Canon EOS R

Både Canon och Nikon har lanserat nya, kompetenta kameror utan spegel. Här får du våra första intryck av de nya kameratyperna. 

© Canon // Nikon

Våra första test av Canon EOS R och Nikon Z

Vi var med vid världspremiären för både Canons och Nikons nya banbrytande kamerasystem med häftiga kameramodeller och helt nya objektiv för garvade entusiaster. Här hittar du våra första omdömen.

12 september 2018

Spegellösa fullformatskameror är glödheta i dessa dagar, efter att både Canon och Nikon nyligen lanserade några verkligen intressanta exemplar – nämligen Canon EOS R, Nikon 6 Z och Nikon 7 Z.

Bland de första i världen fick vi möjlighet att testa de tre nya kamerorna vid lanseringstillfällena. 

Och det råder ingen tvekan om att vi kommer att få se mycket mer om spegellösa kameror under de närmaste åren. 

Här kan du se en duell mellan de tre kamerorna utifrån deras olika specifikationer

Canon EOS R imponerar med bildkvalitet

Canon lät oss låna EOS R i 12 timmar på själva lanseringsdagen, och att döma av dagens 600 bilder och videoklipp finns det mycket att glädjas över. 

Först trodde vi inte våra ögon när vi fick upp bilderna på skärmen. 

Till och med obehandlade jpeg-filer från den stora fullformatssensorn är så skarpa, detaljerade och nyanserade i färgerna att vi inte alls saknar den större och tyngre EOS 5D Mark IV, som EOS R påminner så mycket om.

Läs också: Ska jag välja en kompakt systemkamera eller DSLR?

Canon EOS R

Den här bilden är tagen med en Canon EOS R i ett besvärligt blandljus. Vi fick tyvärr inte publicera våra första bilder tagna med Nikon Z 6 och Z 7.

© Klaus Nyggaard

Programmerbar skärm hos Canon EOS R

I den nya Canon-modellen har spegeln bytts ut mot elektronik och nya intressanta funktioner.

Här finns en tryckkänslig och programmerbar yta på kamerans baksida, där man med högertummen t.ex. kan byta ISO-värde, och skärmen kan fällas ut och vändas runt, vilket i våra ögon är den bästa lösningen på marknaden.

På de fyra nya objektiven, som är uteslutande till EOS R, finns en helt ny funktionsring som man också kan definiera själv. Vi valde bländarinställning.

Canon säger att autofokusen är världens snabbaste, och även i krävande och svagt ljus reagerade EOS R blixtsnabbt och gav oss otroligt skarpa bilder.

Canon EOS R

Enligt Canon är EOS R världens första kamera som kan fokusera ned till - 6 EV, vilket motsvarar ljuset från halvmånen. Vår upplevelse var också att fokusen var snabb och säker. Detaljer och färger återges helt suveränt i våra första testbilder trots mörka omgivningar och diffust ljus från flera olika källor. Inga problem med bildbrus vid ISO 6400.

Kameran är nyskapande och mer programmerbar än någon tidigare från Canon, men vi kände oss snart som som hemma, och den elektroniska sökaren samt själva kamerans konstruktion är så överlägsna att vi inte tvivlar på att framtiden är spegellös.

Det vittnar de fyra nya RF-objektiven också om. Vi provade 24-105mm F4.0 och det extremt skarpa 50mm F1.2, som är det ljusstarkaste i sin klass.

Med en adapter kan man använda EF-objektiv på EOS R utan att tappa kvalitet.

> Läs mer om Canon EOS R här

Hela två modeller från Nikon

Nikon har också lanserat ett helt nytt system med sensorer i fullformat. Här kom två kameror med ny fattning och tre objektiv, med fler på väg.

I skrivande stund har vi haft möjlighet att kortvarigt prova både Nikon Z 6 och Z 7 samt några av de nya objektiven, och vårt första intryck är verkligen gott.

Autofokusen arbetar rasande snabbt och exakt, trots att kamerorna vi testade egentligen var betaversioner av de nya modellerna.

Den stora, elektroniska sökaren var en mycket trevlig bekantskap. Det går att få okularet alldeles inpå ögat, oavsett om man använder glasögon eller ej.

Motivåtergivningen och uppdateringshastigheten i sökaren verkade också mycket bra.

> Läs mer om Nikon Z 6 och Nikon Z 7 här

Nikon Z 6 Nikon Z 7

Nikon Z är en spegellös fullformatskamera från Nikon, och den lever verkligen upp till hajpen. 

© Nikon

Bra anpassningsmöjligheter för Nikon Z

Nikon Z har inte någon speciell funktionsring på de nya objektiven, men fokusringen kan programmeras till att styra t.ex. exponeringskompensationen.

Det finns många möjligheter att programmera de olika knapparna, och Z-modellerna är vädertätade liksom EOS R.

Alla de tre nyheterna har självfallet massor av funktioner vid 4K-filmning. Z 6 och Z 7 har bildstabilisering i huset. Canon erbjuder detta i några av objektiven.

Vi återkommer med fullständiga test av de nya modellerna, så håll koll på Prylguiden och läs mer i tidningen Bonnier Digital FOTO. 

> Få hem Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan från bara 29 kronor. Här hittar du våra erbjudanden.

Nikon Z

Med hjälp av en adapter kan du använda objektiv från DSLR-kameror på såväl Nikon Z 6 (på bilden) som Canon EOS R. 

© Nikon

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av