Polaroid camera
© Polaroid Originals

Polaroid-kameran är het igen

Polaroid har återigen gjort det populärt att använda analoga direktbildskameror. Vi testar en Polaroid OneStep2 och ser fotot framkallas, och så tittar vi lite närmare på den nya, analoga trenden.

31 oktober 2017

De flesta av oss blir nog lätt nostalgiska vid tanken på en Polaroid-kamera, men nu är de ikoniska kamerorna, som genast spottar ut en bild när man fotograferar med dem, tillbaka i butikerna i stor stil.

Vid Photokina-mässan förra året såg vi flera nya direktbildskameror från olika tillverkare. Och det tillkommer hela tiden nya kameror.

Nu senast har företaget The Impossible Project, som köpte upp Polaroids konkursbo 2008, lanserat en kamera som är nästan identisk med den klassiska Polaroid OneStep fra 1977.

Kamera som genast matar ut en bild

Till skillnad från andra retroinspirerade direktbildskameror, t.ex. Fujifilm Instax SQ10, som vi recenserade tidigare i år, är det enda digitala inslaget hos den nya Polaroid-kameran en micro-USB-port som man använder för att ladda batteriet.

Kameran har varken skärm eller minneskort, och när du trycker på utlösaren kommer bilden genast ut på papper. Efter ett par minuter är det färdiga fotot "framkallat" och färdigt att använda. 

Precis som på videon nedan, där vi har testat nya PolaroidOneStep2.

Dyr Polaroid-film

Den senaste Polaroid-kameran, PolaroidOneStep2, kan användas med både gammal Polaroid-film och ny film från The Impossible Project som tog över Polaroids ursprungliga filmfabrik.

Polaroid-film varierar i pris, men räkna med att det kostar minst 18 kronor varje gång du trycker på utlösaren.

> Här kan du läsa allt om kameror

Fujifilm direktbildskamera – Instax Mini 8 

Direktbildskamera från Fujifilm Instax Mini 8

Med Fujifilm Instax Mini 8 har du bara ett fåtal inställningsmöjligheter. När du trycker på utlösaren matas fotot ut med det samma.  

© Fujifilm Instax Mini 8

Den senaste Polaroid-kameran är bara en av många kameror som genast matar ut ett foto. 

En annan populär direktbildskamera är Fujifilm Instax Mini 8, där man kan vrida på objektivet för att anpassa bländaren efter t.ex. solsken och mulet väder.

Det senaste nytillskottet, Fujifilm Instax Mini 9, har en spegel bredvid objektivet, så att du kan anpassa kompositionen när du tar selfies.

Fujifilm tillverkar sin egen film till Instax Mini-kamerorna, så du kan inte använda Polaroid film till dessa. 

Läs också: Se bilder från kamera med 16 objektiv

Leica Sofort direktbildskamera

Leica Sofort kamera som genast matar ut ett foto.

Leica Sofort är Leicas variant på en kamera som bud på en kamera som genast matar ut ett foto. 

© Leica

Till och med Leica har hoppat på den nygamla trenden. 

Direktbildskameran Sofort kan användas med Leicas egentillverkade film, eller med Fujifilm Instax Mini-film.

> Vill du ta bättre bilder med din gamla mobil? Få 2 nummer av Bonnier Digital FOTO med det praktiska 3-i-1-objektivpaketet som du lätt kan fästa på mobiltelefonen för bara 49 kronor

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av