Canon EOS R7

EOS R7 är den största av de två nya spegellösa APS-C-kamerorna i R-serien.

© Canon

Traditionsrik kameraserie från Canon i ny dräkt

Canon utökar sin serie med spegellösa kameror i R-serien med två APS-C-modeller. R7 och R10 ska således ta över efter legender som EOS 850D och EOS 7D.

Med två nya spegellösa systemkameror förvaltar Canon arvet efter de framgångsrika DSLR-modellerna med APS-C-sensor, t.ex. EOS 850D och EOS 7D. Canon lanserar nämligen två nya modeller med APS-C-sensor. Kamerorna har samma stora R-fattning som även sitter på de spegellösa fullformatsmodellerna EOS R5 och R6.

De har flera godbitar som hämtats från det blixtsnabba flaggskeppet EOS R3. Det gäller till exempel den kraftfulla Digic X-processorn och det avancerade fokussystemet som automatiskt kan registrera och spåra djur, människor och fordon. 

Vi har redan känt på de två nya kameramodellerna och hittills har vi fått ett riktigt gott intryck av deras design och ergonomi. Du kan snart läsa våra grundliga recensioner i Fördelszonen.

Canon EOS R7 och R10

Båda kamerorna har en ny, smart knapp på framsidan som gör det enkelt att växla mellan fokus och fokusföljning.

© Canon

Lillebror i full fart

Canon EOS R10 är namnet på den minsta APS-C-modellen, som har en upplösning på 24,0 megapixel. Kameran kan ta 15 bilder per sekund med mekanisk slutare och upp till 23 bilder per sekund med elektronisk slutare och kontinuerlig autofokus.

Kameran har en inbyggd popup-blixt i stil med exempelvis EOS 850D, och du kan spela in video i 4K med både 30 och 60 bilder per sekund. EOS R10 har plats för ett enda SD-kort i UHS-II-klassen.

Priset för Canon EOS R10 utan objektiv är 11 049 kronor. Kameran säljs även med ett paketobjektiv.

>Läs även: Ska jag välja en systemkamera med eller utan spegel?

Canon EOS R7 + R10

Med sin stora R-fattning kan både R7 och R10 använda samma RF-objektiv som fullformatsmodellerna.

© Canon

Toppmodell för krävande entusiaster

Den större Canon EOS R7 har högre upplösning: 32,0 megapixel. EOS R7, som tills vidare är toppmodell i fråga om kameror med APS-C-sensor, har inbyggd femaxlad bildstabilisering som med vissa objektiv kan kompensera för åtta exponeringssteg. Du kan alltså fotografera utan stativ med en slutartid på en sekund.

EOS R7 är även snabbare än EOS R10. Med den elektroniska slutaren tar den upp till 30 bilder per sekund i bildserier med fokusföljning.

På videosidan filmar EOS R7 i 4K-kvalitet med både 30 och 60 bilder per sekund, och det går att filma i det professionella C-Log-formatet som är lämpligt för avancerad videoredigering.

R7 har även en ny inställningsratt intill sökaren, där ratten sitter runt en lättåtkomlig joystick. Placeringen är överraskande bra. Inställningsratten kan användas på samma sätt som den stora ratten som fanns på bland annat äldre EOS 5D-modeller. Med ratten kan man till exempel justera exponeringskompensationen eller bläddra bland tagna bilder.

Till skillnad från EOS R10 använder EOS R7 dessutom ett större och kraftfullare batteri och kameran tar två SD-kort av UHS-II-typ.

Priset för Canon EOS R7 är 16 899 kronor. Kameran säljs även i paket med två olika objektiv.

Läs även: Här är den bästa kompakta systemkameran

Canon EOS R7 + R10

Båda kamerorna har pekskärmar som är fullt vrid- och vinklingsbara.

© Canon

Kameraserie på väg ut

Canon har redan spegellösa systemkameror med APS-C-sensor. Det är den mycket kompakta EOS M-serien som använder en egen objektivserie. Med lanseringen av APS-sensorer i de stora R-kamerorna har Canon således två APS-C-system. Vi anser därför att den lilla M-serien sannolikt kommer att fasas ut. Vi har dock inte kunnat få detta bekräftat, och vi följer utvecklingen med stort intresse.

Canon EOS RF

De nya RF-S-objektiven är avsedda för APS-C-sensorer, och bildutsnittet blir beskuret om de används på en fullformatskamera.

© Canon

Nya, skräddarsydda objektiv till R7 och R10

Tillsammans med de två kamerorna släpper Canon även två renodlade APS-C-objektiv för R-systemet: det lilla RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM och ett större RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Det är också dessa objektiv som säljs i paket med de nya kamerorna.

Både EOS R7 och R10 kan även användas med de befintliga RF-objektiven för fullformat.

Läs även: Stor objektivguide

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av