Canon EOS RP

Nya Canon EOS RP är lätt, kompakt och enkel att ställa in.

© Bonnier Digital FOTO

3 saker som vi älskar med Canon EOS RP

Canons nya systemkamera med fullformatssensor är späckad med intressanta funktioner. Vi har redan fått känna på kameran. Läs om våra första intryck av Canon EOS RP.

I och med lanseringen av Canons EOS RP vill Canon göra det enklare att välja systemkamera framför konventionell DSLR. Kameran kostar nämligen bara 16 599 kronor och är därmed marknadens billigaste systemkamera med fullformatssensor.

Vi har fått in kameran till redaktionen och håller på att testa den för fullt. Därför kan vi redan nu berätta om våra första intryck av den nya kameran.

Vi har särskilt blivit förtjusta i tre saker med den tämliga kompakta systemkameran som lutar sig tungt mot sitt större syskon Canon EOS R.

> Läs också: Så klarade Canon EOS R sig

Canon EOS RP

Canon EOS RP har fått den välkända programratten i stället för display och Mode-knapp.

© Bonnier Digital FOTO

1. Enkelt att välja program på Canon EOS RP

När Canon lanserade EOS R riktades stor uppmärksamhet mot den lilla knappen intill sökaren. Den har man rationaliserat bort, men det gör oss inte så mycket. Det krävdes nämligen viss tillvänjning innan den var behaglig att använda.

Även den lilla displayen på kamerans ovansida är borta och i dess ställe sitter en klassisk programratt.

Även om vi gillar att kunna se de valda kamerainställningarna på en skärm, betyder programratten faktiskt att det är mycket enklare att välja program med tummen hos Canon EOS RP.

Den klassiska programratten på EOS RP känns också väldigt välbekant för användare av Canons konventionella DSLR-kameror.

> Läs också: Ska du välja en kompakt systemkamera eller DSLR?

2. Canon EOS RP är lättast i klassen

Trots att nya Canon EOS RP har en fullformatssensor och massor av avancerade funktioner, har Canon kunnat hålla nere vikten på 485 gram. Så lite väger ingen annan kamera i klassen.

När man håller i kameran känner man tydligt hur lätt den är. Många kommer garanterat att uppskatta det lätta kamerahuset på semestern.

Kamerahuset är också mindre än Canon EOS R, men det har inte gått ut över ergonomin.

Tack vare det stora greppet ligger EOS RP som gjuten i handen. Och så gillar vi att alla de viktigaste inställningarna kan göras med tummen och pekfingret medan man håller kameran för ögat.

> Läs också: Vilken är bäst: Canon EOS R eller Nikon Z?

3. Canon EOS RP är perfekt för makro

Nya Canon EOS RP har faktiskt en funktion som inte finns hos Canon EOS R.

Kameran har nämligen fått en helt ny funktion som särskilt makrofotografer kommer att älska. Den heter Focus Bracketing.

Här kan du ställa in kameran så att den tar upp till flera hundra bilder medan fokuspunkten flyttas mellan varje exponering.

Det betyder att du antingen helt enkelt kan välja den bild där du tycker att fokus ligger bäst, eller lägga samman alla bilderna till en enda makrobild med ett extremt stort skärpedjup.

Vi har testat funktionen och den är väldigt effektiv. Det tar faktiskt inte heller särskilt många sekunder för Canon EOS RP att ta en serie på t.ex. nio bilder, även om man fotar i både jpeg och råformat. Bilderna komprimeras inte, utan ligger på minneskortet i full upplösning.

> Läs också: Det behöver du veta om makrofoto

Canon EOS RP

I likhet med EOS R har EOS RP en vridbar skärm som man kan fälla ut åt sidan.

© Bonnier Digital FOTO

Om vi ska gnälla en aning är vi lite besvikna över att Canon har valt att använda de små batterierna som även används i Canon EOS M-modellerna i stället för den mer kraftfulla varianten som återfinns hos Canon EOS R.

Vi håller som sagt på att testa kameran för fullt, och du kommer snart att kunna läsa vår ingående recension av Canon EOS RP i Prylguiden och i tidningen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av