Porträtt av ung man taget med litet skärpedjup och tilt-shift

Ett tilt/shift-objektiv kan användas för att skapa effekter som inga vanliga objektiv kan ge. 

© Bonnier Digital FOTO

Speciellt objektiv kan ge spännande och annorlunda porträtt

Tilt/shift-objektiv är inte enbart för arkitekturfotografer – även porträtt- och bröllopsfotografer kan med fördel använda de här annorlunda konstruktionerna.

19 augusti 2021 av Sarah Marie Winter

Det är nog inte så många fotoentusiaster som har ett tilt/shift-objektiv i ryggsäcken, men detta speciella objektiv kan faktiskt ge imponerande effekter som annars skulle vara omöjliga att skapa vid själva fotograferingen.

Till skillnad från vad många tror är tilt/shift-objektiven inte enbart för arkitekturfoto. Faktum är att de har börjat bli allt mer populära bland framför allt porträtt- och bröllopsfotografer. 

Med tilt-funktionen som förskjuter fokusplanet kan du nämligen lägga skärpedjupet på ett helt annat sätt än med  vanliga objektiv, och resultatet kan bli som porträttet nedan, där modellens kropp och hår är helt ofokuserade.

> Läs även: Allt du behöver veta om porträttfoto 

Porträtt av ung man taget med litet skärpedjup och tilt-shift

Med ett tilt/shift-objektiv kan du arbeta kreativt med oskärpan i dina bilder på ett sätt som ett vanligt objektiv aldrig tillåter. 

© Bonnier Digital FOTO

Lär dig allt om tilt/shift i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nr 13/2021 kan du läsa mer om hur du kommer igång med att använda tilt/shift. Vi går igenom de olika funktionerna, visar några av möjligheterna och förklarar hur du tar porträtt. 

Om du tycker att det är för mycket pengar att lägga på ett så speciellt objektiv innehåller artikeln även tre alternativa sätt att arbeta med tilt/shift. Då blir priserna bara en bråkdel av vad originalobjektiven från Canon och Nikon kostar. 

Är du inte prenumerant än? Du får två nummer av Bonnier Digital FOTO samt en trådlös powerbank till telefonen eller kameran för 99 kronor plus porto. På så sätt har du alltid tillräckligt med ström när du är på språng.

> Läs även: Här är de bästa kamerainställningarna för porträttfoto

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av