Det här kan du göra med Bluetooth i kameran

Nya kameror har ofta Bluetooth inbyggt i kameran. Det ger många fördelar, särskilt när du inte sitter hemma vid skrivbordet.

20 maj 2019 av Jeppe Vestergaard

Nya kameror kan ofta kommunicera med datorer, mobiler och surfplattor på olika sätt, till exempel via wifi, minneskort eller Bluetooth. 

Just Bluetooth har vissa speciella fördelar som vi pekar ut här.

Bluetooth skapar plats i väskan

Om du på storstadssemester och tänker ta gatubilder, vill du att kameraryggsäcken eller väskan ska vara så lätt som möjligt. Då kan Bluetooth hjälpa dig att spara bort en del kilon.

Med en trådlös förbindelse kan du nämligen överföra dina nytagna bilder till mobilen snabbt och enkelt. Sedan kan du utan problem redigera bilder på mobilen eller surfplattan.

På det sättet behöver du inte släpa med dig en tung dator på semestern.

Just nu kan du vinna en Ricoh GR III-kamera och en massa extra tillbehör som passar perfekt på semestern eller när du tar gatubilder. 

Kamerapaketet har ett värde på hela 16500 kronor, och du behöver bara svara rätt på en enda fråga för att vara med och tävla. 

mobil, surfplatta och dator på ett skrivbord

Med en trådlös förbindelse som Bluetooth blir det lätt att överföra bilder från kameran till mobilen, surfplattan eller datorn.

© Shutterstock

Bluetooth ger speciella bilder

En annan stor fördel med att ha Bluetooth i kameran är att du kan styra kameran på avstånd.

Om du till exempel ställer upp kameran i en glänta där du hoppas att ett rådjur eller något annat ska komma förbi, får du större chanser att knäppa en bra bild om du sitter ett stycke bort från platsen.

Med Bluetooth kan du ofta styra kameran via mobilen eller surfplattan. Sätt kameran på stativ och vänta på att det perfekta och ostörda motivet kommer in framför kameran. 

Nu kan du i lugn och ro trycka på utlösaren från ditt gömsle och ta en bra bild.

> Hitta ett stativ som passar dig här

räv

Om du fjärrutlöser kameran med Bluetooth kan du med lite tur fotografera djur som kommer nära kameran, när du inte sitter precis intill den.

© Shutterstock

Varför Bluetooth i stället för wifi?

Bluetooth är inte det enda sättet att ansluta kameran till datorn, mobilen eller surfplattan. Många kameror har även inbyggt wifi, som kan upprätta en förbindelse från kameran.

Men wifi kan vara svårare att använda än Bluetooth. Bluetooth är nämligen lättare att ställa in. Det vill säga: förbindelsen mellan kamera och exempelvis mobil kan upprättas med bara några få klickningar, och det krävs inte några långa koder eller annat krångel.

Dessutom kräver Bluetooth mindre ström än en wifi-anslutning, vilket är bra om du vill utlösa kameran med en fjärranslutning.

Bluetooth kräver inte heller att du kopplar bort internet för att ansluta kameran till exempelvis datorn, något som kan krävas om du använder wifi. Bluetooth ger alltså en direkt anslutning som kan upprättas utan att du måste stänga av internet.

Varför wifi i stället för Bluetooth?

Bluetooth har dock vissa begränsningar som bör nämnas.

Oftast får du en lite kortare räckvidd med Bluetooth än med en wifi-anslutning. Dessutom blir överföringshastigheten snabbare med wifi.

Om du ska överföra många och stora foton i råformat från kameran, rekommenderar vi att du använder wifi i stället för Bluetooth. Men mycket tunga överföringar är ändå bäst att göra med ett SD-kort.

Alternativt kan du naturligtvis använda Bluetooth eller wifi, om du i kameran väljer ut några få bilder som du överför och redigerar på exempelvis mobilen.

> Läs om hur du flyttar bilder från mobilen till datorn här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av