Nikon Z 9

Z 9 är Nikons nya flaggskepp – och är ett riktigt expresståg.

© Nikon

Nikons flaggskepp använder nya knep för snabba exponeringar

Med fullformatskameran Z 9 gör Nikon ett kvantsprång. Den efterlängtade kameran är deras mest banbrytande på över tio år. Här kan du se några av kamerans viktigaste funktioner, som vi redan har spanat in.

28 oktober 2021 av Poul Siersbæk

År 2007 släppte Nikon den stora DSLR-modellen D3, en fullformatskamera som på allvar gav sig in i matchen mot andra tillverkares kameror. Nikon hade lagt ribban högt och blev snabbt favoriten bland världens ledande sport- och actionfotografer.

Sedan dess har denna kamera uppdaterats fortlöpande, och den senaste modellen heter D6. Men nu kan dess roll snart vara överspelad, för det sprillans nya flaggskeppet Z 9 ser ut att bli den ultimata kameran för snabba motiv – och dessutom är den 20 procent mindre än D6.

Vi har redan fått känna på Nikon Z 9 och kan konstatera att detta är en mycket spännande modell i det översta proffssegmentet. 

Här går vi igenom några av de mest iögonfallande egenskaperna.

>Läs även: Så vass är Nikon D6

Nikon Z 9

Nikon Z 9 är tjugo procent mindre än Nikon D6 men har samma fina ergonomi.

© Nikon

Hög hastighet i Nikon Z 9 

Nikon Z 9 är utrustad med en fullformatssensor på 45,7 megapixel. I högsta upplösning kan kameran ta 20,0 bilder per sekund. 

En ny Expeed 7-processor säkerställer att kameran hanterar sina stora filer tio gånger snabbare än D6. 

Kamerans buffert uppges klara 1 000 bilder i serie innan den ger upp, om man använder ett snabbt CFexpress-kort.

Banbrytande autofokus

Nikon har utgått från den utmärkta autofokusen i exempelvis Z 7II men har därifrån skapat ett helt nytt fokussystem som närmast kan tänka själv. Förutom att Nikon använder så kallad ”deep learning AI” där kameran hela tiden lär känna fotografens metoder, kan autofokusen känna igen hela nio motivtyper i bilden. 

Autofokusen kan låsa fast på ögon även vid mycket små motiv, och algoritmer ser till att haka fast vid t.ex. fåglar, fordon och flygplan i expressfart.

Nikon har dessutom integrerat den saknade 3D-spårningen från sina spegelreflexkameror, vilket gör det ännu enklare att hålla fokus på motiv i rörelse även om något skulle råka skymma sikten.

 Nikon Z 9 har 493 fokuspunkter, varav 405 används med autofokus.

>Läs även: Här är allt du behöver veta om actionkameror

Nikon Z 9

Den stora skärmen kan inte bara fällas uppåt och nedåt. Den går även att fälla åt sidan, vilket är praktiskt när man tar bilder i stående format.

© Nikon

Blixtsnabb slutare i Nikon Z 9 

Lite överraskande har Nikon avstått från mekanisk slutare i Z 9. Här fotograferar man enbart med elektronisk slutare, helt ljudlöst och med en slutartid på 1/32 000 sekund. 

Enligt Nikon är bilderna helt fria från så kallad ”rolling shutter” där objekt i rörelse kan få krökta former.

Sökare med otrolig ljusstyrka

Sökarupplösningen på 3,69 miljoner punkter kanske kan tyckas låg, men sökaren har en uppdateringsfrekvens på 120 bilder per sekund. Och med en ljusstyrka på hela 3 000 nits är den dessutom världens ljusaste sökare. 

Det såg vi så fort vi satte kameran för ögat. Sökaren var helt klar och flimmerfri på samma sätt som en optisk sökare. 

Nikon Z 9

Knapparna har belysning och menyn kan dämpas när man vill fotografera ostört i mörker.

© Nikon

Video i 8K

För första gången har Nikon en kamera som kan filma i 8K-kvalitet – dessutom med 60 bilder per sekund och utan tidsbegränsning. 4K kan dessutom spelas in med 120 bilder per sekund, och man kan använda proffsformat som H.265 och Apple ProRes.

Nikon Z 9 har belysta knappar och ett speciellt nattläge där skärmljuset är dämpat. Priset för hela härligheten är 64 990 kronor.

I samband med lanseringen av Z 9 har Nikon även presenterat två nya Z-objektiv. Det ena är allroundobjektivet Z 24-120mm F4.0 S som kostar 13490 kronor och det mycket kompakta zoomobjektivet Z 100-400mm F4.5-5.6 VR S för 32990 kronor.

>Läs även: 10 tips för att bli en bättre fotograf

Nikon Z 9 + Nikkor Z 100-400mm F4.5-5.6 VR S

Ett av de nya Nikkor-objektiven täcker området 100-400 mm. Det väger endast 650 gram.

© Nikon

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av