Pelargång fotograferad med vidvinkelobjektiv respektive teleobjektiv

Även om du står på exakt samma plats, kan du med olika brännvidder få helt olika bilder. Här har vi lagt samman två bilder på 28 mm och 300 mm. 

© Bonnier Digital FOTO

Långt bort eller nära inpå? Så kan perspektivet lura dig

Perspektivet i dina bilder ändras helt och håller beroende på vilket objektiv som du sätter på kameran. Här har vi tagit samma bild på 28, 70 och 300 mm, så att du kan se hur det fungerar i praktiken.

15 maj 2020 av Sarah Marie Winter

När du byter objektiv på kameran förändras sökarbilden. Det vet de flesta som någonsin har växlat mellan två eller fler objektiv. 

Men har du koll på hur mycket motivet kan förändras beroende på om du använder kraftig vidvinkel eller tele? 

> Läs också: Stor guide till objektiv

Vad är skillnaden mellan vidvinkel och tele?

En av vidvinkelobjektivets viktigaste egenskaper är att det knuffar elementen i bilden bort från varandra, så att det ser ut som att de är längre ifrån varandra och kameran än vad de egentligen är.

För teleobjektivet gäller ungefär det motsatta. Det drar samman elementen i bilden, så att det ser ut som att de ligger närmare varandra och kameran än vad de egentligen är. 

Ju kraftigare vidvinkeln eller telebrännvidden är, desto tydligare blir effekten. Det är därför man brukar säga att 85 mm är en bra brännvidd för porträtt. Här komprimeras perspektivet bara en aning, vilket brukar klä ansikten. 

> Läs också: Därför behöver du känna till de här 5 brännvidderna

Vad betyder det i praktiken?

Vi på Bonnier Digital FOTO ville demonstrera skillnaden så tydligt som möjligt, så vi gav oss ut på stan med objektiv på 28, 70 och 300 mm. 

Nedan kan du se en bild av en pelargång som vi hittade. Bilden är tagen vid en brännvidd på 28 mm. Lägg märke till hur stora mellanrummen mellan pelarna är. 

Pelargång fotograferad med vidvinkelobjektiv

Den är bilden är tagen vid en brännvidd på 28 mm. Här är mellanrummen mellan pelarna stora, men de skulle vara ännu större om vi använde en ännu kraftigare vidvinkel, t.ex. 14 mm.

© Bonnier Digital FOTO

Sedan tog vi nedanstående bild på 70 mm. Observera hur mellanrummen har dragits ihop. Det är nu bara mellan de två främre pelarna som man anar bakgrunden. 

Pelargång fotograferat med objektiv i normalområdet

Bilden här är fotograferad vid en brännvidd på 70 mm. Brännvidden som mest påminner om perspektivet som våra ögon ser världen ur, är 50 mm.

© Bonnier Digital FOTO

Slutligen tog vi bilden nedan på 300 mm. Observera att mu inte alls kan se ut mellan pelarna. Det ser även ut som att porten i bakgrunden ligger mycket närmare än tidigare. 

Pelargång fotograferat med teleobjektiv

Den här bilden togs vid en brännvidd på 300 mm. Den långa brännvidden drar samman pelarna, så att det ser ut som att de står med några få centimeters mellanrum. 

© Bonnier Digital FOTO

Du kan alltså stå på exakt samma plats och få helt olika bilder beroende på vilket objektiv som sitter på kameran. 

Det är också orsaken till att vi rekommenderar helt olika objektiv, beroende på om du tänker fotografera landskap, arkitektur, porträtt, action, gatuliv eller något helt annat. 

> Läs också: Det betyder siffrorna på objektivet

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av