Skrivare med kamera

Lever färgerna på dina utskrifter inte upp till förväntningarna? Här har vi samlat de bästa lösningarna.

© Shutterstock

Få mer liv i dina fotoutskrifter

Om färgerna i dina fotoutskrifter blir väldigt matta och glanslösa, finns det flera saker du kan göra för att blåsa liv i dem. Här följer våra bästa tips.

Oavsett vilken skrivare du har, finns det risk för att färgerna i dina bilder blir dova och matta. Det kan bero på flera saker. 

Om bilderna ser lite trista ut kanske dina inställningar är fel. Det kan också bero på att skärmen inte längre visar färgerna korrekt. Ett par markeringar kan ha hamnat fel i skrivarens drivrutin.

Oavsett vad problemet är har vi lösningen till dig. Till höger ser du hur du snabbt kan se till att inställningarna är riktiga, så att dina färgbilder får rätt färger och fin glans.

>Läs även: Hur stora utskrifter kan jag göra?

Fotograf med fotoutskrift

En orsak till felaktig färgåtergivning på utskrifter kan vara att skärmen inte kan visa färgerna korrekt.

© Shutterstock

Skriv ut på rätt papper

När du skriver ut är det mycket viktigt att ange exakt vilken typ av papper du skriver ut på i skrivarens drivrutin. Om den till exempel är inställd på vanligt A4-papper kan färgerna bli bleka, även om du skriver ut på fotopapper.

Låt skrivaren styra färgerna

I skrivarens drivrutin rekommenderar vi att du låter skrivaren sköta färghanteringen. Kolla att samma inställning är gjord i ditt bildbehandlingsprogram under skrivarinställningarna, exempelvis i Photoshop eller Elements.

Välj Levande i stället för Neutral

Kontrollera även vilken färginställning som är vald som standard i skrivarens drivrutin. Standardinställningen kan vara för neutral. Då kan det vara bra att välja en inställning som Levande eller Vivid för att väcka liv i färgmättnaden.

sRGB är rätt för dig

Rätt färgrymd kan också ha betydelse. Byt till färgrymden sRGB om bilderna är sparade i färgrymden ProPhoto eller Adobe RGB och programmet som du skriver ut från inte kan hantera dessa.

>Läs även: Få perfekta färger på din skärm

Blås liv i skärmen

Om du har en gammal skärm kan färgerna ändras med tiden. Du kan kalibrera den med en kalibreringsenhet, till exempel Spyder X från Datacolor. De kostar från 1 800 kronor. Eller så kanske det är dags för en ny skärm.

>Läs även: Få snyggare utskrifter i Lightroom

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av