Kamerafattning
© Shutterstock

Vad är rolling shutter?

När du fotograferar kan du råka ut för ett speciellt fenomen med förvrängda bilder. Det kallas rolling shutter, och här förklarar vi varför det uppstår och hur du undviker det.

29 mars 2022

Om du fotograferar snabbrörliga motiv kan du råka ut för ett speciellt fenomen där till exempel propellrarna på ett flygplan blir böjda eller hjulen på en bil blir skeva.

Det kallas rolling shutter och kan uppstå med moderna spegellösa systemkameror när du använder elektronisk slutare.

Den traditionella slutaren är mekanisk och sitter framför bildsensorn, där den stänger ute ljuset och bara öppnas så länge som den inställda slutartiden anger. Denna typ av slutare har dock ett par nackdelar.

>Läs även: Så tar du fina bilder av månen

Först och främst väsnas den mekaniska slutaren, och dessutom kan den ge upphov till små skakningar i bilden på grund av de rörliga delarna.

Så här uppstår rolling shutter

Därför har många spegellösa systemkameror en elektronisk slutare som är helt ljudlös och saknar rörliga delar. Om du väljer kamerans ljudlösa läge stänger den alltså av den mekaniska slutaren och använder den elektroniska.

Gitarrsträngar med rolling shutter

Här har de vibrerande gitarrsträngarna blivit krokiga på grund av rolling shutter, vilket innebär att bildsensorn inte kunde fånga strängarna när de befann sig i samma fas av rörelsen.

© Shutterstock

Med elektronisk slutare tar kameran en ögonblicksbild med den slutartid du har valt direkt från bildsensorn. Det är dock inte alltid en perfekt ögonblicksbild och det är därför du kan uppleva rolling shutter.

Informationen som fångas upp av bildsensorns pixlar kan nämligen inte läsas ut på en gång. Istället sker det i rader av pixlar, och raderna läses inte ut i exakt samma ögonblick. Därmed kan den översta delen av bilden sparas lite före den nedersta delen av bilden, medan varje enskild pixel bara exponeras under den slutartid som du har valt, exempelvis 1/4 000 sekund.

>Läs även: Så använder du ISO-inställningarna

Och om propellern, golfklubban eller gitarrsträngarna hinner röra på sig från det att den övre delen av bilden registreras till det att den nedre delen registreras, så avbildas de alltså böjda.

Så undviker du rolling shutter

Om du råkar ut för sådana här böjda eller sneda objekt i dina foton, kan du förhindra det genom att använda den mekaniska slutaren istället för den elektroniska i situationer där du panorerar eller fotograferar motiv i snabb rörelse. 

Det kan du göra genom att stänga av den tysta funktionen eller välja mekanisk slutare i menyn.

Nikon Z 9

Nikons toppmodell Z 9 har endast elektronisk slutare, så kameran saknar alltså mekanisk slutare trots att den är avsedd för bland annat actionbilder.

© Nikon

Kameratillverkarna arbetar ihärdigt med att förhindra rolling shutter genom att göra utläsningen från bildsensorn snabbare, och på nya toppmodeller som Canon EOS R3, Nikon Z 9 och Sony A1 är problemet nästan eliminerat. 

Detta är en förbättring som vi säkert kommer att se även i kommande modeller i lägre prisklasser.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av