Nya FujiFilm X-Pro 3

Så ser nya FujiFilm X-Pro 3 ut i färgen Duratect Black.

© Jeppe Vestergaard Jensen

Våra första intryck av nya FujiFilm X-Pro 3

Fujifilm har precis lanserat den nya kameran X-Pro 3. Vi har haft möjlighet att känna på den under en dag i Nice, och här kan du läsa om våra första intryck.

23 oktober 2019 av Jeppe Vestergaard

Fujifilm har nyss lanserat den nya kameran X-Pro 3. Det rör sig om en modern spegellös systemkamera kryddad med en rejäl dos nostalgi. 

Bonnier Digital FOTO har varit i Nice, Frankrike, och fått känna på kameran under en dag. Här kan du läsa om vad vi tyckte om den nya kameran. 

X-Pro 3 är godis för gatufotografen

En kvinna med sin hund i Nice

FujiFIlm X-Pro 3 är ett perfekt val för fotografen sm älskar att ta gatubilder. Kameran är lätt att hantera och väcker inte uppseende i gatubilden.

© Jeppe Vestergaard Jensen

Nya FujiFIlm X-Pro 3 vänder sig i första hand till gatufotografen. Den är en snygg och välkonstruerad kamera som inte väcker onödig uppmärksamhet ute på gatorna.

Dessutom har den en enkel design med bara fyra knappar och en liten joystick på baksidan. Tanken är att du inte ska bli distraherad av en massa olika inställningar när du väl är igång med att fotografera.

Låt dig däremot inte luras av det minimalistiska uttrycket: Det finns nämligen massor av möjligheter att själv välja inställningar för att få mesta möjliga från X-Pro 3.

Kamerans skal är av titan och håller hög kvalitet. Kameran finns tillgänglig i tre färger, där Duratect Black och Silver som är extra tåliga kostar lite mer. Den sista färgen är svart.

> Läs också: Ska du välja kompakt systemkamera eller DSLR?

Den lilla extraskärmen visar "filmtyp"

FujiFIlm X-Pro 3 har ett unikt skärmsystem. 

© Fujifilm

Det mest iögonfallande hos FujiFIlm X-Pro 3 är baksidan där LCD-skärmen är undangömd. I stället visas en mindre skärm som kan visa två olika saker:

Den lilla skärmen kan antingen visa dina grundläggande inställningar som slutartid, ISO och bländare, men man kan även ställa in den så att den ger kameran ett retro-utseende.

Den lilla skärmen kan nämligen visa vilken typ av film som du har valt att fotografera med. Naturligtvis rör det sig inte om någon film i den ursprungliga bemärkelsen, men du kan ställa in kameran så att den simulerar någon av FujiFilms klassiska filmtyper, och detta visas sedan dekorativt på bakskärmen.

Filmtypen är inte bara en prydnad, utan den påverkar också dina bilder. Vi testade olika typer av "film" som bl.a. ger kraftfullare färger eller mjukare skuggor. 

Vid en första anblick är det inte någon enorm skillnad mellan de olika "filmtyperna", och om du fotograferar i råformat påverkar de inte alls slutresultatet.

FujiFilm X-Pro 3 tvingar dig att titta i sökaren

FujiFIlm X-Pro 3 har också en vanlig lcd-skärm, men den behöver vinklas ner innan du kan använda den som sökare eller för att visa bilderna.

Till att börja med känns det lite avigt om man är van vid att granska sina bilder på lcd-skärmen. Men det dröjer inte länge innan man vänjer sig vid att se bilderna i sökaren i stället.

Efter ett tag börjar man också att uppskatta att man måste titta i kamerans sökare i stället för på skärmen. Det ger en känsla av att man jobbar med en klassisk kamera, och det har definitivt sin charm.

Just detta är enligt FujiFIlm hela poängen med X-Pro 3. Den är en ny och moden kamera, som också omfamnar nostalgin från tidigare dagars kameror.

> Här hittar du våra bästa tips för gatufoton

En ung man sitter vid stranden i Nice

Kameran ger bilder med snygga färger och kontraster. Den här bilden som kommer direkt från kameran har väldigt tilltalande färger.

© Jeppe Vestergaard Jensen

Du behöver vänja dig vid kameran

Det tog oss en stund att vänja oss vid nya FujiFilm X-Pro 3 när vi först fick känna på kameran.

FujiFilm X-Pro 3 har en så kallad hybridsökare. Det betyder att du kan välja att se motivet på digital väg eller naturligt genom glaset i sökaren.

Den optiska sökaren fungerar väldigt bra när man använder kameran med ett 16 mm-objektiv, i och med att utsnittet i sökaren då blir detsamma som i bilden.

Med ett 35 mm-objektiv på kameran blir den optiska sökaren emellertid en aning förvirrande i och med att det då visas en en ram i sökaren med det snävare utsnittet som man får vid 35 mm. Man löser dock enkelt problemet genom att gå över till den elektroniska sökaren som anpassar utsnittet efter objektivet.

Kameran har en APS-C-sensor på 26 megapixel. ISO går från 160 upp till 12 800.

Slutligen kan kameran spela in 4K-video med 30 bilder i sekunden. Däremot finns det inte några större möjligheter att ansluta t.ex. en extra skärm eller mikrofon.

FujiFilm X-Pro 3 i svart finns tillgängliga från slutet av november. De två dyrare modellerna finns tillgängliga från december.

Priset för huset i svart blir 19 999 kronor. Om man vill ha någon av de två Duratect-nyanserna kostar kameran i stället 21 999 kronor

En pojke klättrar på en mur

FujiFilm X-Pro 3s APS-C-sensor på 26 megapixel gör ett fint jobb med strukturer och detaljer.

© Jeppe Vestergaard Jensen

Nedan kan du se FujiFilms presentationsvideo av kameran

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av