Arkitektritad byggnad i solnedgång

Ett bra stativ i kombination med ett tilt/shift-objektiv är en utmärkt början när du ska fotografera arkitektur.

© Shutterstock

Den bästa fotoutrustningen för fotografering av arkitektur

Arkitektur är bland de mest komplicerade motivtyperna att fotografera, eftersom du måste ha fokus på detaljer och rena linjer. Vi tittar närmare på vilken utrustning som ger dig de bästa förutsättningarna att lyckas med bilder av imponerande byggnadsverk.

16 mars 2020 av Christian Trant

Det finns massor av gamla och vackra byggnader i Sverige. Och idag är Norden känt för sina nyskapande arkitekter som ofta ritar minimalistiska och detaljorienterade byggnader.

Oavsett om du tänker fota ny eller gammal arkitektur, kan du ta bra bilder med de flesta kameratyper.

Men du kommer ännu längre om du har extra utrustning. Här tittar vi närmare på tre typer av utrustning som gör underverk för dina arkitekturbilder.

> Läs också: Ta bra bilder av arkitektur

1. Kamerastativ

Arkitekturfoto som genre handlar om att ta kontroll över situationen, och det inkluderar stabilitet i bilden. Den stabiliteten får du med ett kamerastativ. Stativet är ett måste om du vill experimentera med slutartiden, eftersom minsta skakning leder till oönskade effekter i bilden.

Stativet är också bra om du vill fotografera byggnader som omges av många människor. Här kan kombinationen av en lång slutartid och stabilitet i bilden ge en snygg effekt där personerna runt byggnaden förvandlas till glidande silhuetter - och en superlång slutartid kan till och med få människorna att helt försvinna.

Fotograf med kamerastativ blickar ut över stad

Kamerastativet betyder allt när du behöver ta stabila bilder. Det gäller också när du fotograferar arkitektur.

© Shutterstock

2. Tilt/shift-objektiv

Tilt/shift-objektiv har, som namnet antyder, två funktioner. Dessa funktioner är speciellt användbara för dig som fotograferar arkitektur.

Shift-funktionen gör att perspektivet ändras, så att du kan återge fasader eller interiörer i ett naturligt perspektiv utan störtande linjer och missteckning. Med shift-funktionen uppnår du detta utan att behöva beskära bilden. Shift-funktionen gör det med andra ord lättare att få med hela byggnaden i bilden, så att du slipper välja ut delar av motivet.

Det ska dock påpekas att du inte kan använda autofokus med ett tilt/shift-objektiv, eftersom fokusplanet förskjuts.

> Läs också: Därför ska du ha ett tilt/shift-objektiv.

Illustration av shift-funktionens möjligheter

Ett tilt/shift-objektiv ger dig möjlighet att fotografera större fasader, eftersom shift-funktionen gör att objektivet kan förskjutas så att inga förvrängningar uppstår i bilden.


© Bonnier Digital FOTO

Tilt-funktionen ger dig däremot enormt god kontroll över skärpedjupet i bilden, eftersom du med denna funktion får ett mycket begränsat område med skärpa. Detta är speciellt relevant om du vill fokusera på en enskild detalj på byggnaden. 

Tilt/shift-objektivet är dyrt att köpa, men du kan hyra just denna typ av objektiv i många kamerabutiker om du inte vill ta steget och köpa ett eget. 

Illustration av shift-funktionens möjligheter

Med ett tilt/shift-objektiv kan du fokusera ytterligare på enskilda detaljer, eftersom objektivet kan förskjutas så att fokusplanet ändras.

© Bonnier Digital FOTO

3. Vattenpass i blixtskon

Ett litet och enkelt vattenpass i blixtskon är en billig och snabb uppgradering som gör att du kan undvika sneda horisontlinjer i dina bilder. Tack vare vattenpasset slipper du själv lägga horisontlinjen med ögonmått - det är ju alltid irriterande att öppna bilderna i datorn och upptäcka att många av dem har en sned horisont.

> Se video: Så rättar du till horisonten i Photoshop

Vattenpass till kamera

Med ett vattenpass i blixtskon på kameran slipper du sneda horisonter.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av