Monopod från Benro

Ett enbensstativ förhindrar skakiga bilder, och dessutom är det enkelt att bära med sig.

© Benro

Därför behöver du ett enbensstativ

Det är inte bara sportfotografer med tunga teleobjektiv som har nytta av stativ med ett ben. De är alltid enkla att ta med sig, hjälper dig att ta skarpare bilder och kostar inte en förmögenhet.

En av de stora fördelarna med enbensstativ är att de är så fantastiskt enkla att ta med överallt. 

De tar inte mycket plats och är lätta att lägga i fotoryggsäcken eller bära över axeln, till skillnad från vanliga stativ som man gärna lämnar hemma på grund av deras storlek och vikt. 

Här får du fem goda skäl att skaffa dig ett enbensstativ.

Läs även: 3 bra stativ för under 1 500 kronor

Ett enbensstativ ger stabilitet.

Med ett enbensstativ kan du komponera bilden i lugn och ro, och du kan vara säker på att motivet blir skarpt.

© Indigilotos/Shutterstock

Enbensstativ klarar flera brännvidder

Enbensstativ ger dig fler skarpa bilder. Stativet ger dig fördelar vid både långa brännvidder som 300 och 400 mm och vid korta brännvidder som 50 mm, eftersom det ser till att bilden inte blir skakig.

Direkt kameramontering

Till skillnad från vanliga stativ kan du skruva fast kameran direkt på enbensstativet och använda det till motiv utan rörelse, som landskap, eftersom du ju kan vinkla och vrida enbensstativet utan problem.


Fotograf med enbensstativ

Enbensstativ är en bra lösning när man behöver stabilisera kameran, även när man använder stora teleobjektiv för att till exempel ta djur- och fågelfoton.

© Shutterstock

Enbensstativ är lätta och flexibla

Enbensstativ är både kompakta och lätta. Vikten brukar inte vara över ett kilo, och vanligtvis är de omkring 50 cm eller mindre. När de är utfällda kan de nå en höjd på exempelvis 170 cm.

Billig stabilisering

Prismässigt ligger enbensstativ långt under traditionella fotostativ och det finns modeller på alla prisnivåer – från omkring en hundralapp till flera tusen kronor. Vissa modeller är tillverkade i aluminium, andra i kolfiber.

Smarta funktioner

En del enbensstativ erbjuder extra funktioner. Det kan till exempel vara en liten trefot som kan fällas ut för att få extra stabilitet. Det kan också vara möjligheten att använda speciella stativhuvuden som ger fler funktioner vid exempelvis panorering.

Läs även vårt test av fotostativ i Fördelszonen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av