Fotograf med stativ i solnedgång

Med några små knep kan du få ut mer av stativet.

© Shutterstock

5 tips på hur du får ut mer av stativet

Ett bra stativ är ett oumbärligt tillbehör för alla fotografer. Men du kan få ut ännu mer av ditt stativ med lite extra utrustning eller några smarta alternativ.

15 augusti 2023 av Poul Siersbæk

Ett bra kamerastativ är ett viktigt tillbehör som bör vara en integrerad del av din fotoutrustning. Men du kan få ut ännu mer av ditt stativ med några extra tillbehör som ger nya funktioner och extra stabilitet. 

I vissa situationer kan det vara värt att lämna stativet hemma och istället använda en helt annan lösning. Nedan följer fem bra tips som ger dig fler alternativ när du vill stabilisera din kamera.

>Läs även: Så väljer du rätt stativ

Monopod

I vissa situationer räcker det med ett enbensstativ. Det är till exempel perfekt för stora teleobjektiv.

© 3 Legged Thing

Enkel stabilisering när du är ute

Om du inte vill släpa med dig ett stort stativ kan ett enbensstativ också vara en bra lösning. De kallas även monopoder och kan fällas ut till en bra arbetshöjd, precis som ett trebent stativ.

Många fågel- och sportfotografer tycker att den här stativtypen är mycket användbar när de fotograferar med stora teleobjektiv. 

Stå gärna med benen brett isär så att du och enbensstativet har tre ben under kameran på jämnt avstånd från varandra. Den ger bra stabilisering. Kamera eller objektiv kan monteras direkt på enbensstativet. 

Alternativt kan du även använda ett kulhuvud. På vissa trebensstativ kan ett ben tas av och användas som enbensstativ.

L-Bracket

Med ett så kallat L-fäste (som även kallas snabbplatta) under kameran kan du snabbt växla från liggande till stående format. 

© 3 Legged Thing

Snabba bilder i stående format

Med ett så kallat L-fäste på kameran, dvs. en L-formad platta som har Arca-liknande monteringsprofiler för både liggande och stående format, kan du snabbt vrida kameran vertikalt i stativets kulhuvud. 

De finns i olika storlekar och vissa modeller är flexibla för att passa flera kameramodeller.

GorillaPod

Ett mikrostativ som GorillaPod kan inte bara stå på ett bord utan även fästas i exempelvis ett träd.

© JOBY

Lätt att stabilisera med mikrostativ

Om du inte har plats för ett stort stativ på resan kan det faktiskt vara bra att ta med ett mikrostativ istället. Det tar inte mycket plats i väskan och kan snabbt ge dig exakt den stabilisering du behöver.

Ett exempel är de små stativen från GorillaPod, som är extremt flexibla med sina små kulleder. Du kan till exempel använda dem för makro på marknivå eller linda benen runt en gren. 

De finns i olika storlekar, så välj en modell som klarar vikten på din kamera.  

>Läs även: Använd rätt stativhuvud för uppgiften

spikes

Om du ska ställa upp stativet på is kan du med fördel byta ut gummifötterna mot piggar.

© Manfrotto

Ökad glidsäkerhet

När du köper ett stativ har det vanligtvis halkfria gummifötter. De fungerar ofta bra, särskilt i regn, men om du står på ett halt underlag som is kan du ersätta gummifötterna med piggar, det vill säga små metallpiggar som kan borra sig ner i marken. 

Om de inte ingår kan de köpas separat. 

>Läs också våra tester av stativ i Fördelszonen

Mobilhållare

En mobilhållare till stativet tar liten plats och ryms lätt i kameraväskan.

© Ulanzi

Gör stativet redo att ta mobilbilder

Med en liten mobiltelefonhållare kan du lätt använda ditt kamerastativ till att ta mobilbilder. Detta kan vara perfekt när du t.ex. filmar. Det enda som krävs är att hållaren har en stativgänga i botten som passar ditt stativ. 

Du kan antingen skruva fast hållaren på stativplattan eller direkt på stativet istället för på kulhuvudet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av