man sitter vid datorn och är förvirrad eftersom han inte vet vad ett meme är
© Shutterstock

Vad är ett meme?

Ett meme är en rolig bild eller textbit som ofta är hämtad från populära tv-program, filmer, tecknade filmer och dataspel eller bilder av kändisar. Läs mer om dem här och få reda på hur du kommer igång med att skapa memes.

Vad är ett meme?

Memes är i all sin enkelhet roliga bilder och textbitar som delas om och om igen på internet. 

Internet är fullt av begrepp och trender som kan vara svåra att hålla reda på om man inte har hängt med från början. Ett av dessa uttryck är memes.

Nya memes skapas hela tiden av användarna och de utgår ofta från populära tv-program, filmer, tecknade filmer och dataspel eller bilder av kändisar. 

Gemensamt för många memes är dock att de har en text som ofta står på bilden eller i en ram utanför bilden.

Texten kan till exempel vara ett skämt som personen på bilden säger till en annan person på bilden, men det kan även vara referenser till populärkultur. 

Läs även: Vad är en influencer?

Vem uppfann memes?

Det engelska ordet meme uttalas ”miim” eller [ˈmiːm] om man förstår fonetisk skrift. Det användes första gången av den brittiske evolutionsbiologen Richard Dawkins 1976.

Varför heter det meme?

Dawkins uppfann ordet, och det syftade ursprungligen på kulturella idéer och traditioner som spred sig från person till person genom upprepning och härmning. Under denna process kunde ett meme mutera på samma sätt som gener kan mutera från en generation till nästa.

Vad ska ett meme innehålla?

Ett meme måste innehålla en bild eller en filmsnutt tillsammans med en text. Exakt hur det ser ut skiljer sig åt eftersom syftet bara är att det ska vara roligt. 

Du kan till exempel skapa ett meme med hjälp av både bild och text upptill och lägga in din punchline nedtill med en bild som tydliggör skämtet.

Massor av memes om foto

Det finns väldigt många memes om hobbyer och fritidsintressen, och fotografering är inget undantag

Bilden nedan är ett exempel på ett meme som handlar om fotografering som hobby. Det skämtar med att vissa tror att den lilla bildsensorn i en mobilkamera är lika bra som den många gånger större sensorn som finns i exempelvis fullformatskameror eller Four Thirds-kameror.

>Läs även Vad är Tiktok?

Hur gör jag ett meme?

Självklart kan du använda program som Gimp och Photoshop för att sätta ihop memes av dina egna bilder, men det kan ta lång tid och då är skämtet kanske redan gammalt.

Det finns dock flera appar för att skapa memes, och de finns till både Android och iOS. I apparna kan du sätta ihop egna eller andras bilder med roliga texter.

Prova till exempel Photodirector, Mematic eller Memesgenerater eller sök i mobilens appbutik på meme, så får du fram massor av alternativ.

Tänk dock på att vissa av tjänsterna är gratis medan andra kostar pengar.

Läs även: Skriv text på ditt foto

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av