Lätta kamerastativ till entusiasten

Lätta kamerastativ till entusiasten

Ett stativ kan ge dig bättre bildkvalitet och underlätta kompositionen så att du får bättre bilder. Här testar vi sju lätta fotostativ för under under 5500 kronor.

6 oktober 2016

Det är inte förrän du använder ett bra stativ som du verkligen får koll på vad din kamera kan prestera. Det är särskilt oumbärligt när du ska ta kvälls- och nattbilder, men det är till god hjälp i flera andra situationer också.

Det finns ett antal faktorer som du bör tänka på när du ska investera i ett stativ. Om du t.ex. ska ta med det ut i naturen får det inte väga för mycket. Det är också viktigt att stativet har ett kulhuvud eller att det kan vridas åt alla håll på något annat sätt.

> Läs också: Prylguiden: 3 bra stativ för mindre än 1500 kronor.

5 anledningar till att använda stativ

1: Lägre ISO Med stativ kan du fotografera vid låga ISO-värden i svagt ljus, vilket ger markant snyggare kvälls- och nattbilder.

2: Bättre komposition Om du fotograferar landskap och arkitektur får du bättre bilder tack vare att stativet gör att du kan koncentrera dig på kompositionen i högre grad.

3: Mer kontroll Om du ska avfotografera tavlor eller objekt kan stativet hjälpa dig att hålla kameran på plats i förhållande till motivet.

4: Skarpare bilder Särskilt vid makrofotografering, då varje mikroskopisk skakning ger oskarpa bilder.

5: Möjliggör timelapse Om du älskar att ta HDR-bilder eller timelapse-video, är stativet en oumbärlig assistent.

Du som prenumererar kan läsa artikeln gratis via länken överst på sidan eller med appen Wype på mobilen eller surfplattan.

> Börja prenumerera på Nordens största fototidning Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av