HD, Full HD, 4K, Ultra HD och HDR skillnad

Det är svårt att tolka alla små förkortningar, som Full HD och 8K. Här får du hjälp. 

© Shutterstock

Vad är skillnaden mellan HD, Full HD, 4K, 8K, Ultra HD och HDR?

Det kan vara krångligt att hitta rätt bland alla beteckningar för bildupplösning som kameratillverkarna slänger sig med. Här kan du läsa vad alla de olika beteckningarna egentligen betyder.

14 september 2021 av Mathias Blohm Schytte

Som fotoentusiaster kan vi glädja oss åt att tekniken utvecklas i rasande fart.

Våra kameror har på bara några år blivit mycket, mycket bättre, men när utvecklingen går snabbt kan det lätt uppstå en viss förvirring .

Som tur är finns det hjälp att få. 

Här förklarar vi en gång för alla vad skillnaden är mellan de olika bildupplösningarna. 

I denna artikel kan du läsa om: 

Vad är HD och Full-HD?

Om du tittar på en tv-skärm har den ett visst antal pixlar som tillsammans utgör tv:ns bild.

En tv behöver ha minst 1280 horisontala pixlar och 720 vertikala pixlar (det vill säga totalt 921 600 pixlar) för att få gå under beteckningen HD.

Anledningen till antalet horisontala pixlar är fler än de vertikala är att man i början av det här årtusendet kom på att film gjorde sig bättre i widescreen-format. Därför gick man över till att använda 16:9-formatet. 

För varje grupp av 16 vågräta pixlar har man alltså 9 lodräta.

Förr i tiden, när man fortfarande använde tv-apparater med bildrör var standardformatet 4:3, det vill säga närmast kvadratiskt. 

QooCam 8K

Det har kommit flera kameror, prylar och drönare som filmar i 8K. QooCam 8K är den enda kameran i fickformat som filmar i 360 grader med 8K-upplösning. 

© Shutterstock

Vad är skillnaden mellan HD och Full-HD?

En tv-skärm har ett visst antal pixlar som tillsammans skapar bilden som visas.

En tv måste ha minst 1 280 horisontella pixlar och 720 vertikala pixlar (alltså totalt 921 600 pixlar) för att få kallas HD.

Anledningen till att det inte är lika många vertikala pixlar som horisontella är att man i början av millenniet upptäckte att filmer gör sig bäst i widescreen-format.

Därför gick man över till 16:9-formatet. Det betyder att 16 pixlar horisontellt (vågrätt) motsvaras av 9 pixlar vertikalt (lodrätt).

Till en början använde man skärmarnas vertikala pixlar för att definiera upplösningen.

HD eller HD-Ready hette 720p, och när Full HD kom några år senare kallades det ofta 1080p.

Full HD har alltså 1 080 vertikala pixlar, medan formatet horisontellt består av 1 920 pixlar. En Full HD-skärm har således totalt 2 073 600 pixlar.

Gammaldags tv.

Förr i tiden, när tv-apparaterna var tjocka och hade bildrör, var standardformatet 4:3 och alltså nästan kvadratiskt. 

© Shutterstock

Vad är skillnaden mellan 4K och Ultra HD/UHD?

I början av detta årtionde började tillverkarna införa 4K, även kallat Ultra HD eller UHD, som har fyra gånger så hög upplösning som Full HD.

Det vill säga 2 160 pixlar vertikalt och 3 840 pixlar horisontellt – och 8 294 400 pixlar totalt.

HD kallas alltså 720p och Full HD kallas 1080p, men varför kallas Ultra HD för 4K och inte 2160p?

Svaret är lite förvirrande och ologiskt.

Därför är 4K och Ultra HD inte samma sak

4K och Ultra HD är nämligen inte riktigt samma sak, men beteckningarna har med tiden smält samman så mycket att till och med tillverkarna börjar kalla sina produkter 4K, trots att de egentligen bara är Ultra HD.

Beteckningen 4K tycks syfta på 4000, men det handlar inte längre om de vertikala pixlarna utan de horisontella – och i själva verket har formatet bara 3840 pixlar horisontellt.

Om man däremot går på bio och ser en film i 4K, är formatet lite bredare, nämligen 4096 pixlar, och därav kommer beteckningen 4K.  

