GoPro och DJI konkurrerar intensivt med varandra, eftersom båda actionkamerorna är riktigt bra

Just nu pågår en actionthriller mellan konkurrenterna DJI och GoPro

© DJI

Kallt krig mellan GoPro Hero11 Black och DJI Osmo Action 3 – Här är 7 skillnader som kan avgöra slaget

På samma dag lanserade de två ärkefienderna från USA och Kina sina nya actionmodeller. Vi har tittat närmare på de två och hittat en rad skillnader som kan hjälpa dig att välja öst eller väst.

Det kalla kamerakriget blev påtagligt när marknadens två bästa actionkameror lanserades med bara en timmes mellanrum. GoPro Hero11 Black från USA och DJI Osmo Action 3 från Kina kommer att sopa banan med allt motstånd under lång tid framåt. Läs om vilken av dem som är bäst.

1. Vattentätning

Det här är kanske inte den skillnad som betyder mest för majoriteten av köparna, men det är ändå den som är roligast. Tidigare har DJI nämligen triumferat över GoPro på denna punkt. GoPro har i flera generationer klarat ett djup på tio meter. 

Men när DJI lanserade sin första Osmo Action visade det sig att den klarade 11 meter – en ren provokation. Medan GoPro Hero11 Black fortfarande håller sig till tio meter, klarar DJI Osmo Action 3 hela 16 meters vattendjup.

> Läs mycket mer om undervattenskameror här 

 Med DJI Osmo Action 3 kan du dyka ända ner till 16 meter utan problem.

© DJI

2. Upplösning

Detta är en av de viktigaste parametrarna för många. Lite överraskande håller sig DJI Osmo Action 3 till en upplösning på 4K. Här vinner GoPro Hero11 Black utan problem med en upplösning på 5,3K. Båda kan filma slow motion-klipp med 120 bilder per sekund i 4K.

3. Bildkvalitet

Upplösning är inte allt, eftersom bildkvaliteten påverkas av flera andra faktorer. De första filmklippen tyder dock på att GoPro Hero11 Black har ett större dynamiskt omfång än DJI Osmo Action 3, som har lite lättare att fräta ur i de ljusaste områdena. 

Däremot ger DJI ljusare klipp i mörka miljöer. När det gäller detaljrikedom tyder de första klippen vi har sett också på en liten fördel för amerikanerna. Fast kineserna kan leverera lite mer vidvinkel, så att man kan få med allt.

> Läs även Så får du bättre bilder med en actionkamera

4. Färger

Även här är GoPro Hero11 Black ett steg före med ett färgdjup på hela 10 bitar. DJI Osmo Action 3 nöjer sig med 8 bitar. Det innebär att DJI kan leverera 16 miljoner färger, medan GoPro stoltserar med 1 miljard färger. 

Det har inte nödvändigtvis någon avgörande betydelse när man tittar på bilderna direkt från de två kamerorna, men om man vill arbeta med färger och uttryck i redigeringen är det lite enklare att få ännu bättre resultat från GoPro Hero11 Black.

GoPro Hero11 Black har ett något större färgdjup

© GoPro

5. Batteritid

Här tar DJI Osmo Action 3 tillbaka initiativet. Med en batteritid på upp till 160 minuter i 1 080-upplösning vinner den över GoPro Hero11 Black, som bara klarar 137 minuter på en laddning. 

Även vid 4K/30 vinner kineserna med 133 minuters batteritid mot endast 88 minuter för GoPro. DJI kan dessutom snabbladda från noll till 80 procent på bara 18 minuter.


>Läs även: Är det här årets bästa actionkamera?

6. Storlek

De två kamerorna påminner mycket om varandra till utseendet och storleken. GoPro Hero11 Black väger 153 gram och är därmed en aning tyngre än Osmo Action 3 som ligger på 145 gram. Det är alltså inte vikten som ska fälla avgörandet om du har svårt att välja mellan de två konkurrenterna. 

För övrigt är GoPro Hero11 Black fysiskt likadan som GoPro Hero10 Black, vilket betyder att tillbehör, fodral och batterier kan återanvändas.

> Läs även: Därför ska du ta med dig en actionkamera på dina äventyr.

Båda modellerna är små och smidiga att bära med sig.

© DJI

7. Pris

GoPro Hero11 Black kostar 6 090 kronor i butik. Du kan med fördel köpa den på gopro.com för 5099 kronor. Då ingår även ett gratis abonnemang på deras molntjänst i ett år. 

DJI Osmo Action 3 är starkast när det gäller priset, eftersom vi har sett den för 4 190 kronor på nätet. 

Vi håller på med grundliga tester av de två kamerorna, där vi fördjupar oss i bildkvalitet, funktioner och mycket annat för att en gång för alla utse en vinnare i det kalla actionkriget.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av