Monopod från Benro

Med ett enbensstativ slipper du skakiga bilder, och så är det lätt att ha med sig.

© Benro

Därför ska du använda ett enbensstativ

Enbensstativ är inte bara till för sportfotografer med tunga teleobjektiv. De är alltid enkla att ha med, de gör det enklare att ta skarpa bilder, och så är de inte överdrivet dyra.

En av de största fördelarna med enbensstativ, som även kallas för monopods, är att de är så enkla att ha med sig överallt. 

De tar inte en massa plats, så det är lätt att packa ner ett i fotoväskan eller bära det över axeln, till skillnad från vanliga stativ som ofta får stanna hemma när man ska ut och fota. 

Här har vi sammanställt fem goda skäl till att skaffa en monopod:

En monopod ger stabilitet.

Med ett enbensstativ blir det enklare att komponera bilden, och så kan du vara säker på att bilden blir skarp.

© Indigilotos/Shutterstock
  1. Med enbensstativ får du fler skarpa bilder. Fördelarna blir uppenbara på både långa brännvidder som 300 och 400 mm och korta brännvidder som 50 mm, för stativet gör det enklare att fotografera utan att bilderna blir skakiga.

  2. Till skillnad från vanliga stativ kan du skruva fast kameran direkt på enbensstativet och sedan lätt använda det när du fotograferar stillastående motiv som landskap. Här ger dig enbensstativet också fördelen att du obesvärat kan vinkla och vrida det, vilket underlättar när du ska komponera bilden.

  3. Monopods är både kompakta och lätta. De väger oftast mindre än ett kilo och är i regel omkring 50 cm eller kortare i hopfällt skick. När man fäller ut dem kan de komma upp i omkring 170 cm.

  4. Prismässigt är enbensstativen betydligt billigare än vanliga fotostativ, och det finns modeller i en prisklass för alla – från 500 kronor till omkring 1500 kronor. Vissa modeller är tillverkade i aluminium, medan andra består av kolfiber.

  5. Vissa enbensstativ har extra funktioner. En sådan kan t.ex. vara en liten trefot som man fäller ut längst ner för att ge extra stabilitet. Det kan även vara möjligheten att använda speciella stativhuvuden som ger fler funktioner vid t.ex. panorering.

I tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 6/2017 tittar vi närmare på 7 olika enbensstativ i vårt stora test. Börja prenumerera nu, och läs hela tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av