Sony A7 IV

Sony A7 IV har det bästa från toppmodellen A1 och kostar mindre än hälften så mycket

Nya Sony A7 IV är fullspäckad med nya funktioner, varav flera är hämtade från det mycket dyrare flaggskeppet A1. Se alla nyheterna och läs vår dom redan nu.

Det är nästan fyra år sedan Sony lanserade sin mest populära spegellösa fullformatskamera, Sony A7 III, och nu är den efterlängtade uppföljaren klar. 

Det är den fjärde generationen av Sonys billigaste fullformatskameror, och den har massor av spännande nyheter. Flera av dem är hämtade från flaggskeppet A1 som är mer än dubbelt så dyr.

Autofokusen ställer in skärpan på fågelögon

Autofokusen har förbättrats avsevärt och uppges bland annat vara 30 procent snabbare än hos föregångaren. Liksom hos A1 finns det 759 fokuspunkter, som täcker 94 procent av bildytan.

Följefokusen är förbättrad och av samma typ som i A1, och utöver ögonfokusering för både djur och människor får vi nu även fågelögonfokus, den imponerande funktionen från A1. 

I A7 IV kan funktionerna dessutom även användas när man filmar.

Precis som föregångaren kan Sony A7 IV ta tio bilder i sekunden med autofokus, men nu kan du ta mer än 800 foton i både råformat och jpeg vid denna toppfart. Föregångaren kunde bara ta omkring 40. Om du endast tar dina bilder i exempelvis råformat kan du ta mer än 1 000 foton i högsta hastighet med Sony A7 IV.

Du får dessutom den nya bildprocessorn BIONZ XR, som tillsammans med en helt ny bildsensor på 33 megapixel uppges ge mer detaljer, bättre färger, förbättrad prestanda i svagt ljus och ett dynamiskt omfång på mer än 15 steg.

>Läs även: 5 goda skäl att fotografera i råformat

Sony A7 IV

LCD-skärmen på Sony A7 IV är nu fullt vrid- och vinklingsbar och har en upplösning på 1,03 miljoner punkter.

Sony A7 IV är bättre på video

Den inbyggda bildstabiliseringen kan kompensera för 5,5 exponeringssteg, vilket motsvarar att du kan ta skarpa foton på 1/6 sekund när du annars skulle behöva använda 1/250 sekund.

Även på vå videosidan har Sony A7 IV uppgraderats – nu kan du filma i 4K med 60 bilder per sekund. Dessutom kan du filma i Full HD med 120 bilder per sekund för slow motion. Du kan även spara i flera format för optimal kvalitet.

>Läs även: Här är de bästa kamerainställningarna för porträttfoto

En nyhet är att LCD-skärmen kan visa en visualisering av var skärpedjupet ligger när du filmar. Funktionen heter Focus Map och visar vilka områden som ligger framför det skarpa området med hjälp av en färgmarkering. En annan färg markerar områden som ligger bakom det skarpa området.

Läs vår recension av Sony A7 IV

Sökarens upplösning har ökat till 3,69 miljoner punkter. Dessutom har handgreppet blivit djupare. Kameran har två kortplatser som båda tar SD-kort av UKS-II-typ. Den ena platsen kan dessutom ta de snabba CFexpress Type A-korten.

Sony A7 IV har ett rekommenderat pris på 30 000 kronor. Vi är bland de första i världen som har recenserat kameran, och du kan läsa vår dom och se testbilder här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av