Canon RF-objektiv

Canons senaste objektivfattning är RF, men den kan inte användas på alla Canon-kameror.

© Canon

Vilka objektiv kan jag sätta på min Canon-kamera?

Här får du en översikt över Canons olika fattningar och vilka objektiv du kan använda på din kamera.

Canons digitalkameror har någon av fyra olika fattningar, och objektiven du väljer måste passa till den fattning din kamera har. 

Här kan du se vilka objektiv du kan använda beroende på vilken Canon-kamera du har.

EF-M-fattningen

Denna fattning används på Canons spegellösa kameror i EOS M-serien, som har en bildsensor i APS-C-storlek. 

Canon EOS M6 Mark II

Canon EOS M6 Mark II är en av de kameror som använder EF-M-objektiv.

© Canon

Canon tillverkar i skrivande stund åtta objektiv med EF-M-fattning. Med hjälp av adaptern EF-EOS M, som kostar omkring 1 290 kronor, kan du även använda EF- och EF-S-objektiv till Canons DSLR-kameror på en Canon EOS M-kamera.

>Läs även: 5 brännvidder du behöver känna till

Utbudet av objektiv med EF-M-fattning från fristående tillverkare är inte stort. Det finns några få modeller från Tamron, Sigma, Samyang och Laowa. På internet hittar du även objektiv från t.ex. Viltrox och 7artisans.

RF-fattning

Canons spegellösa systemkameror med stor fullformatssensor i EOS R-serien använder RF-fattningen. Det gäller till exempel Canon EOS R6 och Canon EOS R.

Trots att fattningen är förhållandevis ny har Canon redan ett brett urval av både zoomobjektiv och objektiv med fast brännvidd.

Du kan också köpa RF-objektiv från några få fristående tillverkare, t.ex. Samyang och Laowa, men de har ännu inte fått fram särskilt många objektiv med denna fattning.

>Läs även: Därför är fullformat bäst

Canon EOS R6

Canon EOS R6 har RF-fattning. Med hjälp av Canons EF-EOS R-adaptrar kan du använda EF- och EF-S-objektiv på din EOS R-kamera.

© Canon

EF-S-fattningen

Objektiven med EF-S-fattning passar på Canons DSLR-kameror med APS-C-sensor, t.ex. Canon EOS 90D, Canon EOS 2000D och Canon EOS 250D.

Canon har ett stort utbud av zoomobjektiv och några få objektiv med fast brännvidd. Tamron, Sigma och Tokina tillverkar ett fåtal objektiv som passar på Canons DSLR-kameror med APS-C-sensor.

>Läs även: Vilket objektiv ska jag välja?

Du kan dock även använda alla objektiv med EF-fattning på Canons DSLR-kameror med APS-C-sensor. Då beskärs bildutsnittet jämfört med när du använder EF-objektiven på kameror med fullformatssensor.

Canon EOS 850D

EF-S-objektiven är särskilt avsedda för Canons DSLR-kameror med APS-C-sensor, till exempel Canon EOS 850D.

© Canon

Även om själva fattningen är densamma som EF, så går det inte att använda EF-S-objektiv på Canons fullformatshus. EF-S-objektiven sticker nämligen längre in i kamerahusen, vilket gör att de inte får plats i kameror med fullformatssensor.

EF-fattningen

Canons DSLR-kameror med fullformatssensor använder EF-objektiv, som Canon har tillverkat sedan 1987. Exempel på kameramodeller är Canon EOS 6D Mark II och Canon EOS 5D Mark IV.

Canon har ett stort urval av objektiv, från kraftig vidvinkel till superlång tele. Och det finns även specialobjektiv som fisheye och tilt/shift.

Canon EF 600mm F4.0L IS III USM

Canon tillverkar bland annat kraftiga teleobjektiv med EF-fattning, som detta Canon EF 600mm F4.0L IS III USM.

© Canon

Många tredjepartstillverkare, däribland Tamron, Sigma, Samyang, Tokina och Laowa, erbjuder objektiv med denna fattning.

EF-objektiven kan även användas på Canons DSLR-kameror med APS-C-sensor, som också använder EF-S-fattning. EF-S-objektiven kan dock inte användas på kameror med fullformatssensor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av