Canon-logotyp

Canons huvudkontor ligger i den japanska staden Oota.

© Shutterstock

Allt om kamerajätten Canon

Det japanska kameraföretaget Canon omsätter miljarder kronor och är många fotografers favoritmärke, men vad är det som gör Canon så speciellt? Det kan du läsa om här.

I över 80 år har Canon tillverkat kameror och objektiv till hela världen, och kameraföretaget har i dag övre 187 000 medarbetare över hela världen.

Canon har med andra ord under årens lopp blivit en enorm kamerajätte, i och med att många fotografer uppskattar deras kameror – och det har de goda skäl till.

Canon tillverkar nämligen många välrenommerade produkter, som är resultat av många års erfarenhet. 

Här kan du läsa om Canons historia, produkter och kameraserier.  

Kort om Canons historia

Canon grundades 1937, och i början fick företaget namnet Seikikōgaku kenkyūsh. Men efter 10 år ändrade man namnet till det lite enklare namnet Canon.

Den allra första Canon-kameran lanserades också 1937; det vare en 35 mm-kamera vid namn Kwanon.

Kwanon-kameran var en kopia av en Leica-kamera, som hade uppnått stor internationell popularitet. 

De optiska linserna i Kwanon-kameran tillverkades i samarbete med en av dagens största konkurrenter – nämligen Nikon.

Sedan dess kan man utan problem påstå att Canon har bytt affärsmodell, i och med att de har gått från att kopiera andras kameror till att själva vara först med innovationer som inspirerar andra tillverkare.

> Läs också: De bästa kamerorna just nu

Canons första kamera – Kwanon

Canons första kamera från 1937 vid namn Kwanon.

© Canon

Störst på marknaden

I flera år har Canon dominerat marknaden och varit den absoluta tungviktaren när det gäller flest antal sålda kameror över världen.

Canon dominerade det globala marknaden 2020 och stod för drygt 45 procent av den totala försäljningen av digitalkameror.

De senaste åren har Canon sålt omkring 15 millioner kameror om året, och det är faktiskt bara en femtedel av vad de sålde för så lite som 10–20 år sedan.

Försäljningen av digitalkameror har nämligen rasat i takt med att försäljningen av smartphones har ökat.

Tillverkarens årliga intäkter ligger på omkring 32 miljarder dollar. Det är imponerande, men betydligt mindre än tidigare.

Läs också: Canon lanserar ny tävling för ambitiösa amatörfotografer

Statistik över sålda kameror under 2020.

Enligt det tyska företaget, Statista, som specialiserar sig på marknads- och konsumtionsdata, var Canon den kameratillverkare som sålde överlägset flest kameror under 2020. Canon stod för 45,4 procent av den totala försäljningen. Sedan kommer Sony och Nikon på andra och tredje plats över antal sålda kameror över hela världen.

© Statista

En översikt över de många olika produkterna

Canon har under årens lopp utökat sitt sortiment betydligt, och det betyder att Canon i dag bl.a. tillverkar kameror, objektiv, skrivare, miniräknare och projektorer.

Men om vi bara fokuserar på Canons kameror, är företaget bäst känt för serierna: EOS, Powershot och IXUS.

EOS-serien

EOS-serien är Canons äldsta serie. Den påbörjades 1987 och fokuserar uteslutande på systemkameror med och utan spegel. 

Den första kameran i EOS-serien var Canon EOS 650, som lanserades i mars 1987. Canons första EOS-kamera var en spegelreflexkamera som var utrustad med den helt nya funktionen autofokus.

Autofokus var den stora nyheten i mitten av 1980-talet, och i mitten av 1990-talet lanserades den första digitala spegelreflexkameran i EOS-serien.

Det var Canon EOS DCS 3, som blev lanserades i samarbete med Kodak. Här kunde man för första gången föra över sina bilder till en dator och se bilderna på en datorskärm.

Canon EOS DCS 3 hade emellertid ingen egen skärm för att granska bilderna, så du fick vänta med att titta på bilderna tills du kunde öppna dem på datorn.

Än i dag lanserar Canon kameror i EOS-systemet. Bland annat kritikerfavoriterna Canon EOS-1D X Mark III och Canon EOS R5.

Canon EOS R5

Canon EOS R5 har en upplösning på 44,8 megapixel och spelar in video i 8K. Canon EOS R5 lanserades sommaren 2020.

© Shutterstock

Powershot-serien

Sedan kom Powershot-serien 1996. Detta är Canons serie av digitala kompaktkameror utan utbytbara objektiv.

Den första kameran i serien var Canon Powershot 600, och här blev det tydligt att Canon hade stort fokus på 90-talets tendenser som innebar att allt skulle vara digitalt och ytterst kompakt.

Sedan dess har det lanserats många kompaktkameror i Powershot-serien. Det gäller bl.a. Canon Poweshot G9 X Mark II och Canon Powershot G7 X Mark III.

IXUS-serien

IXUS-serien lanserades 2000, och här prioriterade men att kompaktkamerorna skulle vara ännu mindre än konkurrenternas.

Kamerorna skulle vara så små och lätta att det skulle vara enkelt att ha med dem i fickan. 

Det blev under de följande åren till en rad IXUS-kameror som var ännu mer kompakta än dem som fanns tillgängliga i Powershot-serien.

Det har inte kommit några nya kameror i IXUS-serien sedan 2017.

I Prylguiden finns det flera hundra recensioner av fotoutrustning. Här kan du få en snabb översikt och hitta information inför ditt nästa kameraköp.

Powershot-kamera från Canon

De senaste kamerorna i Powershot-serien har stort fokus på det ökande antalet vloggare som är ute efter små kompakta kameror som spelar in video i hög upplösning.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av