Nu kommer fartmonstret Canon EOS R3

Canon meddelade tidigare i år att de arbetar med en ny toppmodell i R-serien. Nu är alla specifikationerna för Canon EOS R3 klara, och denna spegellösa systemkamera bjuder på svindlande hastigheter.

Nya Canon EOS R3 är godis för sportfotografer och andra som plåtar snabba motiv. Med elektronisk slutare kan den ta hela 30 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus och ljusmätning.

Slutartiden kan vara så kort som 1/64 000 sekund, och kameran kan fokusera på bara 0,03 sekunder, vilket är snabbast hittills i EOS R-serien.

I serien ingår Canons spegellösa systemkameror med bildsensor i fullformat, och här är Canon EOS R3 alltså det nya flaggskeppet som bland annat riktar sig till yrkesverksamma sportfotografer.

>Läs även: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Ny bildsensor i Canon EOS R3

Kameran har en helt ny bildsensor på 24,1 megapixel, och enligt Canon är den nästan helt fri från fenomenet "rolling shutter", något som kan ge förvrängda eller randiga bilder när man använder elektronisk slutare.

Tack vare den nya bildsensorn går det även att använda blixt tillsammans med den elektroniska slutaren, och man kan till och med använda blixt från andra tillverkare än Canon.

>Läs även: Guide till lyckade sportfoton

Canon EOS R3 fokuserar på det du ser

Autofokusen kan ställa in skärpan i så svagt ljus som –7,5 EV, vilket praktiskt taget är helt mörkt. Den kan låsa fast på ögon, ansikten och kroppar, och den kan känna igen racerbilar och motorcyklar och hålla kvar fokus på dem. Du kan till och med välja om den ska låsa fast på förarens hjälm eller på själva fordonet.

Dessutom kan autofokusen registrera vart du som fotograf riktar blicken och sedan ställa in skärpan där. Med ett knapptryck kan du låsa fokus på en del av motivet som du har tittat på.

>I Fördelszonen kan du se videon där vi fotograferar fåglar med konkurrenten Sony A1. Se videon här.

Bildsensorn har inbyggd bildstabilisering, och i kombination med objektiv med inbyggd bildstabilisering kan du hämta in upp till åtta exponeringssteg. Det motsvarar att du kan ta skarpa foton utan stativ med en slutartid på 1/2 sekund, när du hade behövt 1/500 sekund för att få en skarp bild utan bildstabilisering.

Filma slowmotion i hög upplösning

Enligt Canon har det gjorts mer än 100 förbättringar jämfört med deras befintliga systemkameror med och utan spegel. Bland annat kommer man att kunna uppdatera kamerans firmware via en app i mobilen.

Vädertätningen uppges vara likvärdig med eller bättre än toppmodellen bland Canons DSLR-modeller, EOS-1D X Mark III.

När det gäller filmklipp kan Canon EOS R3 filma i upp till 6K-upplösning med 60 bilder per sekund i råformat eller 4K-upplösning med 120 bilder per sekund. Det betyder att du kan filma högupplöst slow motion.

Det rekommenderade priset för Canon EOS R3 är 65 499 kronor för huset.

Nya objektiv till EOS R

Canon har också lanserat två nya objektiv till de spegellösa EOS R-kamerorna. Vidvinkeln Canon RF 16mm F2.8 STM väger bara 165 gram och kan fokusera på ett avstånd av 13 cm. Det rekommenderade priset är 3 799 kronor.

Zoomobjektivet RF 100-400mm F5.6-8.0 IS USM riktar sig bland annat till sport- och djurfotografer som vill ta närbilder på distans. Objektivet har inbyggd bildstabilisering, och en Nano USM-fokusmotor uppges säkerställa jämn och snabb fokusering. Det rekommenderade priset är 8 099 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av