Test av digitalkameror

Vi testade de sex kamerorna genom att bland annat fotografera landskap med och utan stativ.

Test: Den bästa kameran i mellanklassen

Du får avancerade autofokusfunktioner och hög bildkvalitet i prisklassen omkring 15 000 kronor. Vi har testat sex systemkameror för att hitta den bästa.

För omkring 15 000 kronor får du riktigt mycket kamera för pengarna. Modellerna i den här klassen har autofokus som lätt kan följa motiv i rörelse och låser sig fast på ögon i motivet. Dessutom är kamerorna robust byggda.

Vi har testat sex modeller med utbytbara objektiv i klassen. En intressant aspekt av testet är att alla tillverkare valde att skicka in spegellösa systemkameror, trots att flera av dem även saluför konventionella DSLR-kameror i klassen.

>Läs också: Ska jag välja en systemkamera med eller utan spegel?

Alla kamerorna har med andra ord en elektronisk sökare som visar ljushet och färger som de blir på den färdiga bilden, till skillnad från en konventionell optisk sökare.

De här sex modellerna deltog i testet.

Dessa kamerorna är med i testet:

Canon EOS RP

Fujifilm X-T3

Nikon Z 6

Olympus OM-D E-M5 Mark III

Panasonic Lumix DC-GH5

Sony A6600

Tre sensorstorlekar

Även om kamerorna är spegellösa, skiljer de sig åt på andra områden. Till att börja med har de olika storlekar på bildsensorn.

Kamerorna från Canon och Nikon har stora fullformatssensorer, medan modellerna från Fujifilm och Sony har något mindre APS-C-sensorer, och kamerorna från Olympus och Panasonic har ännu mindre Four Thirds-sensorer.

>Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Vad detta betyder för bildkvaliteten kan du se i Bonnier Digital FOTO nummer 12/2020, där du kan läsa hela testet. Här har vi varit ute med alla de sex kamerorna för att fotografera bland annat landskap och motiv i rörelse.

I testet kan du läsa om vad vi tyckte om kamerornas fokusfunktioner, lcd-skärmar, sökare, med mera.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av