Mobil på fotostativ

Ett litet bordsstativ som även kan användas till vanliga kameror fungerar fint i de flesta fall. Du behöver också en hållare till mobilen, som sedan skruvas fast på stativet.

© Shutterstock

5 skäl till att sätta mobilen på ett fotostativ

Med mobilen på stativ får du nya bildmöjligheter och mycket bättre bilder. Här går vi igenom tillfällena när du särskilt kan ha nytta av ett stativ till mobilen.

Ett fotostativ är en oumbärlig del av en bra fotoutrustning, och det kan dessutom lyfta dina mobilbilder till nya höjder. 

Här går vi igenom den viktigaste skälen till att använda ett stativ till mobilen.

> Har du inte något stativ till mobilen? Just nu kan du få ett praktiskt fotostativ med massa olika funktioner och Bluetooth-fjärrstyrning samt 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 59,50 kronor + porto och expeditionsavgifter. Du hittar erbjudandet här. 

1. Du får bättre nattbilder

Svagt ljus kräver längre slutartider, och det betyder att bilderna lätt blir skakiga när du håller mobilen i händerna. Det slipper du med ett stativ.

Dina bilder blir inte bara skarpare, men du kan också få en renare bild. På många mobiltelefoner kan du nämligen ställa in slutartiden och ISO-värdet manuellt. 

I det svaga ljuset ökar kamerans automatik ISO-värdet, men det ger fula korn i bilderna.

Om du inte fotograferar rörliga motiv kan du därmed sätta mobilen på stativ, öka slutartiden och minska ISO-värdet. Nu får du en skarp bild utan brus.

2. Du får snyggare videoklipp

Dina videoklipp får ett enormt lyft när kameran står helt stilla utan att bilden skakar runt när du spelar in. Det blir lättare att se vas som händer och detaljerna blir inte så suddiga.

Når mobilen står på stativ riskerar du inte heller att råka komma åt eller täcka för mikrofonöppningarna, vilket ger ett skorrande eller dämpat ljud.

> Läs också: Spela in bäst video med mobilen, actionkameran och den stora kameran

3. Dina selfies får ett lyft

I vanliga fall använder man kameran på mobilens framsida för att ta selfies, men det medför ett antal problem. För det första är frontkameran inte lika bra som kameran på baksidan. Baksidekameran ger oftast fler detaljer och bättre färger.

För det andra tittar man ofta på skärmen när man tar bilden, och det ger inte samma känsla av närvaro som när man tittar in i mobilkameran. För det tredje kommer delar av din arm ofta med i bilden.

Du slipper alla de här tre problemen med ett stativ. Då kan du rikta baksidans kamera mot dig själv, så att du slipper bli distraherad av skärmen. Sedan kan du använda en liten bluetooth-fjärrkontroll för att lösa ut kameran utan att röra vid mobilen.

Bonnier Digital FOTOs praktiska fotostativ har bluetooth-fjärrstyrning och en massa andra användbara funktioner. Du kan få den samt 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 59,50 kronor här!

4. Du kan fotografera med långa slutartider

Vissa kameraappar till mobilen gör att du kan använda slutartider på flera sekunder för att t.ex. åstadkomma en effekt där människor i rörelse suddas ut, eller ett vattenfall får en mjuk yta i stället för att frysas fast i luften.

Däremot behöver mobilen stå helt stilla, så att andra element inte blir oskarpa för att fotografen skakar lite på handen. 

Med ett stativ kan du vara säker på att allt som inte rör sig i motivet blir skarpt.

> Läs också: Därför ska du fotografera med mobiltelefonen – ibland

Vattenfall

Den här bilden är tagen med en mobiltelefon vid flera sekunders exponering, vilket ger en mjuk effekt på vattenfallet.

© Kristoffer Engbo

5. Du kan öka farten

Många mobiltelefoner kan ta en lång serie bilder som läggs samman till en film som ökar skeendenas hastighet, så att molnen var fram över himlen eller ett sandslott byggs upp på några få sekunder.

Den typen av filmer kan man bara åstadkomma om kameran står stilla, och med ett stativ har du optimala möjligheter att åstadkomma en optimal komposition, i och med att du kan rikta mobilen år exakt det håll som du behöver.

Läs mer: Så skapar du enkelt timelapse med kamera och mobil

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av