Kamera på stativ framför tegelvägg

Du behöver bara ett fotostativ och en jämn yta, till exempel en tegelvägg, för att testa ditt objektiv.

Testa dina objektiv och få högre kvalitet

Dina objektiv kan ge högst varierande bildkvalitet beroende på hur de är inställda. Om du testar dina objektiv vet du var svagheterna finns, så att du kan få högre kvalitet.

27 mars 2023 av Kristoffer Engbo

Både brännvidd och bländarvärde kan spela roll för kvaliteten som ditt objektiv presterar, och med ett enkelt test kan du kontrollera var dina objektiv är som bäst, så att du får ut den bästa kvaliteten av dem.

På de största bländaröppningarna kan det hända att skärpan inte är lika bra som på lite mindre bländaröppningar. Vanligtvis kan det också förekomma lite mörkare bildhörn, och bildhörnen är inte alltid lika skarpa som bildmitten.

Bilderna nedan är tagna på F2.8 respektive F5.6. Notera hur hörnen är mörkare på F2.8, alltså i bilden till vänster. Dra i strecket i mitten för att se mer av de två versionerna.

På de minsta bländaröppningarna brukar skärpan dessutom inte vara helt perfekt, vilket beror på ett fenomen som kallas diffraktion.

>Hämta e-boken: Komplett objektivguide

När det gäller zoomobjektiv kan det också finnas stora skillnader i bildkvalitet mellan de olika brännvidderna. Skärpan kan variera, och även missteckningen kan variera i omfång och karaktär vid olika brännvidder. Det kan till exempel handla om kuddformig missteckning där raka linjer kröks utåt mitt i bilden på vidvinkel, och tunnformig missteckning där raka linjer buktar inåt i mitten av bilden på tele.

Om du känner till objektivets svagheter kan du få ännu högre bildkvalitet genom att till exempel undvika de inställningar där till exempel skärpan inte är den bästa.

>Läs även: Därför bör du känna till de här 6 brännvidderna

Det finns dock stora skillnader i bildkvalitet mellan enskilda objektivmodeller, och därför har du nytta av att testa dina egna objektiv för att ta reda på var de klarar sig bäst.

Så testar du ditt eget objektiv

Du måste hitta en enfärgad yta med raka linjer som du kan fotografera, till exempel en tegelvägg. Sätt kameran på stativ på ett avstånd där väggen täcker hela bildytan. 

Väggen ska vara jämnt upplyst, så välj gärna en vägg som ligger i skugga mitt på dagen när det är mycket ljus. Objektivets frontlins ska vara parallell med väggen.

Zoomobjektiv inställt på 18 mm

Med ett zoomobjektiv börjar vi med att testa vidvinkelläget, som här är 18 mm.

Så ställer du in kameran

Välj bländarprioritet och ett fast ISO-värde på kamerans så kallade bas-ISO, som vanligtvis är 100 eller 200. Ställ in kameran på att fotografera i både jpeg och råformat samtidigt. Välj en ensam fokuspunkt som du placerar i mitten av bilden.

Aktivera kamerans självutlösare för att undvika skakningar när du trycker på avtryckaren. Välj till exempel en självutlösare på två sekunder, så att kameran hinner sluta skaka efter att du har tryckt på avtryckaren.

>Läs även: Därför är ett 50 mm-objektiv din (nya) bästis

Så ställer du in objektivet

Nu kan du ta testbilder. Stäng eventuellt av bildstabiliseringen eftersom kameran är på stativ. Om du testar ett zoomobjektiv börjar du med dess kraftigaste vidvinkel.

Välj objektivets största bländaröppning, till exempel F2.8, och ta den första bilden. Vrid nu bländarinställningen ett klick, vilket vanligtvis bländar ner ett tredjedels steg, till exempel från F2.8 till F3.2. Ta en ny bild och fortsätt på samma sätt tills du når objektivets minsta bländaröppning, till exempel F22. 

Zoomobjektiv inställt på 35 mm

Med detta zoomobjektiv på 18–55 mm tog vi testbilder på 18, 35 respektive 55 mm.

Om du testar ett zoomobjektiv väljer du sedan en medellång brännvidd och tar ännu en uppsättning bilder på de olika bländarvärdena. Till sist väljer du teleläget och tar flera bilder. 

Du kan eventuellt ta en bild av din hand före varje bilduppsättning, så att det blir lättare att skilja dem åt när du ska granska bilderna.

Så här granskar du bilderna

Öppna bilderna i önskat bildvisningsprogram. Vi brukar använda Lightroom. Börja med att undersöka en serie bilder i stort format där du ser hela bilden. Då ser du om bildhörnen är mörkare – vilket vanligtvis är fallet på de största bländaröppningarna – och vid vilken bländare de mörka hörnen försvinner.

Förhandsvisningar i Lightroom

Ett bra tips är att markera bilderna och välja Bibliotek, Förhandsvisningar och Skapa 1:1-förhandsvisningar innan du börjar. Då behöver du inte vänta på att bilderna ska laddas när du bläddrar mellan dem.

Här kan du också kontrollera om det förekommer missteckning, alltså böjda linjer. Missteckningen påverkas inte av bländaren, men varierar troligen med brännvidden.

När du har gått igenom bilderna i fullskärmsläge, zoomar du in till 100 procent och går igenom dem igen. Nu granskar du skärpan vid de olika bländaröppningarna. Börja med att granska bildmitten och titta därefter på skärpan i hörnen.

Jämför-funktionen i Lightroom

I Lightrooms modul Bibliotek kan du markera två bilder och trycka på C för att jämföra två bilder bredvid varandra. På de här bilderna är F8.0-versionen till vänster mycket skarpare än F22-versionen.

Baserat på dina observationer kan du dra vissa slutsatser. Granskningen kan till exempel visa att du i möjligaste mån bör undvika de två största bländaröppningarna på vidvinkel och de tre minsta bländaröppningarna på alla brännvidder. Därmed kan du ta ännu skarpare bilder framöver.

Eftersom vissa kameror automatiskt korrigerar ett antal objektivfel i jpeg-bilderna, kan det vara värt att kontrollera både råbilder och jpeg-bilder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av