Samsung Galaxy 9+

Samsung Galaxy S9+ har dubbelkamera och justerbar bländare. Men hur fungerar Samsungs mobilkamera i praktiken? Det har vi testat. 

© Samsung

Samsung Galaxy S9+: Är kameran ett genidrag eller en gimmick?

Samsung gör ett stort nummer av kameran i den nya toppmodellen Galaxy S9+ där man kan justera bländaren. Vi har testat mobilen, för att ta reda på om det bara är säljsnack eller om den verkligen uppfyller våra fotodrömmar.

På nya Samsung Galaxy S9+ går det nu att välja mellan två olika bländaröppningar. Det är helt unikt – på alla andra mobilkameror är bländaren fast.

Samsung Galaxy S9+ har dubbla kameror där den ena tar bilder på en brännvidd motsvarande 26 mm, medan den andra motsvarar 52 mm. 

Det är dock bara på vidvinkelkameran som du kan välja mellan de två bländarstorlekarna.

Samsung Galaxy S9+ borde ta skarpare bilder 

I svagt ljus använder mobilen den största bländaröppningen på F1.5 för att släppa in mer ljus, och i starkt ljus väljer den F2.4 för att få skarpare bilder.

Bland konventionella kameror får man i regel inte lika skarpa bilder på den största bländaröppningen som man får när man bländar ned en aning. Så är det dock inte hos Samsung Galaxy S9+. 

Vi tog bilder av samma motiv med de båda bländaröppningarna och kunde inte se någon skillnad på vare sig skärpa eller detaljåtergivning.

Samsung Galaxy S9+ skärpa

Bilden till vänster är tagen med Samsung Galaxy S9+ på bländare F2.4, medan den till höger är tagen på F1.5. Kan du se skillnad på skärpan?

© Kristoffer Engbo

Om du går väldigt nära ett motiv och fotograferar på t.ex. tio centimeters avstånd får du en aning oskarpare bakgrund på F1.5 än på F2.4, men på normalt fotoavstånd är det svårt att se skillnad mellan de båda inställningarna.

Samsung Galaxy S9+ är en mästare i mörkret

Vi anser därmed att det inte finns någon större vits med bländarjusteringen. Däremot innebär det faktum att den största bländaröppningen är så stor som F1.5 att man får väldigt fina bilder i svagt ljus.

Om man jämför med Apples iPhone X väljer Samsung Galaxy S9+ ett högre ISO-värde, vilket ger en kortare slutartid. Trots detta blir bilderna mindre korniga i svagt ljus. 

Brusreduceringen jobbar dock hårdare än på iPhone, så avsaknaden av korn sker på bekostnad av något suddigare detaljer.

Färgåtergivningen är också väldigt fin i svagt ljus, och på det hela taget är Samsung Galaxy S9+ den hittills bästa mobilkameran som vi har testat i svagt ljus.

Även i starkare ljus får du gott om detaljer och en fin färgåtergivning från mobilen, även om färgerna ibland blir lite överdrivet mättade.

> Läs även vår recension av iPhone X. Du hittar den här i Prylguiden.

Samsung Galaxy S9+ kamera

I starkt ljus blir färgerna härligt mättade när man fotograferar med kameran i Samsung Galaxy S9+.

© Kristoffer Engbo

Vi håller fortfarande på att testa Samsung Galaxy S9+, och du kan läsa vår recension av mobilen i tidningen eller Prylguiden när den är klar. 

Här kommer vi bland annat att utvärdera kameraappen, råbilderna och bilder med bakgrundsoskärpa.

Samsung Galaxy S9+ kostar från 9340 kronor med 64 GB minne. 

Redaktionen rekommenderar: Få ut mer av mobilkameran

Vill du få ut mer av kameran i din egen mobiltelefon utan att behöva uppgradera till den senaste modellen? 

Med ett mobilanpassat objektivpaket får du vidvinkel-, fisheye- och makroobjektiv som enkelt kan fästas på mobilen. Det ger dig helt nya möjligheter med mobilkameran som trots allt är den kameran som du alltid har till hands. 

Just nu får du ett 3-i-1-objektivpaket till mobilkameran med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Läs mer om objektivpaketet här. 

Du kan även se hur mobilobjektivet fungerar i den här videon:

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av