Ta reda på kamerautrustningens gränser

Så testar du kamerautrustningens gränser

Det är bra att känna till kamerautrustningens gränser, så att du vet hur hårt du kan pressa den i praktiken. Här tipsar vi om hur du kan kontrollera din kamera.

31 oktober 2016

Om du väljer rätt förhållanden och motiv kan du ta bilder som avslöjar kamerans starkaste och svagaste sidor.

Om felen inte dyker upp i bilderna som du tar under testet, kommer de inte heller att synas på dina andra bilder.

Det enda hjälpmedlet som du inte kan vara utan är ett bra och stabilt stativ som håller kameran stilla medan du testar.

Bildbrus/ISO

Hitta en helt plan yta med många detaljer som är synliga i svagt ljus. Det kan till exempel vara en bokhylla.

Välj bländarprioriterat program, sätt bländaren till den näst största bländaröppningen och ta bilder vid samtliga tillgängliga ISO-värden.

När du granskar bilderna kan du se när det kommer in för mycket brus i bilderna, och på så vis kan du avgöra var gränsen går för ISO-värden på just din kamera.

Objektiv

Välj Live view. Ta en bild på ISO 100 vid full bländaröppning, t.ex. F2.8, rakt in mot en tegelvägg där du kan se tydliga linjer och detaljer.

Upprepa proceduren vid F8.0. Missteckning visar sig i form av böjda fogar, och vinjettering som mörka hörn.

Skärpan ska vara framträdande i mitten av bilden. På den största bländaröppningen får du acceptera dämpad skärpa i hörnen.

Exponering

Här är det ljusmätaren som ska utmanas. Hitta ett motiv med massor av mellantoner och svag kontrast.

I dessa fall ska kameran utan vidare ge dig en korrekt exponering. Testa även andra motiv, t.ex. i motljus och se om du behöver använda exponeringskompensation.

Följande fokus

Se när kamerans kontinuerliga autofokus får svårt att följa motivet.

Välj slutartidsprioritet, 1/1500 sekund, auto ISO och din längsta brännvidd, t.ex. 200 mm. Välj kamerans snabbaste inställning för serietagning, kontinuerlig autofokus och den mittersta fokuspunkten.

Ta en bildserie av en bil som kör mot dig. Kontrollera skärpan. Testa sedan med långsammare motiv för att ta reda på var gränsen går för din utrustning.

Frågan om att testa kamerans prestanda kommer från vår frågelåda Fråga oss i tidningen Bonnier Digital FOTO. Via länken överst på sidan kan du läsa resten av frågelådan, där vi även svarar på frågor om hur man fotograferar höstfärger, visar bilder på tv:n och vad som händer med våra testprodukter efter att vi är färdiga med dem.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av