Kvinna som håller en systemkamera

Hybridkameror är i själva verket samma sak som spegellösa systemkameror. Och två specifika funktioner står i centrum.

© Canon

Vad är en hybridkamera?

Du har säkert hört ordet hybrid användas i samband med digitalkameror, utan att betydelsen varit helt glasklar. Här förklarar vi vad en hybridkamera egentligen är.

12 november 2022 av Poul Siersbæk

Vad är en hybridkamera?

Det finns en del begreppsförvirring kring användningen av ordet hybrid när det gäller kameror. För tio år sedan använde man till exempel ordet hybridkamera om spegellösa systemkameror. 

Då kunde ordet syfta på spegellösa systemkameror med samma funktioner som en traditionell DSLR-kamera – modeller som av många beskrevs som det bästa av två världar.

Ordet hybridkamera har även använts om små, robusta kompaktkameror, till exempel Olympus undervattenskameror i Tough-serien. 

Även när det gäller Instax-kameror, som både kan ta bilder och skriva ut dem, kan man stöta på beskrivningen hybridkamera.

>Läs även: Ska du välja en systemkamera med eller utan spegel?

Fujifilm X-H2

Med 39,8 megapixel och 8K-video är Fujifilm X-H2 ett bra exempel på en modern hybridkamera.

© Fujifilm

Foto och video står i centrum

Ordet hybridkamera har alltså rent allmänt använts för att beskriva kameror som rymmer någon form av dubbelhet. Idag använder tillverkarna mest beteckningen hybridkamera för spegellösa systemkameror som är lika lämpliga för foto och video. Här har tillverkare som Canon, Fujifilm, Nikon, OM System, Panasonic och Sony många modeller att erbjuda.

>Läs även: Få koll på kameratyperna

Moderna hybridkameror har många avancerade videoinställningar och videofunktioner utan att det påverkar fotodelen. Det gäller till exempel en kamera som Fujifilm X-H2 som kan ta både stillbilder och filmklipp med mycket hög upplösning.

>Läs även: Så här bra klarar sig Fujifilm X-H2

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av