Fotograf med stativ

Ditt val av stativhuvud spelar större roll än vad du kanske tror.

© Shutterstock

Välj rätt stativhuvud

Ett bra fotostativ är ett oumbärligt redskap när man vill fotografera med långa slutartider, men även stativhuvudet spelar en avgörande roll. Här går vi igenom de vanligaste typerna av stativhuvud.

8 april 2021 av Poul Siersbæk

När du t.ex. ska ut och fotografera i den blå timmen med långa slutartider, behöver du inte bara ett bra stativ. Även huvudet som man monterar kameran på är viktigt.  

Var och en av de olika typerna på marknaden har olika fördelar som gör att de lämpar sig särskilt väl för bestämda motiv eller discipliner. Gemensamt för dem är att de i regel är kompatibla med de standardiserade Arca-kameraplattorna, så att du lätt kan växla mellan olika stativ. 

Här går vi igenom de allra vanligaste typerna av stativhuvud.

>Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Stativ med trevägshuvud

Trevägshuvudet har långa justeringsarmar som underlättar exakt inställning. Huvudet är emellertid stort och tungt. I det här fallet ser det till och med ut som att fotografen har överlåtit arbetet till andra.

© Shutterstock

Det klassiska stativhuvudet

När man pratar om klassiska stativhuvuden, menar man oftast det så kallade trevägshuvudet. Det här huvudet har oftast tre kontrollhandtag som man använder för att justera kamerans vinkel.

Fördelen med trevägshuvudet är att du kan ställa in kamerans riktning väldigt exakt. Å andra sidan får du stå ut med ett huvud som både är tungt och tar upp stor plats. 

Trevägshuvudet lämpar sig därmed bättre för fotostudion än för fotorundan.

Kamera på stativ med kulhuvud

Med kulhuvudet går det blixtsnabbt att justera kamerans vinkel.

© Shutterstock

Kulhuvudet fungerar till det mesta

Det vanligaste stativhuvudet i dag är det så kallade kulhuvudet, och det har i stort sett tagit över marknaden från de trevägshuvuden som tidigare dominerade.

Kulhuvudet är praktiskt i och med att det är kompakt. Kulkonstruktionen gör dessutom att det går att rikta kameran åt alla håll genom att bara lossa en enda fästskruv. Det gör det snabbt och enkelt att använda stativ i många olika tillämpningar.

Vissa kulhuvuden har flera fästskruvar, till exempel är det rätt vanligt med en skruv som låser fast kameran vertikalt, så att du bara kan vrida kameran i en vågrät linje. Detta är perfekt när du ska fotografera panoramabilder. I vissa fall finns det även en tredje skruv där du kan justera hur trögt det ska gå att röra på huvudet.

>Läs också: 7 skäl till att använda kamerastativ

Gimbalhuvud

Här använder fotografen ett så kallat gimbalhuvud som är perfekt när man behöver hjälp med att hantera stora objektiv.

© Shutterstock

Gimbalhuvudet är perfekt för höga hastigheter

Om du har sett fotografer använda ett underligt stativhuvud som är format som en våg, rör det sig om ett så kallat gimbalhuvud. 

Det här stativhuvudet lämpar sig perfekt för fotografering med stora teleobjektiv när du ska fotografera snabbrörliga motiv.

Gimbalhuvudet utmärker sig nämligen genom att du kan använda det för att vinkla objektivet uppåt och nedåt i en flytande rörelse, samtidigt som du vrider det. Detta är något som många fotografer som fotograferar fåglar i flykt eller snabba sportmotiv uppskattar. 

Det här huvudet är däremot inte så användbart i andra sammanhang.

Videohuvud

Videohuvudet utmärker sig genom den enda långa armen.

© Shutterstock

Videohuvud är flexibla

Om du särskilt gillar att spela in video, ska du välja ett så kallat videohuvud. Här kan du kontrollera kamerans rörelse med hjälp av en enda styrarm.

Den långa armen har den stora fördelen att du kan panorera och vinkla kameran uppåt och nedåt i en väldigt mjuk rörelse, och med rätt hög precision. Oftast sitter det också en dämpningsmekanism inne i huvudet för att säkra de mjuka rörelserna. 

Videohuvudet fungerar absolut till stillbilder också.

>Läs också: 5 tips som ger bättre landskapsbilder

Benro Polaris

Benro Polaris är ett stativhuvud som kan ta bilderna åt dig.

© Benro

Det intelligenta stativhuvudet

Det sista stativhuvudet i vår sammanställning är lite av en joker. 

Det är Benro Polaris, som kan använda artificiell intelligens för att ställa in kameran beroende på vilken motivtyp som du ska fotografera. 

Du kan läsa mer om det speciella stativhuvudet, som fortfarande är under utveckling, här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av