Fujifilm X-H2

Vi fick goda möjligheter att prova Fujifilms senaste spegellösa systemkamera vid lanseringen i New York

© Bonnier Digital FOTO

Första intrycket av Fujifilm X-H2

En knapp vecka i New York i samband med lanseringen av Fujifilm X-H2 gav oss möjlighet att uppleva kameran i praktiken, och den har en sensationellt hög upplösning i sitt segment.

14 september 2022 av Poul Siersbæk

I ett sensommarvarmt New York hade vi det stora nöjet att vara med på presentationen av Fujifilms senaste spegellösa systemkamera i X-serien – och upplevelsen blev inte sämre av att vi fick fota med X-H2 under alla dagar vi var där.

Kameran är en av två toppmodeller i X-serien och har sensationellt hög upplösning: 39,8 megapixel är rekord för en APS-C-sensor. Fujifilm har utgått från den äldre X-Trans-sensorn från exempelvis X-T3 och X-T4, som ursprungligen hade en upplösning på 26,0 megapixel, och konstruerat en helt ny sensor med betydligt fler pixlar.

Den nya sensorn innebär bland annat att lägsta ISO inte längre är 160 utan 125. I det soliga New York klarade vi oss med basinställningen på ISO 125 i de flesta sammanhang.

>Läs även: Ny spegellös systemkamera från Fujifilm utmanar fullformat

Ground Zero var den första platsen vi besökte med Fujifilm X-H2

Vid Ground Zero använde vi bland annat det nya zoomobjektivet Fujinon XF18-120mm F4 R LM PZ WR med motorzoom.

© Bonnier Digital FOTO

Utmanar fullformat

Fujifilm X-H2 har exakt samma utformning som systermodellen X-H2S, och även om kameran är stor för en APS-C-kamera ligger den bra i händerna. Både storlek och grepp påminner faktiskt en del om Sonys A7- och A9-modeller som har större fullformatssensorer.

Det är också den typen av kameror som X-H2 enligt Fujifilm ska konkurrera med när det gäller detaljrikedom i porträtt, landskap och arkitektur. X-H2 kan ta 15 bilder per sekund, vilket är utmärkt i detta segment, men det är långt upp till de 40 bilder per sekund som X-H2S kan ta med sin stackade bildsensor. Någon actionkamera är X-H2 alltså inte.

>Läs även: Så bra är Fujifilm X-H2S

Freedom Tower

Fujifilm Fujinon XF 16-55mm F2.8 R LM WR passade bra när vi tog arkitekturbilder vid Freedom Tower och Ground Zero.

© Bonnier Digital FOTO

Intelligent autofokus med hög precision

Fujifilm X-H2 har samma nya processor och avancerade autofokus som höghastighetskameran X-H2S. Vi upplevde den intelligenta motivigenkänningen med snabb och exakt ögonigenkänning som mycket stabilare än vad vi är vana vid från de äldre X-modellerna. 

Det såg vi bland annat när vi tog porträtt, där vi för övrigt fick möjlighet att använda det splitternya och mycket skarptecknande Fujinon XF 56mm F1.2 R WR.

Autofokus och skärpa är viktiga parametrar om man vill konkurrera med märken som Canon och Sony, som länge har presterat bättre än Fujifilm när det gäller autofokus.

Porträtt

Kamerans autofokus med ögonigenkänning var snabb och exakt – och i en högre division än tidigare Fujifilm-kameror.

© Bonnier Digital FOTO

Manhattan från luften

Under vistelsen fick vi möjlighet att flyga helikopter över Manhattan. Det gav oss främst möjlighet att konstatera två saker. Dels i fråga om kamerans uppdaterade bildstabilisering som nu kompenserar för sju exponeringssteg. Här upplevde vi mycket bra stabilitet, trots att helikoptern gungade och skakade.

Dels i fråga om kamerans förmåga att spela in filmklipp, för X-H2 är den första APS-C-kameran som kan filma med 8K-kvalitet. Det gav oss mycket detaljerade filmklipp av stadens skyline.

>Läs även: 5 tips för bättre landskapsbilder

Manhattan sett från helikopter

Med på helikopterturen hade vi, förutom Fujifilm X-H2, en Insta360-kamera som gav oss bilder ur roliga vinklar.

© Bonnier Digital FOTO
Frihetsgudinnan

Rundflygningen gav oss möjlighet att fotografera Frihetsgudinnan och Manhattan med Fujifilm X-H2. Till detta använde vi objektivet XF 16-55mm F2.8 R LM WR.

© Bonnier Digital FOTO

Vårt helhetsintryck

Våra första intryck av X-H2 är bra. Kameran verkar väldigt genomtänkt, även om vissa Fujifilm-användare kanske ogillar att kameran har en klassisk programratt, liksom hos andra märken, istället för de klassiska inställningsrattarna som finns på X-Pro- och X-T-modellerna.

Vi frågade Fujifilm varför de gjort denna förändring och fick svaret att X-H2 och X-H2S är hybridkameror. Alltså kameror med lika stor vikt på foto som på video. Ur den synvinkeln känns det faktiskt logiskt.

Kamerans sökare har en upplösning på hela 5,76 miljoner punkter, och den är väldigt ljus och klar och helt utan flimmer.

Vi håller nu på att gå igenom allt bildmaterial från resan och är snart klara med en grundlig recension av kameran i Fördelszonen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av