Canon EOS M50 Mark II

Canon har bland annat anlitat influencern Matt Adlard, som gör videor om bakning, för att framhäva videofunktionerna i Canon EOS M50 Mark II.

© Canon

Vad är en vloggkamera?

Flera tillverkare gör kameror som kan användas till att vlogga med, men vad betyder det och bör du välja en vloggkamera?

24 augusti 2022 av Kristoffer Engbo

De senaste åren har många av de stora kameramärkena lanserat kameror med funktioner som gör dem lämpliga för så kallad vloggning. Det är inte en separat kameratyp, utan det handlar främst om att kameran lämpar sig väl för filmklipp där fotografen själv medverkar.

Det är lätt att ta lyckade filmklipp med kamerorna, och de kan också ta riktigt bra stillbilder, så även om du inte har en egen Youtube-kanal kan det finnas goda skäl att välja en vloggkamera.

Nikon Z 30

En av de senaste kamerorna som riktar sig till vloggare är Nikon Z 30 med stor APS-C-sensor och utbytbart objektiv.

© Nikon

Vad är vloggning?

Ordet ”vlog” är sammansatt av ”video” och ”blog” och betyder alltså bloggar i videoformat, av den typ som man vanligtvis hittar på Youtube, Instagram och Tiktok. Det är alltså inte enstaka filmer utan filmklipp som läggs ut löpande och där man vanligtvis följer en viss person som också medverkar i filmerna.

Vloggare kallas ofta även för youtubers, och deras vloggar kan handla om deras vardag eller till exempel om matlagning, mode, fotografering eller nya prylar.

Vad är en vloggkamera?

De flesta vloggkameror är i stort sett vanliga kompakt- eller systemkameror med detaljer som gör dem särskilt lämpade att filma med.

>Läs även: Stor objektivguide

Kamerorna har flexibel skärm som kan vändas framåt, så att du som filmar och fotar kan se dig själv när du tar selfies och filmklipp där du själv ingår.

Panasonic Lumix DC-G100

Skärmen på denna Panasonic Lumix DC-G100 kan vändas rakt framåt, vilket gör det mycket enklare att komponera när du själv är med i bild.

© Panasonic

Autofokusen kan ofta låsas på ett ansikte eller öga, så att personer alltid är skarpa i filmklippen. Vissa modeller har en funktion som automatiskt lägger skärpan på föremål som man håller upp framför kameran. När du inte längre håller upp föremålet växlar fokus tillbaka till dig igen.

>Se även: I videoserien Kameraskolan går vi igenom kamerans funktioner och knappar så att du kan ta bättre bilder.

På flera modeller har man förbättrat ljudinspelningen och lagt extra krut på de inbyggda mikrofonerna. Dessutom kan du ansluta en extern mikrofon.

Sony ZV-1

Till vloggkameran Sony ZV-1 medföljer ett vindskydd som man sätter på den inbyggda mikrofonen så att du får bättre ljud när du filmar utomhus.

© Sony

Vloggkamerorna hjälper dig även när du filmar utan stativ, genom att många modeller har bildstabilisering som minimerar skakningar. 

Kameror för vloggning

Canon EOS M50 Mark II

Nikon Z 30

Panasonic Lumix DC-G100

Sony ZV-1

Sony ZV-E10

Vloggkameror även för stillbilder

Många vloggkameror har en förhållandevis stor bildsensor, vilket säkerställer hög bildkvalitet även på stillbilder. Du kan alltså använda en vloggkamera även för att ta stillbilder i hög kvalitet, och du får samma inställningsmöjligheter som på andra kompakt- och systemkameror.

>Läs även: Därför ska du ta med dig en actionkamera på dina äventyr

Flera av vloggfunktionerna hittar du för övrigt även i många andra bra kameror, även om de inte marknadsförs som vloggkameror. Du kan alltså använda många andra kameror till att vlogga, och du kan använda en vloggkamera till mycket annat.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av