Tips för att lossa filtret

Har ditt filter fastnat? Läs detta innan du börjar använda våld som kan skada både filtret och kameran. 

© Shutterstock

Så får du loss filtret

Filter är användbara verktyg när du vill minska förekomsten av reflektioner, dämpa ljuset från himlen eller använda längre slutartider. Men filter kan också fastna – här får du hjälp till att få loss dem igen.

18 juni 2020 av Sarah Marie Winter

När ett filter fastnar är det oftast för att det har skruvats på för hårt, för att det har utsatts för temperaturväxlingar eller för att det sitter skräp i objektivets gänga.

Vi har sammanställt en handfull tips på vad du kan göra om olyckan är framme. Plocka först och främst av objektivet från kameran och se till att hålla objektivet längst ute vid frontlinsen, så att du inte behöver vrida för mycket på själva objektivet.

> Läs också: 4 filter som alla fotografer bör känna till

1. Knacka på filtret med ett finger

Håll objektivet i ena handen och vrid försiktigt på filtret medan du försiktigt knackar på det med fingret eller ett hårt föremål, t.ex. en tuschpenna. Ofta räcker den här lilla vibrationen för att filtret ska släppa.

2. Håll filtret med båda händerna och vrid

Att pressa hårt på filtret från två håll som du gör när du försöker skruva loss det, kan göra att filtret deformeras en aning så att det fastnar ännu hårdare.

När du placerar fyra fingrar kring filtret fördelar du trycket jämnare, vilket kan göra det lättare att vrida loss filtret snarare än att klämma fast det.

> Läs också: Vad har jag för nytta av ett UV-filter?

Tips för att få loss filtret

Försök att inte pressa samman filtret när du försöker skruva av det – det förvärrar bara situationen. 

© Shutterstock

3. Sätt ett gummiband runt filtret 

De allra flesta har ett eller flera gummiband hemma i gömmorna. Leta fram ett relativt tjockt gummiband och fäst det runt filtret så att det inte går in över objektivet. Försök sedan att försiktigt vrida på filtret. 

Om du har ett brett gummiband och ytterligare ett filter kan du skruva fast det (lätt!) utanför det som sitter fast och sätta gummibandet runt båda filtren. På så vis får du ett ännu bättre grepp.

4. Sätt gaffatejp på filtret

Den här metoden fungerar bäst på lite bredare filter. Fäst gaffatejp minst ett helt varv kring filtret och lämna kvar ett ändstycke på cirka 10 cm. 

Håll fast objektivet ordentligt och ge ändstycket ett kort, hårt ryck. Se upp så att du inte rycker loss objektivet ur din egen hand. 

5. Investera i en filtertång

Om det inte brinner i knutarna kan du fundera på att skaffa en filtertång – de kostar vanligen 30–40 kronor och är designad för att just vrida loss filter från objektiv. 

6. Ta med objektivet och filtret till en butik

Om inget av det ovanstående fungerar kan det vara för att filtret har skruvats på snett på gängan. En sista möjlighet är att ta med objektivet och filtret till en kamerabutik. De har ofta specialverktyg som eventuellt kan lösa problemet.

> Läs också: Säker backup av bilder

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av