Nya Nikon Z 5 är en fullformatskamera för nybörjaren

Nya Nikon Z 5 är det perfekta valet för dem som ska köpa sin första riktiga kamera – eller som ska byta ut den gamla DSLR-kameran – och gärna vill ha en fullformatare. 

© Nikon

Nikon Z 5: Spegellös kamera med fullformatssensor för nybörjaren

For nio månader siden lanserades Nikon Z 50, en spegellös systemkamera med APS-C-sensor som skulle tilltala både nybörjare och entusiaster. Nu är nybörjarkameran med fullformat här.

21 juli 2020 av Sarah Marie Winter

Nikon har under de senaste året släppt en rad intressanta kameror. 

Till exempel Nikon Z 7 som riktade sig till yrkesfotografer som i första hand efterfrågade hög upplösning.

Samtidigt kom Nikon Z 6 som var anpassad för sport- och videofotografer som gärna betalade extra för höga hastigheter och stabila videoklipp.

Och i oktober förra året kom Nikon Z 50, en APS-C-kamera för nybörjare och entusiaster som antingen skulle köpa sin första riktiga kamera eller byta ut sin gamla DSLR-kamera. 

Men det finns inget som säger att man måste börja med APS-C bara för att man är nybörjare, och det senaste nytillskottet i Z-serien är Nikon Z 5 – en lätt, kompakt och användarvänlig systemkamera med fullformatssensor för nybörjare. 

> Läs också: Våra intryck av Nikon Z 6 och Z 7

Samma höga upplösning som hos Z 6

Nya Nikon Z 5 är en fullformatskamera för nybörjare

Nya Nikon Z 5 har en vridbar, tryckkänslig skärm.

© Nikon

Nya Nikon Z 5 har en fullformatssensor på 24,3 megapixel, vilket är nästan lika mycket som hos den mer avancerade modellen Z 6 som har en sensor på 24,5 megapixel.

Den elektroniska sökaren har 3,7 miljoner punkter, vilket är lika mycket som hos Z 6, och autofokussystemet på 273 punkter är också detsamma. Kameran kan dessutom spela in video i 4K, och så har den inbyggd bildstabilisering och vädertätning.

Samtidigt har man rationaliserat bort den lilla LCD-skärmen på kamerans ovansida, och upplösningen på kamerans LCD-skärm är bara hälften så hög som hos Z 6. 

Det är emellertid en medveten besparing, för båda de här åtgärderna ger en längre batteritid, enligt tillverkaren.

> Läs också: Därför är det bäst med fullformat

Nytt paketobjektiv är lättast i klassen

Nya Nikon Z 5 är en fullformatskamera för nybörjaren

Det nya paketobjektivet på 24–50 mm tar inte upp vidare mycket plats när man zoomar ut. 

© Nikon

Nikon Z 5 kommer att säljas tillsammans med ett helt nytt objektiv, Nikkor Z 24-70mm F4.0-6.3. Objektivet är en sorts budgetversion av det populära och mångsidiga 24-70mm F2.8.

Det är också markant mindre och lättare än lyxvarianten – Nikkor Z 24-50mm är faktiskt det kortaste och lättaste objektivet i sin klass, vilket gör det perfekt för nybörjaren som inte vill släpa runt på för mycket utrustning. 

Priset för kamerahuset och paketobjektivet kommer att ligga på 21 190 kronor, och paketet kommer att finnas i butikerna under sensommaren 2020.

> Läs också: Ska jag välja en systemkamera med eller utan spegel? 

Två nya telekonvertrar på marknaden

Nya telekonvertrar till Nikon Z-serien

Med de båda nya telekonvertrarna kan Nikon Z-användare få ut ännu mer av sina teleobjektiv. 

© Nikon

Om du har ett Nikkor Z 70-200mm F2.8 och gärna vill komma ännu närmare dina motiv, lanserar Nikon nu två telekonvertrar som passar till det här objektivet.

Det ena är på 1.4x som förlänger brännvidden med 40 procent, medan det andra är på 2.0x och förlänger brännvidden med 100 procent.

Enligt tillverkaren är kvaliteten på konvertrarna betydligt bättre jämfört med tidigare konvertrar som hör till DSLR-kamerornas teleobjektiv.

Priset för konvertrarna blir 6990 kronor för TC-1.4x och 7490 kronor för TC-2.0x. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av