4 saker med Canon EOS R3 som får oss att tappa andan

4 saker med Canon EOS R3 som får oss att tappa andan

Canon har lanserat ett nytt flaggskepp med hög hastighet, häftig autofokus och andra godsaker. Här kan du se varför kameran ger oss en kittlande magkänsla.

Canon EOS R3 ger sport- och actionfotografer massor av goda skäl att välja Canons senaste flaggskepp. R3 är rasande snabb och full av spännande teknik som även kan förväntas dyka upp i kommande kameror med lägre pris.

Vi väntar otåligt på att få utforska denna fullformatskamera, för den har specifikationer och funktioner som är bland det häftigaste vi hittills har skådat.

Canon EOS R3 utnyttjar verkligen fördelarna med det spegellösa systemet för att få hastighet och autofokus i toppklass. Här är fyra anledningar till att den nya systemkameran väcker vårt habegär.

>Läs även: Guide till snygga sportbilder

1. Bildsensorn är byggd för action

Canon EOS R3

Canon EOS R3 har en nyutvecklad bildsensor på 24,1 megapixel.

Bildsensorn i Canon EOS R3 är stackad, vilket innebär att data utläses extremt snabbt. Det betyder att kameran i stort sett är fri från fenomenet rullande slutare – rolling shutter – där exempelvis en golfklubba böjs om man fångar den mitt i ett slag och använder elektronisk slutare. 

Därmed kan man utnyttja den elektroniska slutarens höga hastighet på 30 bilder per sekund och slutartider på ner till 1/64 000 sekund på snabba motiv.

Sensorn gör det också möjligt att använda blixt tillsammans med den elektroniska slutaren, och en unik nyhet är att den elektroniska slutaren kan användas tillsammans med blixtar från tredjepartstillverkare.

>Läs även: 5 tips för bättre naturbilder

2. Autofokusen är rasande snabb

Fokusavståndet kontrolleras upp till 60 gånger per sekund, vilket innebär att autofokusen biter sig fast även när man använder kamerans topphastighet på 30 bilder per sekund. Canon EOS R3 kan fokusera på 0,03 sekund, vilket är snabbast hittills i en EOS-kamera.

Det finns hela 4 779 fokuspunkter att välja mellan och kameran kan ställa in skärpan ända ner till –7,5 EV, som är så mörkt att man knappt kan se något om man använder en optisk sökare.

3. Canon EOS R3 känner igen en mängd olika motiv

Canon EOS R3

Med hjälp av kamerans reglage kan man även välja fokuspunkt manuellt.

Det finns mer att säga om autofokusen, för Canon har med hjälp av artificiell intelligens lärt kameran att känna igen människor, djur och fordon, så att den kan hålla fokus på dem.

När det finns personer i sökaren håller kameran fokus på ögonen, och om ögonen inte syns låser den fast fokus på ansiktet. Om personen vänder sig bort lägger kameran istället fokus på huvudet och sedan på kroppen. Den kan till och med följa personer med hjälm, ansiktsmask eller solglasögon.

>Läs även: Så fotograferar du fåglar i flykt

Kameran kan även upptäcka fåglar som flyger samt hundar och katter, och så kan den upptäcka motorcyklar och bilar och hålla fokus på dem. Den kan till och med skilja på racerbilar med öppen och stängd förarplats, så att den kan fokusera på hjälmen om den syns.

4. Kameran ställer in skärpan med hjälp av ditt öga

En unik egenskap är att Canon EOS R3 har ögonstyrd fokusering, där du väljer vad kameran ska fokusera på bara genom att titta på det i sökaren. Om du trycker ned avtryckaren halvvägs kan kameran bita sig fast i motivet som du tittade på.

På så sätt kan du enkelt välja vilken racerbil, fågel eller löpare du vill följa. Den så kallade Eye Controlled AF kan kalibreras för att passa dig perfekt, och du kan spara olika inställningar beroende på om du exempelvis använder glasögon eller kontaktlinser.

Canon EOS R3

Det här gillar vi också med Canon EOS R3 ...

  • Den elektroniska sökarbilden blir inte svart mellan exponeringarna utan visar en konstant bild. Den har 5 760 000 punkter och uppdateras med 120 bilder per sekund, vilket bör ge en detaljerad bild som inte hackar.
  • LCD-skärmen på kamerans baksida har 4 150 000 bildpunkter och är på 3,2 tum. Den kan fällas och vridas och är dessutom beröringskänslig.
  • Det finns inbyggd bildstabilisering på sensorn och många av de tillhörande RF-objektiven har även stabilisering. Kombinationen av de två kan ge upp till åtta stegs bildstabilisering.
  • Kameran har inbyggd GPS och stödjer även andra satellitsystem, t.ex. GLONASS, för att lagra positionsdata i bilderna.
Vi återkommer med våra första intryck av kameran när den landar på redaktionen. Kameran börjar säljas i november 2021 och har ett rekommenderat pris på 65 490 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av