Fotoskrivare

Multiskrivare som både kan skanna och skriva ut kostar ibland under tusenlappen. 

© Shutterstock

5 saker du bör känna till när du köper en fotoskrivare

Det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när man köper en fotoskrivare. Modellerna finns i olika storlekar och specifikationerna kan vara svåra att förstå. Här följer 5 tips som underlättar vid köp av ny skrivare.

14 juni 2021 av Mathias Blohm Schytte

Letar du efter en laserskrivare eller är du mer intresserad av en bläckstråleskrivare? Och vilket papper vill du skriva ut på? 

Det är lätt att bli osäker i djungeln av utbud, men här följer fem tips som hjälper dig att välja rätt när du ska köpa ny fotoskrivare.

  1. Fundera över förbrukningen
  2. Ha koll på bildpunkterna
  3. Bläckstråleskrivare eller laserskrivare?
  4. Rätt fotopapper
  5. Hitta rätt bläck

1. Fundera över förbrukningen

När du letar efter en ny fotoskrivare är det första steget att reda ut hur stort ditt utskriftsbehov är.

Det är nämligen nästan lika dumt att köpa en fotoskrivare med en funktion för mycket som det är att köpa en skrivare med en funktion för lite.

Därför bör du tänka igenom vad du behöver. Ska det vara en avancerad och proffsig fotoskrivare eller räcker det med en multiskrivare?

Priserna varierar. En bra multiskrivare kan du få för under tusenlappen, medan professionella fotoskrivare kostar från ungefär 4 000 kronor och uppåt. Det finns med andra ord mycket pengar att spara genom att köpa rätt.

HP Envy Pro 6420 är en utmärkt multiskrivare för hobbyfotografer som vill kunna skriva ut bilder då och då.

HP Envy Pro 6420

Med HP Envy Pro 6420 är det enkelt att skanna och skriva ut till och från datorn och mobilen via en app. Skrivaren är dock mer för hobbyfotografer än för hängivna fotoentusiaster som vill ha utskrifter av allra bästa kvalitet.

© HP

2. Ha koll på bildpunkterna

I stort sett alla skrivare kan skriva ut foton med godtagbar kvalitet.

Det är dock viktigt att upplösningen är tillräckligt hög, så att bilden inte blir pixlig.

När det gäller skrivare mäter man upplösningen i dpi eller dots per inch (bildpunkter per tum), ungefär som man anger antalet pixlar i en kamera.

Om du skriver ut i A4-format bör bilden inte vara under 2 680 x 3 508 pixlar (totalt 8,7 megapixel alltså), vilket motsvarar en utskriftsupplösning kring 300 dpi.

Läs mer om skrivares upplösning här.

3. Bläckstråleskrivare eller laserskrivare?

Det finns huvudsakligen två typer av skrivare, nämligen bläckstråleskrivare och laserskrivare.

För utskrift av bilder bör du dock undvika laserskrivarna, eftersom de inte kan skriva ut på fotopapper.

Om du däremot tänker ge ut en novellsamling och snabbt behöver göra en massa svartvita utskrifter, kan en laserskrivare vara ett bra val. Den skriver ut snabbt och är billigare i drift vad gäller svartvita utskrifter.

Du bör även vara uppmärksam på antalet färger i bläckskrivaren. Ju fler färger, desto bättre detaljåtergivning får du i dina bilder. Men priset är i regel därefter.

Be alltid att få se en testutskrift innan du köper.

Canon Pixma G650 är en bra fotoskrivare i mellanklassen. Den passar bra för entusiaster som vill skriva ut många bilder, eftersom bläckpatronerna är relativt billiga jämfört med andra märken.

Canon Pixma G650

Canon Pixma G650 är en användarvänlig skrivare och det är mycket lätt att fylla på bläck i skrivaren. Behållarnas utformning gör att det är omöjligt att fylla på fel färg.

© Canon

4. Rätt fotopapper

Att en skrivare är billig i inköpspris innebär inte per automatik låg kostnad per utskriven bild.

Prismässigt finns det nämligen flera faktorer att ta hänsyn till.

Det är framför allt bläck och papper du kommer att betala för. Och här är valmöjligheterna nästan oändliga.

Det vanligaste formatet är 10 x 15 cm som du säkert minns från förr, när du lämnade in film för framkallning och kopiering hos fotohandlaren. Här får du räkna med att varje bild kostar över en krona enbart för fotopappret.

Om du väljer att skriva ut i A4-format kan du med lite ansträngning hitta fotopapper för under två kronor styck.

Pappret finns i många olika kvaliteter. Det billigaste är ofta blankt och tunt, men betalar du lite mer kan du få papper av bättre kvalitet.

Fråga återförsäljaren om skrivaren kan skriva ut på kvalitetspapper.

> Läs allt om fotoskrivare

5. Hitta rätt bläck

Utbudet av skrivarbläck är rena djungeln.

Förutom originalbläckpatroner finns det nämligen produkter från tredjepartsleverantörer, och de senare är självklart billigare. En del märken erbjuder bläckpåfyllning i gamla patroner.

Vi rekommenderar att du köper tillverkarnas originalbläck. Då kan du vara säker på att få patroner som passar och bläck av hög kvalitet.

Om du räknar med att en patron för cirka 250 sidor kostar omkring 150 kronor hamnar du inte för långt från verkligheten.

Tänk på att i synnerhet billiga skrivare kräver att du skriver ut med jämna mellanrum om du vill få bra utskriftskvalitet. I annat fall måste du räkna med att byta ut bläckpatronerna i förtid.

Epson SureColor SC-P900 är en skrivare i absolut toppklass. Den passar bra för fotografer som skriver ut mycket och vill ha bästa kvalitet.

Epson SureColor SC-P900

Alla tankar på höga förbrukningskostnader är som bortblåsta när man ser vilka otroligt bra utskrifter den levererar. Vi har aldrig sett så bra foton från en skrivbordsskrivare.

© Epson

Men vilken skrivare ska man välja då?

Vi på Bonnier Digital FOTO testar hela tiden nya skrivare och jämför de olika utskrifterna noggrant. 

I Fördelszonen kan du läsa alla våra recensioner av nya fotoskrivare. 

Vi skriver alltid ut en stor mängd bilder för att ta reda på skrivarnas styrkor respektive svagheter.

Dessutom betygsätter vi skrivarna så att du får bästa tänkbara förutsättningar att välja rätt fotoskrivare för dina behov. Självklart jämför vi alltid priset på skrivaren med priset på utskrifterna, så att du vet vilka kostnader du har att räkna med. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av