Canon är en av de ledande tillverkarna av kameror för nybörjare, entusiaster och proffs. Nedan får du en översikt över Canons bästa spegellösa systemkameror 2023, indelade efter pris. Vi har testat alla kamerorna och du kan klicka dig vidare för att läsa de fullständiga recensionerna.
Kamerorna på listan är spegellösa systemkameror för nybörjare och entusiaster. Det innebär att man kan byta objektiv på samma sätt som med DSLR-kameror, men tekniskt sett är det inte DSLR-kameror. Det finns nämligen ingen spegel i kameran, vilket ger en rad fördelar.
Sökaren i en DSLR-kamera är optisk, medan spegellösa kameror har elektronisk sökare. Det innebär att man kan se bilden med den exponering och de färger man har ställt in kameran på. Dessutom kan autofokusen vara mycket mer avancerad i en spegellös systemkamera.
Vad är EOS?
Canons senaste DSLR-kameror lanserades i början av 2020, och sedan dess har Canon koncentrerat sig på spegellösa systemkameror. Både DSLR-kamerorna och de spegellösa systemkamerorna heter EOS, men de spegellösa har tillägget R. EOS R är alltså spegellösa systemkameror, medan kameror som bara heter EOS är traditionella DSLR-kameror.

I en spegellös kamera kan man vanligtvis se direkt in till bildsensorn när objektivet är borttaget, som på denna Canon EOS R10. I en DSLR-kamera ser man spegeln.
© CanonDet finns även spegellösa kameror i EOS M-serien som har en egen fattning men där det finns få objektiv. Den senaste EOS M-kameran lanserades dock 2020, så mycket tyder på att serien är på väg ut.
Spegellösa kameror har också en egen objektivfattning, som skiljer sig från fattningen på Canons DSLR-kameror. Objektiven till de spegellösa R-kamerorna heter RF, men du kan även använda EF-objektiv från Canons DSLR-kameror via en adapter.
Canon EOS R-kamerorna kan delas in i två huvudtyper efter bildsensorns storlek. De mindre kamerorna har vanligtvis en bildsensor i APS-C-storlek, medan de större modellerna har en större sensor i så kallat fullformat. Den större bildsensorn ger överlag lite bättre bildkvalitet.
>Läs även: Få koll på kamerornas sensorstorlekar
Till Canons APS-C-kameror finns speciella RF-S-objektiv som vanligtvis är ganska kompakta. Du kan dock även använda alla andra RF-objektiv på en Canon EOS R-kamera med APS-C-sensor. På grund av den mindre bildsensorn uppstår det dock en så kallad brännviddsförlängning på 1,6x på R-kamerorna med APC-C-sensor. Det betyder att ett objektiv på 50 mm ger en bildvinkel som motsvarar 80 mm.

RF-S-objektiven, som detta Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, kan även användas på Canon EOS R-kameror med fullformatssensor, men här beskärs bilden så att upplösningen blir lägre.
© CanonNedan ser du Canons bästa spegellösa systemkameror.
Canon EOS R50

Den spegellösa systemkameran Canon EOS R50 är mycket kompakt och ett bra val för nybörjare. Du får utmärkt detaljåtergivning och bra brushantering i svagt ljus. Autofokusen är snabb och bra, och kameran har motivföljning som till exempel kan registrera fåglar, så att fokus hålls kvar på en fågel oavsett var i bildytan den befinner sig. Kameran kan dock inte känna igen lika många motivtyper som några av de större modellerna.
Kameran gör serietagningar med en hastighet på upp till 15 bilder per sekund, men man kan inte ta särskilt många bilder i denna höga hastighet innan farten sjunker.
Specifikationer – Canon EOS R50
Upplösning: 24,0 megapixel
Tagningshastighet: 15 bilder/sekund
Sensortyp: APS-C
Pris: 9 949 kronor
>Läs hela recensionen av Canon EOS R50 här.
Canon EOS R10

