Från ultrapopulära till bortglömda: Är vikbara telefoner på väg tillbaka?

Åren efter millennieskiftet var vikbara telefoner den stora innegrejen, när mobilerna skulle vara små och lätta. Idag har utvecklingen tagit en annan riktning, men emellanåt lanseras fortfarande nya vikbara modeller som vi på Bonnier Digital FOTO naturligtvis håller ögonen på.

Vikbara telefoner var en enorm succé för 15–20 år sedan, men idag är det få som överväger sådana modeller när de ska köpa ny mobiltelefon.

Här kan du läsa om utbudet idag, och om för- och nackdelarna med vikbara telefoner. 

Vi försöker även blicka in i framtiden, eftersom flera av de stora producenterna har meddelat att de planerar att blåsa nytt liv i den gamla designen.

Dagens kombination av smarta mobiler och vikbara telefoner

Vikbara telefoner har med tiden blivit mer eller mindre utfasade. I stället domineras marknaden av stora mobiler som liknar små surfplattor.

Vikbara telefoner lanseras dock fortfarande, framför allt av Samsung, Motorola och Nokia.

Du kan bland annat köpa Samsung Galaxy Z Flip. Den har alla funktioner som kännetecknar en smartphone, samtidigt som den kan fällas ihop på mitten.

Samsung Galaxy Z Flip fick mycket positiva recensioner världen över eftersom den utmanade den rådande trenden med ständigt större mobilskärmar.

Kameran i Z Flip är dock inte särskilt imponerande och det hör tyvärr till vanligheterna i dagens vikbara modeller.

Z Flip har en dubbelkamera som består av en kraftig vidvinkel motsvarande 13 mm med en bländare på F2.2 och ett normalobjektiv motsvarande 26 mm med bländare F1.8.

Det gör att kamerorna i Z Flip håller en lägre nivå än exempelvis kamerorna i iPhone 11 Pro.

> Läs även: Här är den bästa kameramobilen just nu

Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip lanserades i februari 2020.

© Shutterstock

Vikbara telefoner som säljs just nu

Gemensamt för de vikbara telefoner som finns att köpa just nu är att alla tillverkarna har lagt mest kraft på att återskapa den vikbara designen. Tyvärr har de inte satsat lika mycket på de kameror som sitter i. 

De senaste modellerna är:

  • Nokia 2720 Flip
  • Samsung Galaxy Z Fold 2
  • Samsung Galaxy Z Flip 5G
  • Motorola Razr 5G
  • TTfone Lunar TT750
  • LG G8X ThinQ Dual Screen
Samsung Galaxy Z Fold 2

Samsung Galaxy Z Fold 2 är också vikbar, men här fälls telefonen ut till dubbel storlek så att du får en dubbelt så stor skärm att jobba på.

© Shutterstock

Fördelar och nackdelar med designen

Det är inte på grund av bildkvaliteten du ska köpa en vikbar telefon. Däremot är det värt att sätta sig in i utbudet av vikbara telefoner om du vill ha en mobil som kan fällas ihop till halva storleken.

Mobiltelefoner i vikbar design får beröm för sin design eftersom många är trötta på att mobiler i allmänhet tar stor plats och kräver två händer när man använder dem.

Vikbara telefoner har dock inte särskilt bra kameror, vilket blir tydligt när vi jämför  kamerorna i vikbara telefoner med kamerorna i de senaste "vanliga" mobilerna. 

Vikbara telefoner har dock en fördel när man tar bilder: många av dem kan stå av sig själva, vilket innebär att du kan fotografera med mycket längre slutartider utan att bilderna blir oskarpa. 

> Läs även: 6 saker du behöver veta om kameran i din telefon

Vikbar telefon med spel

I stället för att satsa på kameran i de nya vikbara telefonerna har många tillverkare prioriterat spelupplevelsen – det vill säga att telefonerna ska vara bra att spela spel på.

© Shutterstock

Kommer vikbara telefoner att bli vanligare i framtiden?

Vi på Bonnier Digital FOTO tror inte att vikbara telefoner kommer att ta över marknaden just nu – men man vet ju aldrig. På senare tid har det nämligen ryktats att Apple kommer att lansera sin första vikbara telefon.

Om så är fallet kommer det onekligen att förändra marknaden och påverka utvecklingen, eftersom Apple är en riktig gigant på mobiler.

Dessutom har Apple under många år varit trendsättande när det gäller mobiler och hur de utformas, så om Apple lanserar en vikbar telefon kan det vara ett tydligt tecken på att tiderna förändras.

En eventuell vikbar modell från Apple resulterar förhoppningsvis i kameror med bra bildkvalitet – för dålig kamera är nämligen den största nackdelen med de vikbara telefoner som säljs idag.

Vikbar telefon från Apple

Det har spekulerats mycket om hur en vikbar telefon från Apple skulle se ut, men Apple själva har inte visat några bilder – så denna illustration är bara en ren gissning av hur en vikbar modell skulle kunna se ut.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av