbal när du ska spela in längre klipp som du inte vill ska vara skakiga.

Samsung Galaxy S20 Ultra är ett bra tips på en mobil med en fin videokamera. I Fördelszonen kan du även läsa om alla andra mobiler som vi har recenserat.

Läs också: Den bästa kameramobilen just nu

Canon-kamera på Gorillapod och Sony-kamera med vindskydd

En kompaktkamera kan vara en bra videokamera om det sitter ett litet vindskydd på kamerans inbyggda mikrofon. Vindstötar kan nämligen lätt fördärva klipp som spelas in utomhus, men det sätter en sådan här liten tuss effektivt stopp för.

© Canon // Sony

Kompaktkameran ger fin kvalitet på kortare turer

Du kan absolut använda en kompaktkamera som videokamera, och det finns till och med ett flertal klara fördelar med den här taktiken.

Den digitala zoomen i en kompaktkamera är t.ex. betydligt bättre än den som finns i mobilen.

Dessutom är det lättare att sätta kompaktkameran på stativ eller använda en så kallad Gorillapod med böjbara ben när du spelar in video.

Nyare kompaktkameror har också specialfunktioner som gör det lätt att spela in time lapse-videor och slow motion.

Många kompaktkameror har dessutom en flexibel sidohängd skärm som kan vridas åt i princip alla håll, precis som hos en gammaldags videokamera, vilket gör det lättare att hålla koll på inspelningarna.

När du använder en kompaktkamera som videokamera, får du också en betydligt bättre autofokus än vad du får med t.ex. mobiler eller actionkameror.

Därmed kan du ställa in kompaktkameran för inspelning, och så håller kameran kvar fokus på samma person, även om hen flyttar på sig.

Slutligen är det också värt att nämna att det ofta går att köpa till ett vindskydd till kamerans inbyggda mikrofon.

Det gör den här typen av videokamera till ett utmärkt val när du vill spela in små klipp av folk som pratar.

Nackdelarna med att använda en kompaktkamera som videokamera är att videokvaliteten främst lämpar sig för vardagliga motiv.

Kompaktkameror får t.ex. ofta problem med att spela in snabbrörliga eller ljussvaga motiv.

Sony ZV-1 är en bra videokamera till ett överkomligt pris. I Fördelszonen kan du också läsa om alla andra kompaktkameror som vi har recenserat.

Canon EOS M50 Mark II

Den här Canon-kameran är en utmärkt videokamera med en bra sökare, en vridbar skärm, video i 4K och ögonfokus –  och den kostar inte mer än 6500 kronor. 

© Canon

Systemkameran är rätt val för den hängivna fotonörden

En systemkamera har många olika funktioner och inställningar, vilket gör att du kan styra inspelningen in i minsta detalj.

En systemkamera är därmed rätt val om du själv vill kunna kontrollera alla aspekter av dina videoklipp.

Du kan bl.a. använda de halvautomatiska programmen som A, S och P, eller så kan du kontrollera hela inspelningen genom att välja det manuella programmet.

Det ger dig möjlighet att välja videoinställningar som passar till antingen lugna eller fartfyllda motiv.

Du kan även säkra dig en likartad exponering genom att välja en fast inställning som inte ändras i takt med ljuset och omgivningarna.

En systemkamera lämpar sig alltså väl för dig som vill ha många möjligheter att själv sätta din prägel på inspelningen.

Systemkameror har emellertid nackdelen att de är stora, tunga och en aning klumpiga när man spelar in video – särskilt om du använder ett stort och tungt objektiv på kameran.

Canon EOS M50 Mark II utmärker sig genom att vara en bra videokamera som ger möjlighet att spela in knivskarpa klipp. I Fördelszonen kan du också läsa om alla övriga systemkameror som vi har recenserat.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av