utskriftsupplösning, dpi

Hur stora utskrifter kan jag göra?

Hur många megapixel krävs egentligen för en stor utskrift? Här går vi igenom hur stora utskrifter du kan göra av dina bilder.

12 juli 2018

Du har kanske funderar över hur stora foton du egentligen kan skriva ut. Det korta svaret är att det beror på antalet pixlar på kamerans sensor och vilken kvalitet du behöver skriva ut i. I den här artikeln går vi igenom hur de här båda parametrarna hänger samman.

Till att börja med finns det några grundläggande termer som är viktiga att ha koll på. Det första vi ska titta på är megapixlar. Detta är ofta något av det första som kameratillverkaren berättar om när du ska investera i någon av deras produkter.

Antalet megapixel i en bild betyder egentligen hur många färgade prickar som din kamera använder för att alstra en bild.

pixel öga

I den här bilden av ett öga kan man se de enskilda pixlarna på skärmen. Varje pixel består av tre färger: blått, grönt och rött. En skrivare fungerar i princip på samma sätt, förutom att den lägger små droppar av färg på papperet.

© Shutterstock

Vad innebär antalet megapixel i min kamera?

De flesta kameror tar bilder med sidoförhållandet 3:2. Det betyder att bildens långsida är en och en halv gånger längre än kortsidan.

Utifrån kamerans angivna pixelantal kan du beräkna mur många pixlar som bilderna har på lång- respektive kortsidorna. Om du har en kamera med 24 megapixel, betyder det t.ex. att du tar bilder med 6000 x 4000 pixels utmed sidorna.

På samma sätt får du naturligtvis också fram det totala antalet pixlar genom att multiplicera antalet pixlar på sidorna. Detta är viktigt när man ska skriva ut bilder.

Vad betyder dpi när jag ska skriva ut bilderna?

När man skriver ut bilder kommer man i kontakt med termen dpi. Det betyder prickar per tum på ett papper. Ju närmare du befinner dig utskriften som du granskar, desto fler detaljer kan dina ögon uppfatta, och då behöver du ett högre antal dpi.

Generellt brukar man säga att det finns cirka fyra nivåer av dpi. 300 dpi ger en väldigt fin kvalitet, 200 dpi är en hög kvalitet och 100 dpi är okej men räcker inte för att skriva ut bilder som man vill ha i fin kvalitet. Slutligen finns det dpi över 300 som används vid exempelvis tryckta bilder i tidningar. Här på Bonnier Digital FOTO använder vi t.ex. 305 dpi när vi trycker bilder.

> Läs också: Är dpi och ppi samma sak? 

skrivare med foton

Bland skrivare pratar man ofta om tre typer. Laser samt de båda typerna av bläckskrivare där den ena färgar in papperet och den andra lägger färgerna ovanpå papperet.

© Shutterstock

Vad ska jag använda pixlarna till?

När du känner till antalet pixlar i dina bilder vet du också hur stora bilder du kan skriva ut.

Det kan lätt ta reda på hur stora fotoutskrifter du kan göra med hjälp av en enkel ekvation där du helt enkelt multiplicerar det valda dpi-värdet med utskriftens storlek.

Allra enklast blir det om du räknar med tum i stället för centimeter. Då motsvarar en tum cirka 2,5 centimeter.

Sedan gäller följande: utskriftens längd i tum x dpi = det minsta möjliga antalet pixlar som krävs.

Så, om du ska skriva ut en A4-sida ska du räkna med 8 och 11 tum. Genom att multiplicera de båda siffrorna med 300 dpi, kan du räkna ut att du behöver en bild med 2400 x 3300 pixlar, det vill säga knappt 8 megapixel.

Om du ska skriva ut i en lägre kvalitet behöver du naturligtvis bara multiplicera med 200 eller 100 dpi i stället för 300 dpi.

> Vill du vara säker på att få snygga utskrifter? Du som prenumererar på Bonnier Digital FOTO får 25 % rabatt på fotoböcker och förstoringar på premiumpapper hos CEWE. Det är enkelt, och du kan vara säker på att resultatet blir bra!

Photoshop underlättar fotoutskrifterna

Vi medger att det kan kännas lite komplicerat att behöva räkna med tum, centimeter och dpi. I stället för att använda miniräknaren kan du få hjälp av Photoshop.

Genom att klicka på Bild i menyraden och sedan Bildstorlek får du upp en dialogruta på skärmen.

Här kan du fylla i Upplösning så att det står t.ex. 200 eller 300 Pixlar/tum. Då ändras antalet centimeter beroende på hur sort värde du anger i fältet Upplösning.

så ser du storleken på din utskrift utifrån bildens upplösning

Vi kan skriva ut den här testbilden i 54x 36 centimeter vid 200 dpi. Om vi istället väljer 300 dpi blir utskriften bara 36 x 24 centimeter.

© Bonnier Digital FOTO

Hur gör jag om jag vill skriva ut en stor bild?

Vi kan använda oss av ett exempel: Du vill skriva ut en plansch på cirka 20 x 28 tum. Det motsvarar 50 x 70 centimeter.

Om du använder Photoshop och våra beräkningar som hjälp inser du snabbt att din kamera behöver kunna ta bilder med 50 megapixel.

Men de flesta har inte någon kamera med så hög upplösning, och den typen av kameror är väldigt, väldigt dyra.

Om du däremot har en relativt normal kamera med 20 megapixel, kan du emellertid vara helt lugn. Du kan ändå skriva ut en stor bild utan problem, för större bilder behöver inte nödvändigtvis skrivas ut i allra högsta kvalitet.

Det är nämligen så att ju längre bort från en bild som du kommer, desto lägre upplösning krävs. Människoögat ser faktiskt inte någon skillnad.

Om du t.ex. står 20 meter från utskriften, i och med att den hänger på en husfasad, kan du ändå inte urskilja så många detaljer. Därför gör det inte något att pixlarna blir synliga när man skriver ut i större format.

Om du använder vårt fotoexempel från tidigare kan du skriva ut ett foto på 11 gånger 7,2 meter om du anger dpi til 10.

> Läs allt om fotoskrivare här

Ta reda på avståndet till dina utskrifter

Om du ska närgranska en bild väldigt nära behöver du många dpi, alltså prickar per tum.

Generellt är tumregeln att betraktningsavståndet blir 1,5 gånger bildens diagonal.

En utskriven bild i A2-format har en diagonal på 72,7 centimeter, vilket ger ett avstånd 109,1 cm. Det betyder alltså att du bör betrakta bilden från ett avstånd på 109 centimeter.

> Läs också: Så många pixlar kräver en utskrift i A4

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av