Polaroid Go

Polaroid Go är den minsta direktbildskameran från legendariska Polaroid.

© Polaroid

Välj rätt direktbildskamera

Varumärket Polaroid förknippas ofta med den behändiga direktbildskameran, som levererar en färdig pappersbild på bara några sekunder. Det finns dock flera typer och utskriftsteknikerna är också olika. Här guidar vi dig till rätt kameratyp.

Väldigt många människor förknippar Polaroid-namnet med så kallade direktbildskameror. Så mycket att de flesta helt enkelt kallar både kameran och pappersbilden för Polaroid – även om tillverkaren är en helt annan.

Det beror naturligtvis på Polaroids historia. Företaget introducerade den banbrytande kameran som kunde framkalla och skriva ut bilden direkt efter att den tagits.

Efter en tumultartad tid gick märket i graven, men det har återuppstått och numera finns åtskilliga Polaroid-kameror på marknaden. Dessutom har andra märken tagit upp konkurrensen. Det gäller inte minst Fujifilm och deras Instax-modeller. 

>Läs även: Allt du behöver veta om analoga kameror

Polaroid OneStep+

OneStep+ är en modern direktbildskamera med klassisk Polaroid-design där pappersbilden kommer ut framtill.

© Polaroid

Riktig film i kameran

Generellt för både Polaroid och Fujifilm gäller att deras kameror använder sig av en filmtyp med integrerat papper som framkallas i kameran. Bilden blir synlig efter några sekunder. 

Det är för övrigt en myt att man måste skaka bilden för att färgerna ska bli bra. Det behöver du inte. Låt bara bilden ligga på bordet tills motivet är klart.

Fördelarna med dessa bilder är en mycket kraftig papperskvalitet och en fin detaljåtergivning med fina färger. Dessutom kan du skriva ut i stora storlekar. Men priset för film är högt.

Fujifilm Instax Mini 90

Fujifilm har en lång rad modeller som kan användas med olika pappersstorlekar. Det finns även fristående skrivare utan kamera.

© Fujifilm

Kameran skriver ut

Det finns även små direktbildskameror och skrivare som använder så kallad ZINK-teknik. Det gäller till exempel Canon, Brother och HP. Även Polaroid använder denna teknik i några av sina billigaste kameror och fickskrivare.

Med ZINK-teknik skrivs bilden ut i kameran, och färgerna läggs på och syns direkt. Inga bläckpatroner används, för färgerna finns nämligen i det speciella ZINK-papperet som man skriver ut på. 

Fördelen med ZINK är ett lägre pris för papper än med den klassiska Polaroid- och Fujifilm-tekniken. Bilderna tål dessutom vatten. Nackdelen är att färgerna sällan håller samma nivå, och pappersformatet är oftast ganska litet.

>Läs även: Allt om GoPro-kameror

Canon IVY Click

Canons IVY-serie använder ZINK-teknik. Det finns även IVY-skrivare utan kamera.

© Canon

Den tredje vägen

För att göra förvirringen total har Polaroid faktiskt även ett par kameror som bygger på ännu en teknik, så kallad dye-sub eller sublimering. Här appliceras färgerna gult, magenta och cyan var för sig när bilden skrivs ut. Den åker alltså in och ut ur direktbildskameran tills alla färger har applicerats.

Den fina färgblandningen ger utmärkta bilder, men metoden är långsam och ofta är utskrifterna inte så robusta.

Våra favoriter är utan tvekan Polaroids och Fujifilms gammaldags filmlösning, som ger optimal kvalitet och betonar den nostalgiska upplevelsen, men om det ska vara billigt och gå snabbt är de små ZINK-kamerorna ett bra val. Båda delarna ger god underhållning, men de når aldrig upp till den bildkvalitet som mobilen eller systemkameran levererar.

>Läs även: Så klarade sig Polaroid Go

Polaroid Hi-Print

Polaroid Hi-Print är en direktbildskamera som använder sig av den speciella sublimeringstekniken.

© Polaroid

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av