Vi erkänner gärna att en kamera kan vara en väldigt komplicerad enhet när vi precis har fått den i händerna. Den har ett otal knappar med mystiska namn och märkliga ikoner.
Vissa av kamerans många funktioner använder vi aldrig när vi fotograferar. Andra använder vi hela tiden.
Därför använder vi de genvägar som finns och programmerar knapparna efter de funktioner som passar bäst för oss. På så vis är våra favoritfunktioner aldrig längre bort än en knapptryckning.
Nedanstående tre funktioner är alltid det första som vi programmerar på en ny kamera.
1. Få hjälp med fokus

Kom riktigt nära när du ställer in skärpan med fokusförstoring.
© ShutterstockNär du använder manuell fokusering kan det vara svårt att se när motivet är helt i fokus.
Därför ställer vi alltid in en av kamerans programmerbara knappar till en funktion, som zoomar rejält i bilden i ett par sekunder, så att vi kan ställa in fokus helt exakt.
På en Sony-kamera heter inställningen t.ex. Focus Magnifier.
Funktionen är väldigt användbar om du t.ex. fotograferar makro som kräver väldigt exakt fokusering. Du kan även använda den vid t.ex. porträttfoto för att vara säker på att skärpan ligger på ögat.
> Här kan du läsa om de bästa inställningarna för porträttfoto
2. Smart inställning håller kvar fokus

Se till att fokus alltid hamnar rätt med funktionen fokuslås.
© ShutterstockDu vet nog redan att kameran automatiskt ställer in fokus när du trycker ner utlösarknappen till hälften. Sedan kan du med utlösarknappen nedtryckt till hälften komponera om bilden, så att huvudmotivet t.ex. inte är mitt i bilden.
Ibland kan det emellertid vara smart att ställa in en av kamerans knappar för att hålla fokus. Därför programmerar vi en knapp för att låsa fast fokus – hur vi än rör kameran.
Funktionen är framför allt användbar om du vill hålla kvar fokus på samma punkt under en längre tid medan du fotograferar i serier. Det kan t.ex. vara BMX-cyklister som kommer i ström över samma hopp. Om du har programmerat en knapp så att den håller kvar fokusen och håller in den, behöver kameran inte hitta fokus igen även om du släpper utlösarknappen. Kameran fortsätter alltså att fokusera på samma punkt.
Funktionen heter Focus Hold och kan bl.a. läggas in på någon av kamerans programmerbara knappar.
3. Få säker exponering varje gång

Få rätt exponering oavsett hur bakgrunden förändras med hjälp av exponeringslås.
© ShutterstockDu har kanske råkat ut för att du fotograferar porträtt utomhus, och så växlar himlen i bakgrunden mellan att vara mulen och solig, så att kamerans ljusmätare reagerar.
Resultatet kan bli att modellens ansikte blir över- eller underexponerat i och med att kameran även mäter ljuset på bakgrunden.
Om du vill vara säker på att få rätt exponering, kan du också ställa in en knapp som tar hand om det.
När du ställer in knappen kan du lägga till funktionen AEL Hold. När du har mätt ljuset i t.ex. ansiktet på modellen kan du hålla ner knappen, och då fortsätter kameran att använda den här ljusmätningen, oavsett om ljuset ändras i bakgrunden eller om du flyttar kameran.
Vi använder gärna knappen om himlen i bakgrunden ofta växlar mellan mulet och soligt. Vi använder också funktionen för landskapsbilder när vi vill vara säkra på att högdadrarna inte ska fräta ur även om vi komponerar om bilden.
> Läs också: Så väljer du rätt ljusmätning i kameran
Om du ännu inte prenumererar på tidningen, har vi just nu en rad förmånliga erbjudanden för dig. Du hittar dem här.
Så snart du har beställt din prenumeration får du omedelbar åtkomst till alla videor och guider i Fördelszonen.
Du kan också läsa de senaste numren av Bonnier Digital FOTO på surfplattan eller mobilen via appen Wype.