Med Canon EOS R10 får du hela 4 503 valbara fokuspunkter, och kameran har avancerad motivföljning som till exempel kan hålla fokus på en cyklist. Med elektronisk slutare kan du ta hela 23 bilder per sekund, vilket är snabbt.
Ergonomin är riktigt bra och det är positivt att det finns en joystick på baksidan som man bland annat smidigt kan välja fokuspunkt med. Till skillnad från flera av de större modellerna är kameran inte vädertätad, och bildsensorn saknar bildstabilisering.
Specifikationer – Canon EOS R10
Upplösning: 24,0 megapixel
Tagningshastighet: 23 bilder/sekund
Sensortyp: APS-C
Pris: 10 890 kronor
>Läs hela recensionen av Canon EOS R10 här.
Canon EOS R7

Med sina 32,3 megapixel ger Canon EOS R7 riktigt bra detaljåtergivning. Fokussystemet är utmärkt och motivigenkänningen kan bland annat registrera och behålla fokus på fåglar. När fågeln kommer närmare registreras först kroppen, sedan huvudet och sedan ögonen, och funktionen är fullständigt pålitlig.
Canon EOS R7 kan ta upp till 30 bilder per sekund, och när vi tog både jpeg och råformat samtidigt i en lång serie fick vi 45 bilder innan bufferten sa stopp.
Specifikationer – Canon EOS R7
Upplösning: 32,3 megapixel
Tagningshastighet: 30 bilder/sekund
Sensortyp: APS-C
Pris: 16 990 kronor
>Läs hela recensionen av Canon EOS R7 här.
Canon EOS R8

Med Canon EOS R8 får du en stor fullformatssensor. Det ger en fin och detaljerad bildkvalitet. Även höga ISO-värden som 51 200 ger användbara bilder, även om bruset börjar bli störande när du går över ISO 12 800. Exponeringen är säker och färgerna naturliga.
Med elektronisk slutare kan du ta hela 40 bilder per sekund. Jämfört med större modeller som Canon EOS R6 Mark II saknar EOS R8 bildstabilisering på bildsensorn, och batteriet är lite mindre, men den har avancerad autofokus med motivigenkänning.
Specifikationer – Canon EOS R8
Upplösning: 24,0 megapixel
Tagningshastighet: 40 bilder/sekund
Sensortyp: Fullformat
Pris: 21 490 kronor
>Läs hela recensionen av Canon EOS R8 här.
Canon EOS R6 Mark II

Den avancerade motivigenkänningen i Canon EOS R6 Mark II omfattar inte bara människor, djur och fordon utan även mer specifikt hundar, katter, fåglar, hästar, zebror, tåg, racerbilar, motorcyklar, flygplan och tåg. Det fungerar utmärkt.
Hastigheten är 40 bilder per sekund med elektronisk slutare, och vi kunde ta 63 bilder i högsta hastigheten innan farten gick ner. Kamerans stabilisering är utmärkt. Med objektivet RF 24-70mm F2.8 L IS USM på kameran fick vi knivskarpa bilder i en mörk kyrka när vi fotade utan stativ vid en slutartid på hela fem sekunder.
Specifikationer – Canon EOS R6 Mark II
Upplösning: 24,0 megapixel
Tagningshastighet: 40 bilder/sekund
Sensortyp: Fullformat
Pris: 33 490 kronor
>Läs hela recensionen av Canon EOS R6 Mark II här.
Canon EOS R5

Här är upplösningen uppe på hela 44,8 megapixel, vilket ger dig en utmärkt detaljåtergivning. Samtidigt är brushanteringen i svagt ljus mycket bra.
Canon EOS R5 kan spara bilder på vanliga SD-kort eller på snabba CFexpress-kort, och med det sistnämnda kunde vi ta obegränsade bildserier med en hastighet på 20 bilder per sekund. Autofokusen har hela 5 940 fokuspunkter.
Specifikationer – Canon EOS R5
Upplösning: 44,8 megapixel
Tagningshastighet: 20 bilder/sekund
Sensortyp: Fullformat
Pris: 46 189 kronor
>Läs hela recensionen av Canon EOS R5 här.