Fem olika typer av objektiv på ett bord

Många objektiv har fler funktioner än att växla mellan manuell och automatisk fokus. Nedan går vi igenom vilka funktioner du kan hitta på ett vanligt objektiv. 

© Shutterstock

6 saker du inte visste om ditt objektiv

Många nyare objektiv har knappar, ringar och andra smarta detaljer som ger åtkomst till avancerade funktioner. Se nedan vad du kanske inte visste att ditt objektiv klarar av.

11 november 2020 av Sarah Marie Winther

De flesta känner till knappen för att växla mellan manuell fokusering och autofokus, samt knappen för att aktivera bildstabilisering, som finns på sidan av många objektiv. 

Men det finns faktiskt en hel del objektiv som har fler smarta funktioner som gömmer sig bakom en knapp eller en ring. Här går vi igenom sex funktioner som du kanske inte visste att du kan använda på ditt objektiv.

1. Begränsa fokusen 

Många teleobjektiv har en knapp där du kan ställa in vilket område som objektivet ska söka skärpan i. Det kallas för en fokusbegränsare, och är till stor hjälp om du t.ex. fotograferar djur på långt håll.

Då kan du nämligen ställa in fokusbegränsaren så att autofokusen ignorerar området som ligger närmare än tre meter från kameran. Då kan kameran fokusera snabbare, och du slipper råka ut för att autofokusen plötsligt fastnar på ett grässtrå i förgrunden. 

> Läs också: Därför behöver du känna till de här 5 brännvidderna

Fotograf ställer in skärpan på sitt teleobjektiv ute i fält

Om du fotograferar något som är flera meter bort, t.ex. ett vilt djur, finns det ingen anledning för objektivet att leta efter motiv i förgrunden. Då är det bra om objektivet har en knapp för fokusbegränsning. 

© Shutterstock

2. Få hjälp att panorera

Du har säkert bildstabiliseringen aktiverad som utgångspunkt, men på vissa teleobjektiv kan du faktiskt välja mellan olika typer av bildstabilisering, beroende på vad du fotograferar.

De olika typerna markeras oftast med siffrorna 1, 2 och 3 på objektivet. Läge 1 är den klassiska bildstabiliseringen, medan läge 2 är anpassad för panoreringar. När du aktiverar den, motarbetar bildstabiliseringen inte kamerarörelserna.

Läge 3 är anpassat för oroliga motiv. Här stänger vissa kameror av bildstabiliseringen i sökaren och använder bara stabilisering i samma ögonblick som du trycker på utlösarknappen.

3. Skapa snabba genvägar

Vissa objektiv, t.ex. från Nikon och Sony, har en knapp på sidan so in standardläget låser fokus som standard, men som kan programmeras till en lång rad olika funktioner.

Därmed kan du få en snabb genväg till en viss funktion när du håller på att fotografera. Du kan t.ex. ställa in knappen så att den byter fokusmetod, aktiverar gaffling eller visar stödlinjer. 

4. Lås zoomfunktionen

Om du har ett tungt zoomobjektiv, kan du råka ut för att zoomen ”glider ut” när du går omkring med kameran över axeln. Det gör objektivet mer utsatt, eftersom det är lättare att stöta emot annat med det.

Många telezoomobjektiv har därför en knapp som låser zoomen. Det står oftast ”Lock” vid den, och för att kunna använda den, behöver objektivet vara helt hopfällt.

> Läs också: Det behöver du veta innan du köper ett objektiv

Fotograf ställer in sin systemkamera

Om ditt objektiv har en programmerbar knapp eller inställningsring, kan du lägga in en funktion som du använder ofta där. Det ger mycket snabbare fotografering. 

© Shutterstock


5. Styr bl.a. bländare och ISO

Det är inte bara knappar som kan vara till hjälp när du ska fotografera. Vissa objektiv har även inställningsringar som påminner om en vanlig fokusring, men som kan ställas in efter behov.

Den kan bl.a. styra bländare, ISO eller exponeringskompensation för att göra fotograferingen snabbare. Det är oftast nyare objektiv till spegellösa systemkameror som har den här typen av ring.

6. Stå emot väder och vind

Det kan vara svårt att vara säker på om ditt objektiv kan stå emot vädergudarnas vrede, men en bra fingervisning är att titta på fattningen – det vill säga där du fäster objektivet i kameran.

Om det sitter en gummiring där, är objektivet vädertätat, och klarar oftast lite duggregn. Vid kraftiga regnbyar bör du dock packa in kameran och objektivet i en plastpåse. 

> Läs också: Det betyder siffrorna på objektivet

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av