Canon PIXMA TS8050

Det krävs inte så hög upplösning som du kanske tror för att få lyckade utskrifter i A4-format.

© Canon

Så många pixlar kräver en A4-utskrift

Pixelracet har pågått för fullt i många år, och det är imponerande att man i dag kan köpa en systemkamera med en upplösning på hela 51,0 megapixel. Men om du vill skriva ut i det populära A4-formatet klarar du dig faktiskt med betydligt mindre.

11 juli 2017 av Poul Siersbæk

Om du tänker skriva ut en bild är det viktigt att upplösningen är okej, så att bilden inte blir pixlig.

En snygg A4-utskrift på 21,0 x 29,7 cm bör minst vara på 2480 x 3508 pixlar, vilket ger en utskriftsupplösning på omkring 300 dpi. 

Om du multiplicerar de två talen får du 8,7 megapixel, vilket i princip alla kameror och mobiler klarar i dag.

Många faktorer påverkar

Däremot påverkas kvaliteten även av flera andra faktorer. 

Även om upplösningen är okej kan bildkvaliteten bero på kamerans förmåga att återge färger. 

Om kameran har en hög upplösning och en stor bildsensor är det dynamiska omfånget normalt väldigt stort, och det avgör hur många nyanser som kameran kan återge. 

Här har t.ex. en mobiltelefon sämre förutsättningar än en fullformatskamera. 

Kamerans förmåga att ta bilder vid höga ISO-värden utan att bilderna blir för brusiga är också en viktig parameter. Om kameran har begränsningar här kan du få utskrifter med en påtaglig förlust av detaljer. 

Även objektivets kvalitet har stor inverkan när det gäller skärpa och detaljåtergivning. Oftast får du bäst bildkvalitet med dyra gluggar.

Ställ in skrivaren korrekt

När du skriver ut är det dessutom viktigt att du ställer in skrivaren så att den använder den högsta möjliga fotokvaliteten. 

Välj gärna skrivartillverkarens särskilda fotopapper av bästa kvalitet samt originalbläck. 

Tänk också på att även de bästa bilder kan behöva lite extra skärpa i bildbehandlingen inför utskrift. Då framträder detaljerna tydligare.

Du hittar fler svar i Fråga oss

Frågan om upplösning vid A4-utskrifter kommer från vår frågelåda Fråga oss i tidningen Bonnier Digital FOTO, nummer 12/2017. Här får du också svar på hur du kan arbeta med chromakey och scenbelysning samt vilken kamera som du kan köpa till dina barn eller barnbarn. 

Börja prenumerera och läs genast hela tidningen på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av