Vi var inbjudna till lanseringen av Fujifilm GFX 100 i Japan av Fujifilm, och under resan fick vi tillbringa merparten av en dag med att testa den nya spegellösa mellanformatskameran.
Kameran som vi testade var en preproduktionsversion, så vissa saker kan justeras innan kameran släpps i butikerna i slutet av juni.
Nedan hittar du våra första intryck. Vi återkommer med en fullständig recension när vi får in den slutliga versionen av kameran till redaktionen.
Enorm sensor i Fujifilm GFX 100
Fujifilm GFX 100 är på många sätt en vansinnigt cool kamera. Mellanformatsensorn på 43,8 x 32,9 mm är ungefär 70 procent större än en fullformatssensor, och det innebär hela 102 megapixel i Fujifilm GFX 100.
Trots detta har den ungefär samma mått och vikt som Canons och Nikons toppmodeller Canon EOS-1D X Mark II och Nikon D5 med fullformatssensorer.
> Läs mer: Vad är mellanformat?

Kamerahuset på Fujifilm GFX 100 väger 1400 gram med två batterier och minneskort.
© Jonas RaskEnormt häftiga detaljer från Fujifilm GFX 100
Sensorn på 102 megapixel innebär också att man får oerhört stora bildfiler. Varje råfil tar upp drygt 200 megabyte, och Lightroom pressas hårt när man jobbar med filerna.
När vi klickade på en bild för att zooma in till 100 procent, tog det flera minuter innan utsnittet visades korrekt på vår bärbara dator.
Å andra sidan är detaljrikedomen verkligen något utöver det vanliga.
Vi fotograferade från 273 meters höjd från skyskrapan Yokohama Landmark Tower, och när vi zoomade i Lightroom kunde vi urskilja enskilda bilmodeller på gatan eller reklambanderoller och spelare på ett baseballstadion omkring 1,5 km bort.
Läs mer: Det betyder sensorstorleken

Här fotograferade vi ett lokal baseballstadion i Yokohama på 200 mm, vilket motsvarar 158 mm på Fujifilm GFX 100.
© Kristoffer Engbo
Här är samma bild, där vi har zoomat in mitt i bilden från ett baseballstadion i Yokohama, och man ser verkligen detaljerna.
© Kristoffer EngboHärliga skärmar på Fujifilm GFX 100
Fujifilm GFX 100 ligger fint i händerna när du fotograferar i liggande format, och kameran har också ett grepp med utlösarknapp med mera för bilder i stående format.
Här är greppet inte fullt lika bra, men det ger bland annat utrymme för två batterier. Därmed kan du ta omkring 800 bilder utan att behöva byta batterier.
Till skillnad från många andra kameror från Fujifilm ställer du inte in slutartid, ISO och exponeringskompensation på mekaniska rattar, utan med hjälp av inställningsrattar på kamerans fram- och baksida på samma sätt som hos många andra kameramärken.
På ovansidan sitter en fin skärm som visar kamerainställningar och även kan ställas in så att den visar bl.a. slutartid och ISO som visuella rattar eller ett histogram som du kan se i videon nedan.
Effektiv bildstabilisering i Fujifilm GFX 100
På baksidan av Fujifilm GFX 100 sitter också en liten extraskärm under lcd-skärmen på 3,2 tum. Den lilla skärmen kan visa inställningar, histogram med mera, så att du bara ser live view-bilden på den store. Det är både snyggt och smart.
Sökaren är extremt fin och detaljerad, och den har också inte mindre än 5,76 miljoner punkter. Vid ett fåtal tillfällen hade vi dock lite problem med att få sensorn vid sökaren att fungera ordentligt.
Sensorn aktiverar sökarbilden när man sätter kameran till ögat, men ibland behövdes ett par försök innan det funkade. Men som nämnt, var det ju också en preproduktionsversion som vi fick testa.
Fujifilm har lyckats att förse Fujifilm GFX 100 med bildstabilisering på den stora sensorn. Den fungerar övertygande och känns som en järnnäve när den griper tag.

Exif-data: Fujifilm GFX 100, 1/320 sekund, F5,6, ISO 800, 158 mm.
© Kristoffer EngboSensorn har hela 3,76 miljoner fasdetekterande pixlar, vilket ger en autofokus som täcker hela bildytan.
Fujifilm GFX 100 fokuserade snabbt och exakt när vi testade den.
Så hög bildkvalitet får man med Fujifilm GFX 100
Den stora sensorn har ett stort dynamiskt omfång, och vi kunde pressa fram massor av detaljer ur de mörka delarna i råkonverteringen av filerna.
På jpeg-bilderna är förekomsten av korn väldigt låg – till och med bilder tagna vid det högsta ISO-värdet på 102 400 ser okej ut. Råfilerna är emellertid betydligt kornigare, även vid de lägre ISO-värdena.

När vi zoomade in på den här bilden i Lightroom kunde vi tydligt se de enskilda stenarna i gatubeläggningen, tack vare den höga upplösningen hos Fujifilm GFX 100.
© Kristoffer EngboNär vi får en slutgiltigt produktionsversion av Fujifilm GFX 100, återkommer vi naturligtvis med ett ingående test i tidningen och i Prylguiden.