4K HD HD Ready

En tv med 4K visar fyra gånger så många pixlar som en med Full HD. 8K visar återigen fyra gånger så många pixlar som 4K gör.

© Shutterstock

8K finns nu i de dyraste kamerorna

På bara några år har videokvaliteten utvecklats enormt i kameror för vanliga konsumenter.

För bara några år sedan kunde vi bli extremt imponerade av att det nu gick att köpa kameror med 4K – men det dröjde inte länge förrän 6K och 8K blev standard i de dyraste kamerorna.

Kameror i det absoluta toppsegmentet har nu 8K, vilket innebär fyra gånger fler pixlar än 4K.

Det var nog inte många som hade förutspått att utvecklingen skulle gå så snabbt – och vem vet hur mycket upplösningen fortsätter att öka i framtiden.

Om du prenumererar på Bonnier Digital FOTO har du full tillgång till Fördelszonen, där du bland annat kan läsa våra recensioner av de senaste 8K-kamerorna.

Här kan du till exempel läsa om Canon EOS R5 och Sony A1, som är några av de senaste flaggskeppen som filmar i fantastisk 8K-kvalitet. 

De olika upplösningarna.

Det kan bli en dyr affär att byta upp sig till en bättre kamera. Om du vill ha glädje av exempelvis 8K från kameran måste nämligen även din tv ha 8K-kapacitet.

© Shutterstock

Läs även: Få perfekta färger på skärmen – på enkelt sätt

Vad är HDR?

HDR kan låta som ännu ett smart sätt att få dig att köpa extra pixlar, men HDR har faktiskt inget att göra med andra grader av upplösning. Eller nästan inget.

HDR står för High Dynamic Range och har alltså mycket lite med High Definition att göra.

Kanske har du sett beteckningen HDR på apparaterna i varuhusens tv-avdelningar. 

Då är det viktigt att känna till att kamera-HDR inte är samma sak som tv-HDR. Trots att båda teknikerna har samma mål: att göra bilderna mer realistiska.

För en HDR-tv innebär det att ljusa färger återges vitare och mörka färger återges med mer svärta, samtidigt som detaljåtergivningen förbättras i båda fallen. 

Alltså inte så olikt principerna för ett HDR-foto. 

Så använder du HDR i kameran

HDR i kameran har dock inget med bildkvaliteten i rörliga tv-bilder att göra. I kameran handlar det istället om en inbyggd funktion som tar så kallade HDR-bilder.

HDR-funktionen ser till att kameran tar en rad bilder, vanligtvis mellan två och sju, med varierande exponering. Sedan sätts de samman så att du får det bästa av varje enskild bild.

Särskilt när du tar bilder av något mot en ljus bakgrund, till exempel himlen, kommer HDR till sin rätt.

Kameran använder då den korrekt exponerade himlen från den underexponerade bilden, samtidigt som den använder modellen i förgrunden från den överexponerade bilden.

Du kan läsa mer om att ta HDR-bilder här.

Solnedgång över stad.

Ett vanligt problem är att detaljer försvinner i bilder med stort spann mellan väldigt ljusa och mörka partier. Men om kontrasterna skapar problem kan du alltid ta HDR-foton.

© Shutterstock

Vilken upplösning bör du välja?

Vad du väljer och prioriterar när du köper en ny kamera beror naturligtvis helt och hållet på vad du ska använda den till.

Om du bara använder kameran till att ta stillbilder har de olika upplösningarna för rörliga bilder ingen betydelse.

Då bör du istället titta på hur många pixlar kameran tar stillbilder med.

Kameror har nämligen inte alls samma upplösning för stillbilder som för filmklipp. En kamera som till exempel filmar i Full HD (2 073 600 pixlar) kan mycket väl ta stillbilder med en upplösning på 24 000 000 pixlar, alltså 24 megapixel.

För de allra flesta amatörfotografer räcker det att köpa en kamera som kan filma i Full HD, vilket numera är standard i nya modeller.

Om du redan har en tv med 4K eller 8K, eller om du ska använda dina filmklipp i mer proffsiga sammanhang, kan det vara värt att lägga lite extra pengar på en kamera som kan filma i 4K eller 8K.

Sony A1

Sony A1 kan filma med utmärkt kvalitet ända upp till 8K och 10 bitar. Vid 4K kan du filma med upp till 120 bilder per sekund.

© Sony

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av