En hög av äldre mobiltelefoner
© Shutterstock

3 tips ger nytt liv åt din gamla mobil

De nye mobiltelefonerna har fler objektiv, bättre sensorer och annan banbrytande utrustning, men de är dyra. Här får du de bästa tipsen för att optimera din gamla mobil, så att den tar lika bra bilder som de nya modellerna.

Det är lätt att bli grön av avund när man ser alla nya mobiltelefoner som lanseras i en rasande fart.

De nya mobilkamerorna har fått fler objektiv, bättre sensorer och en massa andra uppgraderingar. Tyvärr kostar den nya tekniken också en massa pengar, och det är inte heller vidare hållbart att köpa en ny mobil så snart andan faller på.

Så, för att du inte ska behöva kassera din gamla mobil och lägga pengar på en ny, tipsar vi här om hur du kan optimera kameran på din gamla mobil.

mobil tar bild av berg

Om du låser exponeringen på mobilen får du ofta bättre bilder.

© Shutterstock

1. Ta kontroll över ljuset i din gamla mobil

Nya mobilkameror är ofta mycket bättre än äldre när det gäller hanteringen av ljus. De är ljuskänsligare och kan också använda högre ISO-värden. Nya Huawei P30 Pro har t.ex. ISO som går ända upp till 409 600 och en imponerande nattfunktion.

Om du inte har någon ny mobil med skyhöga ISO-värden, kan du i stället ta kontroll över ljuset i din gamla mobilkamera.

Genom att ställa in ljusmätningen i mobilkameran kan du ta lika fina bilder som hos de nyare mobilerna. På en iPhone trycker du med ett finger på skärmen där du vill låsa ljusmätningen. Efter två sekunder visar mobilen texten AE-/AF-lås.

Nu har du låst exponeringen och kan dra fingret uppåt för att göra bilden ljusare och neråt för att göra den mörkare. På Android-mobiler behöver man ofta använda pro-funktionen i kameraappen.

Mobilbilder bör generellt underexponeras en aning. Det är nämligen lättare att lätta upp skuggorna än att rädda urfrätta högdagrar.

> Läs också: 4 tips som ger bättre ljus i mobilbilderna

Telefon med fulladdat batteri.

En ny mobil har ofta ett bättre batteri än en gammal. Ibland kan det löna sig att byta batteri.

© Shutterstock

2. Byt batteri för att få mer kraft

Dagens mobiler drar en massa ström för att hålla igång alla funktionerna. Samsung Galaxy A9 har därmed ett batteri på hela 5000 mAh. Det är tre gånger mer än hos iPhone SE.

Detta innebär också att nya mobiler kan spela in mer video och ta fler bilder. Dessutom är de ofta snabbare, i och med att äldre mobiler blir långsammare i takt med att batteriet kroknar.

För cirka 600 kronor kan du byta ut batteriet i de flesta äldre mobiler. Det gör att din gamla mobil blir avsevärt trevligare att använda i och med att mobilen öppnar apparna snabbare med ett friskt batteri.

Dessutom medför det naturligtvis att du kan få ut mer av mobilen mellan laddningarna. Kvaliteten är förvisso densamma, med för en relativt liten slant blir mobilen trevligare och mer användbar.

objektivklämma

Med objektiv som du kan fästa på mobilen får du betydligt fler möjligheter att ta snygga bilder.

© Shutterstock

3. Uppgradera din gamla mobil med fler objektiv

De nya mobiltelefonerna har utrustats med fler kameror som fotograferar vid olika brännvidder. Samsungs Galaxy S10 har hela tre kameror på baksidan, där man kan välja mellan ultravidvinkel, vidvinkel eller tele.

I stället för att lägga 10 000 kronor på en ny mobil kan du köpa externa objektiv som du fäster på på mobilkameran.

När du har satt objektivet på plats kan du använda din gamla mobilkamera för att fotografera i antingen ultravidvinkel, tele eller makro.

Just nu kan du få bättre bilder med hjälp av ett 3-i-1-objektivpaket till mobilen samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 98 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter. Läs mer här!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av