Timelapse går ut på att man tar en lång rad bilder – ofta flera hundra – med fasta intervaller, som man sedan lägger samman till en film.
Du kan bl.a. ta en bild i sekunden, och när man lägger samman dem till en film som spelas upp med t.ex. 30 bilder i sekunden blir det full fart när 30 sekunder reduceras till en sekund. Och om du tar bilderna vid längre intervaller ökas hastigheten ytterligare.
Tidigare var det krävande att skapa klippen genom att ta bilderna med en vanlig kamera och sedan lägga samman dem på datorn. I dag finns det däremot massor av bra alternativ som gör det betydligt enklare.
Här tipsar vi om tre enkla och snabba vägar till snygga timelapse-klipp.
1. Enkel timelapse med kameran
2. Avancerad timelapse på din mobil
3. Fickgimbal fixar timpelapse-klippet
Läs också: Så skapar du snygga timelapse-klipp
1. Enkel timelapse med kameran
Tidigare behövde du ansluta en dator eller en avancerad trådutlösare till kameran för att skapa timelapse-klipp, men i dag har många systemkameror en inbyggd funktion för timelapse-film.
Du ställer in mängden av bilder som ska tas, och hur många bilder som du behöver använda totalt innan du sätter igång kameran.
När alla bilderna är tagna lägger kameran samman dem till en film.
> Läs också: 3 enkla knep gör kameran blixtsnabb

När du har valt intervall och antal bilder kan du på den här Canon-kameran se hur lång tid det tar att ta bilderna och hur lång den slutliga filmen blir.
© ShutterstockOm du hellre vill lägga samman bilderna på datorn har flera kameror också möjlighet att ta bilder i intervall där du väljer hur många bilder som ska tas och hur ofta, och så sparas alla bilderna på minneskortet.
Ovan har vi använt den inbyggda timelapse-funktionen i en systemkamera för att fånga solnedgången över en sjö i Småland.
2. Avancerad timelapse på din mobil
Många mobiler har en funktion för att skapa timelapse direkt i den medföljande kameraappen.
Du ställer bara telefonen och trycker på en knapp så sätter den igång. Det finns däremot oftast ingen möjlighet att välja intervall och därmed den slutliga filmens hastighet.
Det finns dock bra appar som klarar jobbet. I appar som Lapse It som finns till både Android här och iPhone här, och Skyflow här som vi kan rekommendera till iPhone, väljer du intervallet, och när du vill spara bilderna som film väljer du hur många bilder som ska spelas upp per sekund.

Skyflow har en massa olika inställningsmöjligheter, och så kan du välja att både spara det färdiga videoklippet och de ursprungliga bilderna om du hellre vill lägga samman dem på datorn.
Du kan testa de båda apparna gratis, men om du vill spara i hög upplösning eller använda de avancerade funktionerna, kostar det omkring 45 kronor.
> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ
3. Fickgimbal fixar timpelapse-klippet
DJI OSMO Pocket är en liten fickkamera som är hopbyggd med en så kallad som med hjälp av motorer stabiliserar kameran i tre led. På så vis kan du bland annat ta glidande videoklipp.
Kameran kan dock även skapa timelapse-klipp, och även här kan man dra nytta av motorerna.
Kamerahuvudet kan nämligen vridas medan bilderna tas, och den här rörelsen ger också de färdiga klippen en extra dimension.
Ovan har vi skapat ett klipp med DJI Osmo Pocket där kamerahuvudet rörs en aning vid indamligen av bilder.
Du väljer intervallet mellan bilderna och hur länge som DJI Osmo Pocket ska ta bilder.
På kamerans lilla skärm kan du sedan välja en start- och en slutpunkt, och så rör sig kameran mellan de två punkterna medan den tar bilderna.