Vi tog bland annat med oss de fem kamerorna i testet till vattnet för att fotografera landskap.

© Bonnier Digital FOTO

Test: Den bästa kameran i ekonomiklassen

Du får imponerande mycket kamera och intressanta funktioner i klassen omkring 10 000 kronor. Vi har testat fem kompetenta systemkameror med och utan spegel för att hitta den bästa.

På Bonnier Digital FOTO jobbar vi för fullt med att hitta årets bästa kamera. Under 2020 testar vi systemkameror i olika prisklasser, och vinnarna från de olika testerna får vara med i den stora finalen i slutet av året.

Nu har vi testat systemkameror i ekonomiklassen runt 10 000 kronor, där kamerorna har inbyggda sökare och du kan fotografera i snabba serier och dra nytta av en kvick autofokus.

>Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

Spegellösa systemkameror i numerärt överläge

Vi har varit ute och fotograferat med fem kameror i klassen, varav bara en var en konventionell DSLR-kamera, medan de övriga fyra var spegellösa systemkameror med en elektronisk sökare som visar bilden med samma färger och exponering som den färdiga bilden får.

De här kamerorna deltar i testet:

Canon EOS 850D

Fujifilm X-T30

Nikon Z 50

Panasonic Lumix DC-G90

Sony A6400

Canon EOS 850D längst ut till vänster är en konventionell DSLR-kamera, medan de övriga fyra är spegellösa systemkameror.

© Bonnier Digital FOTO

Testet visade på stora skillnader med avseende på antalet funktioner i kamerorna, och det var också stora skillnader mellan kamerornas skärmar och möjligheten att fotografera snabbrörliga motiv.

Du kan läsa testet i Bonnier Digital FOTO nummer 14/2020, där vi också poängsätter kamerorna utifrån en lång rad parametrar, så att du lätt kan se hur de olika modellerna klarar sig inom områdena som du tycker är viktiga.

>Läs också: 7 tips som ger bättre naturbilder

Du kan bl.a. se hur kamerorna klarar sig med avseende på ögonfokus, meny, detaljgrad och sökarens kvalitet. Och så avslöjar vi naturligtvis vilken kamera som är bäst i klassen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av