Direktbildskamerorna väller fram

Direktbildskameror poppis på Photokina

Även om Photokina kom med många intressanta kameranyheter med nya tekniska innovationer, är ytterligare en tendens tydlig. Direktbildskamerorna väller nämligen fram.

26 september 2016

Fujifilm lyckas bra med det, Polaroid gör det – och till och med Leica har sett vitsen.

De gammaldags direktbildskamerorna i stil med de gamla polaroidkamerorna har nämligen blivit så populära att till och med väl ansedda kameratillverkare har kastat sig in i något som man närmast kan kalla för ett direktfoto-krig.

Fujifilm i designvariant

Fujifilms senaste modeller instax mini 70 och mini 90 är analoga kameror som ger färdiga foton i storleken 8,6 cm x 5,4 cm.

Kamerorna har inget utrymme för minneskort, så du får inga digitala filer utan bara de snabba fotoutskrifterna som du får direkt i handen några sekunder efter att du har tagit bilden.

Du kan till och med köpa en särskild utgåva av instax mini 70 som har utformats av designern Michael Kors.

En vanlig version kostar 1490 kronor, medan Michael Kors-versionen ännu inte är prissatt. Fujifilm instax mini 90 som har en mer retroaktiv design kostar också omkring 1500 kronor.

Avancerad Leica

Leica överraskade på Photokina med sin direktbildskamera Leica Sofort som finns i färgerna mint, orange och vitt.

Sofort kan använda Leicas båda nya papperstyper för svartvitt eller färg, men kameran kan även använda Fujifilms instax-papper, i och med att bildformatet är detsamma.

Kameran har många inställningsmöjligheter för en kamera i det här klassen: makro, bulb och action. Kamerans pris förväntas hamna omkring 3000 kronor.

Polarid - både direkt och digitalt

Kameratillverkaren Polaroid släpper också en ny modell. Det är kameran Polaroid Snap Touch som skiljer sig från föregångaren genom att ha en tryckkänslig skärm.

Till skillnad från de övriga direktbildskamerorna kan man använda microSD-kort i Snap Touch, så att filerna även kan sparas digitalt. Det förväntade priset ligger omkring 2600 kronor.

> Läs alla nyheterna från Photokina.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av