Allroundobjektiv superzoomobjektiv

Allroundobjektiv på t.ex. 18–200 mm – även kallade superzoomobjektiv – är en kompakt lösning som särskilt lämpar sig för semestern.

© Shutterstock

Därför behöver du ett allroundobjektiv

Zoomobjektiv som täcker både vidvinkel- och teleområdet är optimala för semester och resor. Ofta säljs den här typen av objektiv till och med i paket med kameran. Här går vi igenom hur du får ut mesta möjliga av allroundobjektivet på resan.

7 juni 2018 av Poul Siersbæk

När du ska på semester eller ge dig ut och resa är det en stor fördel om du inte alltid behöver släpa runt på en enorm fotoutrustning. 

Här kommer de kompakta allroundobjektiven eller superzoom-objektiven lägligt in i bilden. 

Med dessa får du i ett enda objektiv ett brännviddsområde som går från t.ex. 18 mm till 200 mm, vilket innebär att du kan fota både landskapsbilder på vidvinkel och zooma in på en intressant detalj långt borta. 

Det ger helt andra bildmöjligheter än ett vanligt paketobjektiv på 18–55 mm. 

Slipp stela axlar

Med allroundobjektivet på kameran slipper du både att tänka på att byta objektiv i olika situationer och stela axlar eftersom du inte behöver kånka runt på hela arsenalen av objektiv.

Tamron 18-400mm F3.5-6.3 Di II VC HLD

En del allroundobjektiv, som detta Tamron 18–400 mm, klarar hela 400 mm tele, vilket motsvarar 600 mm på en APS-C-kamera.

© Tamron

Många kreativa möjligheter

Allroundobjektiven ger många kreativa möjligheter. 

Det ena ögonblicket kan du t.ex. fotografera på vidvinkel ut över en sydländsk marknadsplats och i nästa ögonblick zooma in på en person ur lokalbefolkningen för att ta ett fint porträtt med oskarp bakgrund. 

Objektiven har dessutom en bra närgräns som låter dig komma nära detaljerna. 

Läs också: Förstå skärpedjupet på fem minuter

Håll koll på bländaren

Allroundobjektiven ger en bildkvalitet som ofta räcker långt för semesterbilder. 

Däremot håller de oftast inte lika hög klass som dyrare objektiv med avseende på skärpan och kontrasten, framför allt i bildhörnen, samt vinjettering och missteckning. Men i vissa fall gör de faktiskt det. 

Dessutom skiljer de sig en hel del från varandra när det gäller hur ljusstarka de är på fullt tele. De billigaste varianterna har t.ex. F6.3 som största bländaröppning, medan du ofta kan få F5.6 genom att välja ett dyrare objektiv. 

Perfekt i solsken – problem i svagt ljus

Det kan innebära att det blir svårt att ta bra bilder när mörkret faller på. 

I synnerhet på teleinställningen behöver du tänka på att den lilla bländaren antingen kräver ökat ISO eller längre slutartider. Ett stativ kan med andra ord vara ett måste för att få skarpa bilder. 

I solsken är detta dock sällan ett problem, och du kan generellt roa dig med de ökade bildmöjligheterna som du får av det stora zoomområdet.

Om du vill fortsätta fotografera när ljuset blir svagt kan du med fördel även lägga ditt lilla 50 mm-objektiv i väskan. Det väger cirka 100 gram och kan köpas för drygt 1000 kronor. 

Här kan du läsa om varför 50 mm-objektivet är din (nya) bästa vän

Få ett enormt zoomområde till ett bra pris

De så kallade allroundobjektiven – eller superzoomarna – finns främst att köpa till systemkameror med APS-C- eller Micro Four Thirds-sensor. 

Det finns bara ett litet fåtal jämförbara objektiv för fullformat. De är dyra och inte vidare bra. 

Prismässigt kan du hitta allroundobjektiv som kostar mellan 2100 och 12 000 kronor. 

I Bonnier Digital FOTO nummer 9/2018, som finns ute i butikerna nu, testar vi 16 olika objektiv med brännvidder omkring 18–200 mm. Vi kan avslöja att testets billigaste objektiv klarade sig nästan lika bra som de dyraste konkurrenterna. 

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera, så kan du genast läsa vårt stora test på mobilen eller surfplattan via vår tidningsappen Wype. Här kan du dessutom läsa de senaste 10 numren av Bonnier Digital FOTO. 

> Just nu får du vår nya bok "100 tips och kurser" om bildbehandling samt två nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor + porto. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av